f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Jak zaprogramować nową ATMega /Naprawić uszkodzony bootloade

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zaprogramować nową ATMega /Naprawić uszkodzony bootloade
Autor Wiadomość
funlw65

Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 2
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 12:05 pm   

Hi guys,

What are the fuses for the other two microcontrollers (m32 and m644p)? In the presented case, is solved only m16 microcontroller.
Thank you!

Vasi
 
     
krystoferek 
krystoferek

Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 6
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 2:06 pm   

Witam!
Czy można prosić o plik Bootloadera do Atmega8?
I mam pytanko, czy po podłączeniu atmegi 8 z wgranym bootloaderem, powinien działać przycisk reset na płytce EvB 4.3, tak jak to działa na atmedze16
 
 
     
krystoferek 
krystoferek

Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 6
Wysłany: Nie Sty 23, 2011 11:45 pm   

Co z tym bootloaderem na atmega8???
Będzie coś z tego?
 
 
     
pumex 

Dołączył: 05 Kwi 2011
Posty: 1
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 6:38 pm   Atmega8

Także proszę o udostępnienie bootloadera dla ATMEGA8
 
     
_h3xen
* kodze bo chce *


Dołączył: 20 Kwi 2011
Posty: 9
Wysłany: Pon Sie 29, 2011 9:04 pm   

Witam..
Ostatnio, podczas wielokrotnych programowan ( wgrany bootloader/USB/bodajze 1szy Atmelek org. z EVB) nagle kostka przestała sie programowac, myslalem ze zostala juz tyle razy zaprogramowana ze wyczerpal sie limit. Postnowilem kupić nową i ku moim zdziwieniu tez to samo.

Tzn co zauwazylem:
• komunikacja FTDI dziala tzn podpiąłem modul BT i sprawdzilem polaczenie poprzez terminal komunikacja OK tzn FTDI jest gut?
• podczas wgrywania bootloadera

- gdy naciska w sekcji FUSE Read ladnie wszystko odczytuje..
- jednak podczas wgrywania jest zawieszka
Kod:

avrdude.exe: BitBang OK
avrdude.exe: pin assign miso 3 sck 5 mosi 6 reset 7
avrdude.exe: drain OK

 ft245r:  bitclk 4800 -> ft baud 2400
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9403
avrdude.exe: erasing chip
 ft245r:  bitclk 4800 -> ft baud 2400
avrdude.exe: reading input file "C:\EvB-ISP\BOOTLOADER-m16.hex"
avrdude.exe: input file C:\EvB-ISP\BOOTLOADER-m16.hex auto detected as Intel Hex
avrdude.exe: writing flash (15202 bytes):

Writing | ##########avrdude.exe: ft245r_recv(): programmer is not responding


• rozumiem ze bez wgranego bootloadera reset nie powinien zadzialac podczas programowania ? bo u mnie cisza..
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Sie 30, 2011 10:49 am   

Jaki masz system operacyjny?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
_h3xen
* kodze bo chce *


Dołączył: 20 Kwi 2011
Posty: 9
Wysłany: Wto Sie 30, 2011 4:53 pm   

Xp sp3 ale mysle ze nie wina lezy w systemie bo mialem wczesniej xp z sp2 i chulalo do tego wlasnie wątku.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Sie 31, 2011 8:04 am   

Jaki długi kabel?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
_h3xen
* kodze bo chce *


Dołączył: 20 Kwi 2011
Posty: 9
Wysłany: Sro Sie 31, 2011 8:44 pm   

Jakos poradzilem sobie.. : )
Tylko dziwne teraz programuje mi automatycznie bez przyciskania button-a Reset.

Apropo czy wgrywanie bootloadera przez AvrProg u was trwa tak dlugo? u mnie z 20s.
Odczytanie w sekcji fuse z 10s.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Wrz 01, 2011 1:43 pm   

U mnie wgrywanie bootloadera trwa nawet do minuty.
Ale innym kolegom z forum elektroda.pl te same operacje przebiegają w dużo krótszych czasach...
Jak widać zależy to do komputera i systemu operacyjnego.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
_h3xen
* kodze bo chce *


Dołączył: 20 Kwi 2011
Posty: 9
Wysłany: Czw Wrz 01, 2011 9:15 pm   

Jeszcze jedno pytanie czy bootloader ma jakis wplyw na sperzetowy UART ? Czy wprowadzaja jakies komplikacje przy odczycie danych?
_________________
X-Software.com.pl
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Wrz 02, 2011 8:41 am   

Nie, bootloader po resecie procesora oczekuje na komendę wejścia w tryb programowania po UART, jeśli w odpowiednim czasie taka komenda nie nadejdzie to wtedy bootloader wyłącza się i można normalnie korzystać z UART. Jednak należy uważać, żeby nie podpinać np. przycisków do linii UART, bo podczas programowania ich wciśnięcie może skutkować uszkodzeniem układu.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
kaczakat

Dołączył: 03 Gru 2010
Posty: 4
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 8:47 pm   

Witam
Mam parę pytań odnośnie bootloadera. Na początek jednak dodam do postu wyżej, że podpięcie czegokolwiek do linii uart na czas programowania nie jest wskazane. Ja miałem LCD na porcie B i wgranie nowego bootloadera kończyło się fiaskiem.
A teraz pytania:
1) gdy podpinam czysty procek do programatora AVR Dragon to mogę zaprogramować, odczytać ustawienia, lub jeśli nie ma bootloadera zgrać program na dysk. Nie mogę niestety nic zrobić z prockiem, w którym jest bootloader - wyskakuje komunikat, że nie może wejść w tryb programowania. Dlaczego bootloader tak wpływa na komunikację z procesorem w AVR Dragon - program po stronie komputera to wtedy AVR Studio. Procesor był w zewnętrznej podstawce, bez dodatkowych peryferii, wprost podłączone linie zasilania i sygnałowe.
2) Czytałem, że w starszych płytkach by rozpocząć upload nowego wsadu przez program andload trzeba było wciśnąć przycisk reset na płytce. W mojej jest tak, że wystarczy wcisnąć "programuj" w andload i procesor automatycznie się resetuje i pobiera nowy wsad.
Ale jak tak nie chcę, bo jak włączam terminal by wysłać coś do procesora/odebrać coś z niego to on się resetuje. Czy można tak to zrobić by było jak w starszych płytakch - to kwestia bootloadera czy połączeń na płycie?
3) przed wgrywaniem bootloadera należy zmienić ustawienia hfuse i ifuse. Ja miałem inne w nowym procku i zmieniłem. Po tej zmianie straciłem kontakt z prockiem umieszczonym poza płytką EVB (i z dragonem też, to może jest powiązane z pytaniem 1?). Co zmieniają te Fuse? Wgrałem bootloader po umieszczeniu go w podstawce płytki - czy to kwestia kwarcu?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Sty 16, 2012 8:15 pm   

kaczakat napisał/a:
1) gdy podpinam czysty procek do programatora AVR Dragon to mogę zaprogramować, odczytać ustawienia, lub jeśli nie ma bootloadera zgrać program na dysk. Nie mogę niestety nic zrobić z prockiem, w którym jest bootloader - wyskakuje komunikat, że nie może wejść w tryb programowania. Dlaczego bootloader tak wpływa na komunikację z procesorem w AVR Dragon - program po stronie komputera to wtedy AVR Studio. Procesor był w zewnętrznej podstawce, bez dodatkowych peryferii, wprost podłączone linie zasilania i sygnałowe.

Dlaczego nie działa - procesor na płytce ma podłączony kwarc 16MHz, na który jest ustawiony (z niego pobiera "sygnał taktujący") - jeśli na płytce zewnętrznej takiego kwarcu i odpowiednich kondensatorów nie ma to procesor nie wystartuje, a bootloader nie ma na to wpływu. Polecam podpięcie się do płytki złączem ISP i w ten sposób komunikowanie się z nim poprzez AVRDragon
Cytat:
2) Czytałem, że w starszych płytkach by rozpocząć upload nowego wsadu przez program andload trzeba było wciśnąć przycisk reset na płytce. W mojej jest tak, że wystarczy wcisnąć "programuj" w andload i procesor automatycznie się resetuje i pobiera nowy wsad.
Ale jak tak nie chcę, bo jak włączam terminal by wysłać coś do procesora/odebrać coś z niego to on się resetuje. Czy można tak to zrobić by było jak w starszych płytakch - to kwestia bootloadera czy połączeń na płycie?

To kwestia połączeń na płytce - http://and-tech.pl/pl/dow...hemat-evb-43-v4 - należy usunąć kondensator C12 i układ będzie w tej kwestii działał jak starsze wersje
kaczakat napisał/a:
3) przed wgrywaniem bootloadera należy zmienić ustawienia hfuse i ifuse. Ja miałem inne w nowym procku i zmieniłem. Po tej zmianie straciłem kontakt z prockiem umieszczonym poza płytką EVB (i z dragonem też, to może jest powiązane z pytaniem 1?). Co zmieniają te Fuse? Wgrałem bootloader po umieszczeniu go w podstawce płytki - czy to kwestia kwarcu?

jak pisałem to kwestia źródła taktowania, ogólnie fusebity zmieniają:
1. Źródło taktowania procesora zmienia na zewnętrzny kwarc 8MHz< (czyli 16MHz na płytce)
2. Włącza funkcjonalność bootloadera
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
kaczakat

Dołączył: 03 Gru 2010
Posty: 4
Wysłany: Wto Sty 17, 2012 4:34 am   

Dzięki adminie Piotr za wyjaśnienia. Znalazłem ten kondensator kolo złącza ISP i postawiłem do pionu. Może kiedyś tam dorobię zworkę na wszelki wypadek, a tymczasem układ biega bez niepotrzebnych resetów.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group