f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Jak zaprogramować nową ATMega /Naprawić uszkodzony bootloade

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zaprogramować nową ATMega /Naprawić uszkodzony bootloade
Autor Wiadomość
ofman 

Wiek: 29
Dołączył: 19 Sty 2012
Posty: 1
Wysłany: Czw Sty 19, 2012 2:02 am   

mam problem bo chyba zatkałem moją atmege32, nie doczytałem postu i bootloade'a wgrałem za pomocą and-load bez żadnego łączenia kabelków i teraz próbowałem wgrać tego bootloade'a ale program avrdude-gui za każdym razem sie zacina i nic nie moge zrobić. w and-load tez nic nie da sie zaprogramować.. co mam zrobić?? zaznaczm ze jestem początkującym w tych sprawach. za wszelaką pomoc dziekuje.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Sty 19, 2012 8:34 pm   

Może zacznijmy od nauki zadawania pytań na forum:
http://mikrokontrolery.bl...atkujacych.html
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pylaochos

Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 1
Wysłany: Pią Mar 30, 2012 7:04 pm   

Mam pytanie, które jest częściowo związane z wątkiem, mianowicie:
Standardowo zegar ustawiony jest na wewnetrzny oscylator 1Mhz, w karzecie ustawiać przy wgrywaniu bootloadera ustawić dolny (lFuse) fuse bit na EF które swoją drogą oznacza właśnie ustalenie zrodla jako 1Mhz. Ja natomiast chciałbym wykorzystać bez problemów te 8Mhz które jest możliwe w procesorze. Niestety wasz programik który wgrywa .hex-y do proca chyba wlasnie został napisany tak że działa tylko przy tym nieszczęsnym 1Mhz. Czy da sie to inaczej obejść, czy jedynym wyjściem będzie napisanie własnego programu do wgrywania?
pozdrawiam
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Mar 30, 2012 9:02 pm   

1. bootloader (program do wgrywania) działa nie przy 1MHz, ale przy 16MHz z zewnętrznego kwarcu na płytce
2. dopasowanie bootloadera na inną częstotliwość wymaga użycia jakiegoś bootloadera ze źródłami i kompilacja go pod wymaganą częstotliwość.
3. nie wiem skąd takie informacje, że EF ustawia kwarc na 1MHz, sprawdź to w kalkulatorze http://www.engbedded.com/fusecalc
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Pon Kwi 30, 2012 8:12 pm   

Witam! Chciałbym dopisać sie do próśb o bootloader do ATMEGA8. Np: na zewnętrzny kwarc większy niż 8 mhz. Nie rozumie dlaczego firma nie może zrobić adaptera i jakiegoś bootloadera.Próbowałem wgrać przez ISP ,ale nie mogę żadnego programu zsynchronizować z tym programatorem. Na pewno wielu klijetow byłoby zainteresowanych tym.A może ktoś sobie z tym poradził i może napisać jak to zrobić.
 
     
dutd 

Wiek: 32
Dołączył: 18 Lip 2012
Posty: 2
Wysłany: Sro Lip 18, 2012 4:39 am   

skompilować AVRDUDE razem z obsługą FT232RL (patrz wyżej)

ściągnąć Arduino i Sanguino, a następnie zintegrować je ze sobą. Opis znajduje się na stronie Sanguino - ja korzystałem z wersji 0018 i działa dla mnie sposób instalacji Sanguino według opisu dla Windows (wygodniejszy, ale dotyczy tylko nowszych wersji Arduino)

------------------------------



Sur Lunettes De Soleil
 
     
renw0rp

Dołączył: 06 Gru 2012
Posty: 1
Wysłany: Czw Gru 06, 2012 4:24 pm   

czy fuse-es powinny byc tak samo ustawione dla atmegi644p jak na screenach (D0-EF)? A w trzecim polu? (extended)

Póki co po wgraniu bootloadera i programu testoweg dla tego mikroprocesora zegar odliczający czas od włączenia dziwnie działa - za szybko i niektóre sekundy szybciej przeskakują
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Gru 08, 2012 9:57 am   

Extended bez zmian. Jeśli bootloader działa to znaczy że zegar jest ustawiony - pytanie tylko czy w programie też informujesz kompilator, że używasz kwarcu 16MHz.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
roberto_k_w 
roberto_k_w

Dołączył: 14 Sty 2013
Posty: 2
Skąd: Polska
Wysłany: Pon Sty 14, 2013 11:01 am   

Witam,
czy mógł bym prosić bootloadera do atmega8?
And-load łatwo programuje atmegę32, mam problem z programowaniem atmega8, może ktoś napisał by dokładną instrukcję zaprogramowania innych procesorów z wykorzystaniem płytki evb 4.x
Pozdrawiam
roberto_k_w
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Sty 14, 2013 11:10 am   

Wykorzystując oprogramowanie dostarczone przez firmę And-Tech można bootloaderem programować tylko procesory Atmega16/32/644p. Możesz albo samemu szukać programu MegaLoad i kompilować bootloader pod atmegę8, albo programować atmegę8 poprzez ISP (tak jak wgrywanie bootloadera) tylko bez zmiany fusebitów i wskazując zamiast pliku hex z bootloaderem plik hex z Twoim programem.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
roberto_k_w 
roberto_k_w

Dołączył: 14 Sty 2013
Posty: 2
Skąd: Polska
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 11:25 am   

Dzięki, już załadowałem plik hex, natomiast mam problem z plikiem eep, wyskakuje komunikat
Kod:

avrdude.exe: BitBang OK
avrdude.exe: pin assign miso 3 sck 5 mosi 6 reset 7
avrdude.exe: drain OK

 ft245r:  bitclk 4800 -> ft baud 2400
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9307
avrdude.exe: reading input file "C:\Users\admin\Desktop\test\sternikV8g (1)\sternikV8g\sterownikV8g.eep"
avrdude.exe: input file C:\Users\admin\Desktop\test\sternikV8g (1)\sternikV8g\sterownikV8g.eep auto detected as invalid format
avrdude.exe: invalid input file format: -1
avrdude.exe: write to file 'C:\Users\admin\Desktop\test\sternikV8g (1)\sternikV8g

czy powinienem wpisać coś dodatkowego w linii command line?
standardowo mam wpisane: -P ft0 -B 2400
Pozdrawiam
Roberto_k_w
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 12:34 pm   

spróbuj zmienić rozszerzenie z eep na hex
postaraj się też umieszczać pliki w katalogach, które w ścieżce nie zawierają spacji i dziwnych znaków - swego czasu było to problemem...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
mk76

Dołączył: 16 Lut 2013
Posty: 7
Wysłany: Sob Lut 16, 2013 8:32 pm   

Witam, właśnie rozpocząłem zabawę z płytką EvB 4.3 v4.
W momencie sprawdzania połączenia poprzez przycisk Read w sekcji Fuse wyskakuje komunikat:
Kod:

avrdude.exe: BitBang OK
avrdude.exe: pin assign miso 3 sck 5 mosi 6 reset 7
avrdude.exe: drain OK

 ft245r:  bitclk 38400 -> ft baud 19200
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9502
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA644P is 1E 96 0A
             Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude.exe done.  Thank you.

piotrva: prosze umieszczać tego typu dane w znacznikach code
Dodam, że W „Command line Option” zmieniałem prędkości -P ft0 -B 19200; -P ft0 -B 9600; -P ft0 -B 57600 oraz przewody USB ale nic to nie dało
Ostatnio zmieniony przez piotr94 Sob Lut 16, 2013 10:00 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Lut 16, 2013 9:59 pm   

Masz wybrany zły typ procesora. na Twojej płytce jest zamontowana Atmega32 (o syganturze 1E9502), a Ty chcesz programować Atmegę644P (sygnatura 1E960A). Zmień typ procesora w ustawieniach programowania.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
mk76

Dołączył: 16 Lut 2013
Posty: 7
Wysłany: Nie Lut 17, 2013 10:18 am   

Dziękuję za pomoc, komunikacja ruszyła. Ale w momencie wgrywania bootloadera wyskakuje komunikat:
Kod:
Nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest niepoprawna

W okienku Flash wybrałem BOOTLOADER-am32.hex. Czy coś jest źle ustawione?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group