f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Podświetlenie - błąd na płytce!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: And-Tech
Pon Lut 09, 2009 7:38 am
Podświetlenie - błąd na płytce!
Autor Wiadomość
Luki 

Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 9
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 11:46 am   Podświetlenie - błąd na płytce!

Witam forumowiczów,

Znalazłem właśnie błąd na płytce EvB4.1, który dotyczy wyświetlacza LCD. Podświetlenie wyświetlacza jest realizowane za pomocą pinów 15 i 16 złącza. Niestety podświetlenie nie działa ponieważ projektant płytki pomylił anodę z katodą (czyli plus z minusem) :!:

Jeśli ktoś chce korzystać z podświetlenia to trzeba sobie zrobić przejściówkę albo zmodyfikować płytkę wyświetlacza LCD (przeciąć dwie ścieżki i połączyć odwrotnie). Niestety w tym przypadku zastosowanie innego wyświetlacza LCD znowu wymaga jego zmodyfikowania.

Dla wyjaśnienia: podświetlenie uruchamia się poprzez podanie +5V na pin oznaczony BL. To powoduje załączenie tranzystora i podanie masy na podświetlenie. Plus jest podany na stałe.

Mam nadzieję, że to co powyżej napisałem pozwoli komuś zaoszczędzić czas.

Swoją drogą może firma And-Tech pomyślałaby o dostarczeniu stosownych przejściówek swoim klientom, którzy zakupili płytkę z błędem :?: Mnie na przykład na podświetleniu bardzo zależy.
_________________
Pozdrawiam
Luki
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 7:51 pm   

niestety podczas testów nie wykryliśmy tego błędu i w pierwszej partii płytek włączenie podświetlenia wymaga modyfikacji wyświetlacza LCD za co naszych klientów bardzo przepraszamy

na dniach zamieścimy zdjęcie jak takiej modyfikacji dokonać

płytki sprzedawane od ubiegłego tygodnia mają problem podświetlenia rozwiązany - zmieniliśmy dostawcę wyświetlaczy LCD i załączyliśmy podświetlenie na stałe
 
     
pirzol 

Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 22
Wysłany: Nie Wrz 14, 2008 4:42 pm   

Witam

przyklad jak w prosty sposob bez nacinania plytki zrobic poprawke w podswietleniu LCD. zgodnie z sugestiami kolegi wykonałem połączenia..

1. wyjac wyswietlacz, na grzebieniu nozykiem nacinamy plastik pinow pomiedzy pinem 14 a 15 plstikowa zlaczke grzebyka pinow tak ze zostaly mi oddzielnie (15,16) oraz (1-14)

2. wylutowac piny 15+16
3. zaginamy piny 15 i 16 przy samym plastiku o 90 stopni(czesc ktora wchodzi w gniazdko), po wlozeniu do gniazda piny ktore lutujemy sa obrocone o 90 stopni w stosunku do pozostalych czyli rownolegle do plytki
4. lacze teraz przewodami odgiety pin 15 z 16 na lcd, oraz odgiety pin 16 z 15 na lcd
5. zlacze BL ma zapieta koncowke z portu C (akurat jest tams tan wysoki wiec jest +5V, mozna tez uzyskac go z zlacza na plytce +5V z lewej strony wyswietlacza.

i juz swieci :) male ale cieszy

zdjęcia przeróbki
http://www.rc-wheels.info/allegro/DSC00605.JPG

http://www.rc-wheels.info/allegro/DSC00606.JPG

pozdrawiam
Piotr
 
     
Luki 

Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 9
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Wrz 14, 2008 7:52 pm   

Ja przeciąłem ścieżki na płytce wyświetlacza w 2 miejscach a następnie odpowiednio polutowałem. Miejsca przecięć dobrałem tak aby było jak najwięcej wolnego miejsca w pobliżu (margines błędu). Lutowanie przebiegło bez problemów jednak nikomu nie polecam tego robić lutownicą transformatorową dużej mocy bo ścieżki są bardzo wąskie i delikatne. Dzięki takiej modyfikacji wyświetlacz LCD jest demontowalny a zmiany są widoczne jedynie na spodzie jego płytki. Niestety nie dysponuję w tej chwili aparatem cyfrowym aby zamieścić fotkę.
_________________
Pozdrawiam
Luki
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group