f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Programy testowe wgrane na płytkę

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Programy testowe wgrane na płytkę
Autor Wiadomość
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
  Wysłany: Pon Sty 25, 2010 1:47 pm   Programy testowe wgrane na płytkę

Na dostarczonych do Państwa płytkach wgrany jest program testowy, który pokazuje na wyświetlaczu czas on momentu włączenia układu, temperaturę z czujnika DS18B20 oraz odczytany kod RC5.

Poniżej zamieszczamy schemat podłączenia płytki w celu sprawdzenia programu testowego oraz pliki hex i źródła programów:


Opis dla wersji EvB 4.3 v4
LCD:
D7 -> PortC7
D6 -> PortC6
D5 -> PortC5
D4 -> PortC4
E -> PortC3
RS -> PortC2
Zworki na RW i BL muszą być założone

DS18B20 -> PortD4
TSOP4836 -> PortD3






Pliki HEX:
ATMega16
ATMega32
ATMega644p

Źródła:
ATMega16
ATMega32
ATMega644p
Ostatnio zmieniony przez And-Tech Sro Wrz 08, 2010 4:36 pm, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
tootiki92

Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 2
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 10:33 pm   

Program testowy działa.

Ale po ściągnięciu źródeł (http://and-tech.pl/files/testowe/test-m32.zip) i skompilowaniu
ich na nowo powstaje test.hex, które ma 9934 bajty. Podczas gdy oryginalny http://and-tech.pl/files/testowe/test-m32.hex ma 11145 bajty. Skompilowany przeze mnie niestety nie działa (jest pusty ekran, czasami "przemkną" jakieś znaki). Czemu tak?

Ponadto - program w wersji oryginalnej działa, ale znaki są dość niewyraźne, takie jakby przyszarzałe? Czemu tak się dzieje?

Ponadto - jeśli BL z wyświetlacza jest podłączone do C1, to program testowy co sekundę "mruga" wyświetlaczem. Podłączenie BL do +5V likwiduje ten efekt. Wytłumaczenie?
 
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Wto Sty 26, 2010 1:40 pm   

Program należy skompilować na starym WinAVR najlepiej z 2006r problemem jest nowy kompilator GCC, który gryzie się z bibliotekami do LCD - pracujemy nad tym

Co do jasności znaków to proponuję wyregulować kontrast

Podświetlenie miga dlatego iż wpięte jest w magistralę I2C, która komunikuje się z zegarem.
Najlepiej jest oczywiście podłączyć je z +5V tak jak Pan napisał
 
     
tootiki92

Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 2
Wysłany: Wto Sty 26, 2010 3:22 pm   

And-Tech napisał/a:

Co do jasności znaków to proponuję wyregulować kontrast


No wlasnie to nie jest problem kontrastu. Po wgraniu "zlego" hexa, z jakims zawieszajacym sie programem - znaki na LCD byly ladniutkie biale. Natomiast program testowy wyswietla te znaki tak, ze sa jakby w kolorze czarno-szarym i lekko migocza.
Moze jakies time-ingi sa zle? Tylko co i gdzie moge ustawic?
 
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Pią Sty 29, 2010 9:38 am   

wymienimy Panu LCD na nowy, proszę o kontakt mailowy
 
     
wrezel13 
hmmm,

Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 7
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 9:09 pm   

Witam,
Nie bardzo wiem o co chodzi, ale na mojej płytce nic nie wyświetla :( , -> a to ta najpotężniejsza!!!


1.Płytka zasilana przez USB -> wyświetlacz zapala się, ale nie widać żadnych znaków.
2. Okiem laika nie wygląda na upaloną -> nie "śmierdzi", możliwe do zmierzenia napięcia na pinach, potencjometrach itp.
3. Układ kabelków jak na schemacie.
4. Powyższe programy nie ładują .hexów, nie można wyświetlić inputów i outputów, chyba do komunikacji znajdują poprawny port COM, gdyż po naciśnięciu resetu MegaLoad wyświetla:
Device: Mega32
PageSize: 256Bytes
Pozostałe: XXX
5. Kabel komunikacjny USB raczej ok!-> drukarka na nim pracuje.

Po skrócie:

Problemy pojawiły się już na etapie instalacji Megaload'a i Andload'a -> potrzebowały Frameworka.NET -> dostały w wersji w wersji 2. z groszami.
Mój komputer/menadżer urządzeń/Ports -> nie widzi urządzenia wpiętego do USB, choć podejrzewam, że to nie istotne. Próbowałem to samo zarówno w tablecie jak i w laptopie -> bez skutku. Oba pracują na XP.
Próbowałem wgrać Frameworka.NET (<- może to to) w wersji bodajże 3,5 ->chyba uwalona instalka, wysypał się i w rezultacie nie wgrał.

Prośba o rozwiązanie problemu :)

Wojtek

Error Terminal.rar
Komunikat generowany w Andloaderze
Pobierz Plik ściągnięto 814 raz(y) 1,15 KB

 
     
leon1313
Homo Erektus

Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 41
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 12:37 am   

Sterowniki wgrałeś ?
 
     
wrezel13 
hmmm,

Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 7
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 5:36 pm   

hmmm, nie bardzo rozumiem jakie, nic nie doczytałem na ten temat.

Chciałem zainstalować MegaLoada i Andloada-> potrzebował Frameworka.NET; ->Framework.NET potrzebował zaś Windows Instaler 3.1, i tyle.
Wgrałem kolejno i stoję
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 7:32 pm   

Czy płytka zainstalowała się zgodnie z instrukcją ? tzn zainstalowała się jako wirtualny port COM ?

http://and-tech.pl/EvB4.1...L_Certified.zip

Jeśli nie to prosze ja zainstalować - sterowniki
http://and-tech.pl/EvB4.3/Instrukcja_EvB_4.3.pdf
 
     
wrezel13 
hmmm,

Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 7
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 10:01 pm   

Dalej nic, tzn.

Zainstalowałem oba instalujące się spod prawego przycisku myszy pliki w głównym katalogu CDM 2.04.06 WHQL Certified (ftdibus i ftdiport) -> instalowałem zarówno z wpiętym jak i wypiętym urządzeniem EVB -> efekt bez zmian, tzn w menadżerze urządzeń/porty brak dodatkowego wirtualnego COM, są tylko:
Hauvei Mobile Connect (COM 36)
Hauvei Mobile Connect (COM 37)
programy And i MegaLoad zachowują się podobnie jak opisywałem powyżej.

!!! -> Nie wiem czy to ma znaczenie, gdyż programy And i MegaLoad same w sobie nie zezwalają na wybranie innego portu z listy wyboru:
-> w Tablecie jest to COM13, w Laptopie COM3, ponadto np. w drugim kompie menadżer urządzeń wogóle nie ma wyszczególnionych Portów COM & LPT spośród innych urządzeń -> w obu kompach (chyba bez znaczenia) są angielskie wersje systemu (Tablet XP i odpowiednio XP Prof).

Jutro w firmie spróbuję podłączyć się do stacjonarnych kompów, choć to i tak nie załatwi mojego problemu, stąd prośba o inne jeszcze pomysły.
 
     
leon1313
Homo Erektus

Dołączył: 04 Sty 2010
Posty: 41
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 10:46 pm   

Zacznijmy od tego, jaki masz OS. NA XP trzeba dogrywać sterowniki do portu wirtualnego, an W7 - prawdopodobnie nie ( u mnie nie pytało, ale mam tyle programów, że mogły być wgrane przy okazji). Pod XP stery trzeba rozpakować i przy podpiętej płytce ( zasilanej z USB ?) wskazać miejsce , z którego KREATOR zaciągnie stery. Cała "fizjologia" :-)
 
     
wrezel13 
hmmm,

Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 7
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 6:05 pm   

Problem w tym, że nie jesteś w stanie wskazać mu ścieżki poprzez kreatora sprzętu, ponieważ nie rozpoznaje plików *.inf jako port, i cała procedura staje. Dzisiaj wezwałem informatyka do firmy bo zgłupiałem już, i co -> i nic , nowy kabel USB, próby na innych kompach, dalej nic, tworzenie innych portów i podmienianie sterowników, kompletna cisza. Jedynie można z katalogu ze sterami wybrać pliki i pod prawym przyciskiem myszy w menu jest instal -> no i coś robi -> ale bez efektu.
I co na to Admin?
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 9:04 pm   

Jest to dalej problem instalacji sterowników nie zestawu EvB

Sterowniki mają certyfikat Microsoftu więc na 1000% muszą się instalować, proszę męczyć informatyka żeby je zainstalować, na 100% umie to zrobić tylko pewnie trzeba go przycisnąć.

Z naszej strony ciężko cokolwiek pomóc ponieważ jest to kwestia konfiguracji Windowsa (może nie ma Pan uprawnień administratora)
 
     
wrezel13 
hmmm,

Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 7
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 9:41 am   

No niestety
Chyba w przyszłym tygodniu będę musiał znaleźć czas na wysłanie płytki do producenta.
Kompletnie nic nie pomogło, wg informatyka problem tkwi w tym, że po podłączeniu urządzenia do portu USB powinien cokolwiek widzieć system (nieznane urządzenie czy coś w tym rodzaju)-> a tu cisza. :sad:
 
     
pazdzioch87 

Dołączył: 01 Lut 2010
Posty: 4
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 5:13 pm   

Cytat:
Program należy skompilować na starym WinAVR najlepiej z 2006r problemem jest nowy kompilator GCC, który gryzie się z bibliotekami do LCD - pracujemy nad tym


Czy są juz może te nowe biblioteki?
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group