f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - TCP/IP do EvB4.1

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TCP/IP do EvB4.1
Autor Wiadomość
rzi 

Dołączył: 16 Lis 2008
Posty: 4
  Wysłany: Nie Lis 16, 2008 8:44 pm   TCP/IP do EvB4.1

Myślę że ciekawym pomyłsem będzie wykonanie modułu TCP/IP który połaczy zestaw EvB4.1 z internetem i pozwoli na przykład zrzucać dane pomiarowe bezpośrednio na wykres lub do prostej bazy danych.
pozdrawiam
RZI
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 11:26 am   

są gotowe moduły TCP/IP firmy DIGI lub MOXA z całym stosem TCP/IP
 
     
rzi 

Dołączył: 16 Lis 2008
Posty: 4
Wysłany: Pią Lis 21, 2008 8:20 pm   

Mimo wszystko, ciekawym pomysłem jest sprzągnięcie kontrolera z siecią TCP/IP np: przez układy typu RTL 8019 (lub innymi stosowanymi w starszych modelach kart sieciowych) , myślę że korzyści są związane z ceną takiego urządzenia.
Urządzenia typu moxa czy digi to profesionalne rozwiązania. Dla hobbystów myślę że ciekawostką było by w integrowanie modułu TCP/IP w płytkę EVb lub stworzenie podobnych rozwiązań modułowych do proponowanych przez Propox.

Zachęcam o oporacwania takiego modułu.

Pozdrawiam
RZI

PS:
Sam właśnie zamówiłem moduł EvB do "zabawy" z ethernet
 
     
wojtas_100
^^^^^^

Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 20
Wysłany: Pią Gru 26, 2008 1:51 am   

Popieram.

Mógłbyś pochwalić się co Ci wyszło z tej zabawy?
 
     
rzi 

Dołączył: 16 Lis 2008
Posty: 4
Wysłany: Czw Sty 01, 2009 7:31 pm   

Witam,

Więc po zakupie płytki najpietw jak każdy hobbysta chciałem zrobić zegar
Użyłem do tego zainstalowanego na płytce PCF'a i natkołem sie na kilka problemów ze sterowaniem magistrali I2C a mianowicie,
Po napisaniu programu zegar nie działał dopiero po obciążeniu diodami świecącymi lini C0 i C1 zaczeło działać. Prawdopodobnie należy dolutować rezystory do płytki, co nie jest opisane w dokumentacji również nie ma załączonego całościowego schematu, co jest dużym uniedogodnieniem.

Teraz rozpracowywuję odczyt roku i zastosowanie pełnego a nie na dwóch znakach
a następnie mam zamiar zająć sie alarmami. Drugim równoległym wątkiem jest odczyt temperatury z DS1820 ( cztery czujniki), który już udało mi sie rozpracować

Międzyczasie zastanawiam się, który układ obecny na rynku użyć do komunikacji TCP/IP
Jest trochę trudno programować komunikację TCP/IP nie mając modułu
Rozważam zakup oferowanego układu przez firmy w postaci modułu.

Jak zakupię i coś uda mi się coś przesłać po TCP/IP to chętnie sie podziele doświadczeniami.

Obecnie natrafiłem jeszcze na jedno ograniczenie. Napisany przezemnie program ma ponad 2K a jak wiemy Bascom w wersji free pozwala zaprogramować do 2K oraz często wiesza mi sie program do ładowania pliku do procesora MegaLoad.Net
Czy ktoś ma podobny problem z MegaLoad.net?

Jeśli ktoś jest zainteresowany programem na zegarek i pomiar temperatury z czterech czujników proszę o info
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Pią Sty 02, 2009 11:05 am   

Program MegaLoad zawiesza się najczęściej gdy zniknie mu port COM (odłączymy płytkę od złącza USB), w lutym planujemy wypuścić własną wersję programu MegaLoad gdzie te niedogodności zostaną rozwiązane

Co do TCP/IP to palnujemy stworzyć moduł oparty na ENC28J60
 
     
wojtas_100
^^^^^^

Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 20
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 1:18 am   

Chciałbym, również dodać, że tracimy możliwość programowania (do czasu ponownego wgrania bootloader'a) uC, gdy poprzez program MegaLoad wyślemy program, który zajmuje ok. 90% pamięci uC. Następuje wtedy nadpisanie programu bootladera.

Oczywiście wina nie leży po stronie And-Tech, po prostu tak już jest - warto pamiętać, by nie wgrywać programów, które zajmują ok. 90% uC.

Tak, ku przestrodze :)

Pozdrawiam
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group