f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Programy testowe wgrane na płytkę

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Programy testowe wgrane na płytkę
Autor Wiadomość
leszekwd 
leszekwd

Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 11
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 7:52 pm   

Witam,
Może ja dorzucę swoje 5 groszy ;-) Bo problem miałem podobny.

Otóż jakiś tydzień temu zakupiłem płytkę z procesorem ATMEGA644P (czyli tą najpotężniejszą), przesyłka była już na drugi dzień.

Po podłączeniu płytki pod USB na wyświetlaczu pojawił się w pierwszej linii rząd "prostokątów" - czyli chyba znaków o kodzie 255. Z różnych forów dowiedziałem się, że tak się dzieje po włączeniu zasilania na LCD bez jego inicjalizacji przez program. Czyli programu testowego nie było wgranego.

Po instalacji na WinXP oprogramowania: sterowniki USB, Mega-Load .Net (frameworka .Net miałem już zainstalowanego wcześniej), And-load mogłem już wgrywać oprogramowanie do procesora. Po podłączeniu płytki pod USB (zawsze to samo) w urządzeniach WinXP pojawiał się wirtualny COM15 - to jego używam do wgrywania programów - prędkość 57600.
Niestety żaden z programów dostępnych na forum nie działał - bo nie były pisane pod ten procesor. Po kontakcie z And-Tech dostałem potwierdzenie, że loader jest wgrany, ale nie ma programu - postarają się coś wyskrobać w BASCOMie. Po godzinie lub dwóch otrzymałem mailem przykładowy programik, który odczytuje temperaturę i łącznie z czasem od włączenia zasilania wyświetla na LCD. Wszystko działa sprawnie - bardzo szybko czujnik reaguje na zmianę temperatury.

Proponuję, aby admin wystawił gdzieś na forum ten programik dla posiadaczy płytki z procesorem atmega644p. Większość z nas dopiero startuje z zabawą w programowanie uC i widok jasnego paska po włączeniu zasilania wywołuje dziwne odczucia ;-)

Teraz jestem na etapie pisania prostych programików w C. W przyszłości mam nadzieję popełnić projekt sterownika instalacji ogrzewania domu.

Pozdrawiam
leszekwd
Ostatnio zmieniony przez leszekwd Sro Lut 17, 2010 1:27 pm, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Sro Lut 17, 2010 11:52 am   

pliki do zestawu z Mega644p są już zamieszczone w pierwszym poście
 
     
leon1313
Homo Erektus

Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 41
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 5:48 pm   

leszekwd napisał/a:
W przyszłości mam nadzieję popełnić projekt sterownika instalacji ogrzewania domu.

Ja miałem podobny zamiar. Potem zachciało mi się popełniać inne programy, od rejestratorów stanów na wejściach do analizatorów krzywych pogodowych w mnie w domu. To nie ma końca.. Każde rozwiązanie rodzi nowe problemy...
Powodzenia życzę.
_________________
Chroniczny brak orgazmu.
 
     
leszekwd 
leszekwd

Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 11
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 1:45 am   

leon1313 napisał/a:
leszekwd napisał/a:
W przyszłości mam nadzieję popełnić projekt sterownika instalacji ogrzewania domu.

Ja miałem podobny zamiar. Potem zachciało mi się popełniać inne programy, od rejestratorów stanów na wejściach do analizatorów krzywych pogodowych w mnie w domu. To nie ma końca.. Każde rozwiązanie rodzi nowe problemy...
Powodzenia życzę.


Hehe. Tak to już niekiedy jest.
Mój podstawowy projekt obejmuje sterowanie dwoma pompami obiegowymi, pompą cyrkulacji, sterowanie zaworem trójdrogowym, kilka czujników temperatury. Pompy i zawór będą odpowiednio wysterowywane w zależności od różnic temperatur na określonych czujnikach. To jest minimum, które muszę osiągnąć - włączanie urządzeń przy określonym stanie temperatury - jak to obecnie realizuje dość tani sterownik marnuje dużo ciepła, które można by wykorzystać. A sterowniki ze sterowaniem różnicowym (nazwijmy to tak) są dużo droższe, no i ograniczone tylko do zadań przewidzianych przez producenta. W moim sterowniku będę mógł sobie pokombinować jak mi będzie pasowało.

Już mam dalsze pomysły co by tu jeszcze usprawnić - acho, to chyba się zaczyna ta gorączka, o której pisałeś ;-)

And-Tech - przepraszam, że trochę zaśmieciłem ten wątek - w zasadzie ten post powinien wylądować w Projektach.
 
     
leon1313
Homo Erektus

Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 41
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 8:01 am   

Hehehe, ja właśnie dziś wieczorem zaczynam składać klocki do podobnego projektu.
5 czujników DS18b20, 2 pompy obiegowe, wentylator , 2 elektrozawory i mieszacz 4 -drogowy.
Druga wersja bez mieszacza na tradycyjny piec.
Całość oparte o sterowanie pogodowe. Ciekawe, co z tego wyjdzie.
_________________
Chroniczny brak orgazmu.
 
     
wrezel13 
hmmm,

Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 7
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 12:15 pm   

Witam ponownie,

Odnośnie problemu z uruchomieniem EvB -> problem tkwił w uszkodzonym układzie FT232RL -> odesłano mi nową płytkę i wszystko jest ok! -> Dzięki forumowiczom za pomoc i And-Tech za błyskawiczne załatwienie tematu.

And-Tech napisał/a:
pliki do zestawu z Mega644p są już zamieszczone w pierwszym poście


Prośba o ponowne zamieszczenie źródeł do m644p -> są tam tylko pliki *.bas i *.hex -> próba przerobienia źródeł z m32 na m644p na etapie początkujących :oops: niestety kończy się niepowodzeniem kompilacji , choć wydawałoby się, że zmiana w makefile konfiguracji mikrokontrolera wystarczy;) -> używam WinAVR-20060421
 
     
leszekwd 
leszekwd

Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 11
Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 11:04 pm   

wrezel13 napisał/a:
Witam ponownie,
[...]
Prośba o ponowne zamieszczenie źródeł do m644p -> są tam tylko pliki *.bas i *.hex -> próba przerobienia źródeł z m32 na m644p na etapie początkujących :oops: niestety kończy się niepowodzeniem kompilacji , choć wydawałoby się, że zmiana w makefile konfiguracji mikrokontrolera wystarczy;) -> używam WinAVR-20060421


Witam,
To jest trochę błędne koło, bo prawdopodobnie WinAVR-20060421 nie obsługuje jeszcze ATMEGA644P - przynajmniej mi się nie udało znaleźć tego procka w plikach nagłówkowych WinAVR'a (bardziej chodzi o gcc chyba) , a na podobnych (np. ATMEGA64) nie chciało ruszyć. Natomiast przy najnowszym WinAVR biblioteki używane przez And-Tech nie chcą się kompilować. Być może ktoś, kto bardziej zna się na plikach Makefile mógłby to przemotać. Mi się nie udało - albo kompilator widział pliki z biblioteki And-Tech, albo biblioteki systemowe z pakietu WinAVR, a jak wiadomo obie są potrzebne.
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 6:03 pm   

wszystkie przykłady dostępne są pod adresem:
http://www.evb.and-tech.pl
 
     
Liść 

Wiek: 31
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 21
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 12:23 am   

Program do plytek EvB 4.1, którego używałewm, na kompie kolegi Windows, działa perfekt,
nie wiem czemu przestał działać program testowy z zegarkiem, zamiast naliczać czasu, to co 1s cały wyświetlacz lekko mruga, w tak 1s taktu ;-) , czy coś się zepsuło, termometr działa prawidłowo.
 
     
Liść 

Wiek: 31
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 21
Wysłany: Sro Paź 27, 2010 11:41 pm   

Płytka EvB4.3 z procesorem ATmega644 działa rewelacyjnie.
Teraz przerabiam odczyt RC 5, tak aby działał na mojej atmega644.
Szczerze polecam zakup :-D

Pozdrowienia dla and-tech
 
     
Liść 

Wiek: 31
Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 21
Wysłany: Sro Paź 27, 2010 11:45 pm   

a i jeszcze jedno, jest graficzna nakładka na linux-owy avrdude.
Gnome-avrdude.
Wcześniej jednak skompilować trzeba, avrdude, według porady na tym forum.
http://and-tech.pl/forum/...9c28d40989#2900

oraz link do gnome-avrdude.
http://sourceforge.net/projects/gnome-avrdude/
 
     
piotr409

Dołączył: 28 Lut 2011
Posty: 2
Wysłany: Pon Lut 28, 2011 1:45 pm   

Witam, dziś otrzymałem płytkę, podłączyłem LCD wg opisu, program testowy działa prawidłowo. Lecz mam pytanie, zostało mi 8 przewodów połączeniowych i mam pytanie, które jeszcze z elementów trzeba podłączyć by działały.
Zależy mi na buzzerze, ledach oraz przyciskach s1-s5.
Pozdrawiam
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lut 28, 2011 2:23 pm   

program testowy wykorzystuje (w zależności od wersji):
1. LCD
2. odbiornik RC5
3. Termometr ds18b20
4. zegar i2c pcf8833 (podłączony na stałe do pinów pc0 i pc1)
przewodów masz więcej, bo jak będziesz pisał własne programy to wtedy możesz zechcieć podłączyć więcej urządzeń (np wspomniane przyciski). Ale będą one działały tylko jeśli napiszesz sam odpowiedni program i wgrasz go do procesora
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
piotr409

Dołączył: 28 Lut 2011
Posty: 2
Wysłany: Pon Lut 28, 2011 4:04 pm   

piotr94 napisał/a:
program testowy wykorzystuje (w zależności od wersji):
1. LCD
2. odbiornik RC5
3. Termometr ds18b20
4. zegar i2c pcf8833 (podłączony na stałe do pinów pc0 i pc1)
przewodów masz więcej, bo jak będziesz pisał własne programy to wtedy możesz zechcieć podłączyć więcej urządzeń (np wspomniane przyciski). Ale będą one działały tylko jeśli napiszesz sam odpowiedni program i wgrasz go do procesora


Jest ok, już wiem jak podpiąć diody, buzzer i fajnie śmiga ;) zostały mi tylko przyciski, ale te pewnie też wystarczy pod osobny port i już kodzić.
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Sob Mar 05, 2011 5:03 pm   

na stronie evb.and-tech.pl pojawił się projekt sterownika solarnego z zapisem na kartę SD więc jeśli ktoś planuje sterowaniem temp. to zapraszam do zapoznania się z tym projektem
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group