f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Problem z programatorem AvRProg USB v2

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z programatorem AvRProg USB v2
Autor Wiadomość
onidpl

Dołączył: 20 Paź 2009
Posty: 1
  Wysłany: Wto Paź 20, 2009 6:15 pm   Problem z programatorem AvRProg USB v2

Witam, mam pewien problem, którego nie potrafię rozwiązać. Posiadam Programator AvRProg USB v2 firmy And-Tech.pl do programowania mikro-kontrolerów. Mam taki problem że nie mogę zaprogramować mikro-kontrolera Atmega8. Używam do tego programu "avrdude-5.5-win32-bin" z "avrdude-GUI-1.0.4". I podczas programowania wyświetla mi się błąd:

Cytat:
avrdude.exe: stk500v2_command(): command failed
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.


A gdy włączam program z opcją -F to:

Cytat:
avrdude.exe: stk500v2_command(): command failed
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.05s

avrdude.exe: Device signature = 0xff0000
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
avrdude>


Próbowałem według instrukcji producenta na różne sposoby i jest ciągle to samo.
Podaje sposób połączenie mikro-kontrolera:





Proszę o pomoc, nie mogę tego w żadem sposób rozgryźć, co jest nie tak.
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 9:12 pm   

schemat wygląda OK, proszę sprawdzić czy dobrze podłącza Pan kabel.
Proponuję również sprawdzić pod AVRStudio
 
     
Sakalosse
Gość
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 3:49 am   Problem z programatorem AvRProg USB v2

i am also having the same problem when i click on the tab for usb driver it says the same error "there is no iden usb driver installed. please refer to your iden usb driver instructions" i have done everything i can but still wont work at all please help thank you
 
     
Pelteme
Gość
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 3:59 pm   Problem z programatorem AvRProg USB v2

I jak się zakończyła sprawa z programowaniem? Bo mam identyczny problem :
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 9:45 pm   

możliwe jeszcze że procesor jest zablokowany lub przestawiony na zewnętrzne generator
najlepiej sprawdzić na innym programatorze czy płytka działa poprawnie
 
     
simoon87 

Wiek: 29
Dołączył: 07 Mar 2010
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
  Wysłany: Sob Mar 20, 2010 3:48 pm   

Posiadam identyczny problem, znalazł ktoś rozwiązanie? bo żadne z tych nie skutkuje
 
 
     
morock 

Wiek: 33
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 71
Skąd: Działdowo
Wysłany: Sob Mar 20, 2010 6:33 pm   

mi ładnie programuje, ale miałem błędy np. że to jest nieodpowiednia sygnatura układu, lub podczas programowania miałem błąd, pomogło zewnętrzne zasilanie podłączone do układu (+5V). :smile:


miałem także problem z podłączeniem, były zwarcia na przejściówce ISP. a 100% działa ten schemat:

rezystorek i dioda do pinu 28 jest zbędny

POWODZENIA :mrgreen:

circuit_1980.gif
Plik ściągnięto 18369 raz(y) 25,1 KB

_________________
Pozdrawiam :)
 
 
     
simoon87 

Wiek: 29
Dołączył: 07 Mar 2010
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 9:11 pm   

Zastosowałem ten układ jak i zewnętrzne zasilanie dalej to samo. Ponadto próbowałem na 2 systemach Windows XP SP2 x86 i Windows 7 x64. Ktoś jeszcze ma jakieś rady?
 
 
     
morock 

Wiek: 33
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 71
Skąd: Działdowo
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 11:24 am   

Sprawdź jeszcze na innej atmedze, być może masz inaczej skonfigurowane fusebity i musisz mieć zewnętrzny rezonator, a może być w ogóle zablokowana. A próbowałeś zaprogramować atmege 16 lub 32?? może coś nie tak ogólnie z programatorem??
_________________
Pozdrawiam :)
 
 
     
simoon87 

Wiek: 29
Dołączył: 07 Mar 2010
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 4:32 pm   

bez problemu programuje atmege16 tylko tej 8 nie mogę :sad: , układ na pewno jest dobrze połączony sprawdzałem chyba z 10 razy
 
 
     
morock 

Wiek: 33
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 71
Skąd: Działdowo
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 4:50 pm   

ja też nie mogłem, układ sprawdzałem kilka razy aż wreszcie wszystko od początku polutowałem... było gdzieś jakieś zwarcie i teraz jest już super. sprawdź jeszcze czy nie jest uszkodzona ta 8-mka lub nie są pozmieniane fusebity, bo inaczej możesz 2 lata kombinować i nic z tego nie będzie.
_________________
Pozdrawiam :)
 
 
     
simoon87 

Wiek: 29
Dołączył: 07 Mar 2010
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 11:23 pm   

wątpię ze cokolwiek jest z tą atmega8, gdyż to nówka sztuka. Po tych całych kombinacjach dałem ją koledze do zaprogramowania na innym programatorze oczywiście się udało za 1 razem (na tym samym układzie) Wniosek prosty: ten programator kiepsko sobie radzi z atmega8 :razz: gdybym to wiedział wcześniej na pewno bym go nie kupił... :???: Pisałem do kolegi onidpl, który założył ten temat i ma ten sam problem do dziś wiec to raczej reguła
 
 
     
morock 

Wiek: 33
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 71
Skąd: Działdowo
Wysłany: Pią Mar 26, 2010 12:02 am   

hmm więc ja jestem odstępstwem, bo gdy poprawiłem przejściówkę to teraz każdą atmegę 8 programuje bez mrugnięcia okiem :) nawet w szybkim trybie... ;) najważniejsze jest zewnętrzne zasilanie układu i dobre podłączenie, tylko dlatego miałem problemy :P Aha programuje z avr dude, z innych programów nie korzystałem...
_________________
Pozdrawiam :)
 
 
     
grip_rz

Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 1
Skąd: RzeszĂłw
Wysłany: Nie Sie 29, 2010 10:40 pm   

Kupiłem ten programator w zeszłym tygodniu i miałem ten sam problem. Zamień VCC z MISO albo MOSI już nie pamiętam dokładnie. Nie pamiętam jak do tego doszedłem, ale możliwe, że jest błąd w opisie gniazda. Mi w każdym razie pomogło.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group