f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Problem "No supported board found. AVRprog version 1.40

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem "No supported board found. AVRprog version 1.40
Autor Wiadomość
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Sob Lut 24, 2007 4:08 pm   Problem "No supported board found. AVRprog version 1.40

Powyzszy komunikat oznacza iz probram Avrprog nie znalazl naszego programatora

W celu znalezienia przyczyny musimy sprawdzic na jakim porcie Com zostal zainstalowany programator (menadzer urzadzeń) jesli okaze się ze programator jest zainstalowany na Com5 albo wyższym należy zmienic port na niższy (od Com1 do Com4) lecz zwracając uwage zeby nie wybrać portu, który jest już w użyciu (jesli od Com1 do Com4 sa zajęte to należy najpierw jeden z nich np. Com3 przenieść na wyższy port). Następnie odłanczamy i podłączamy porogramator i powinein już działać.

Jeśli natomiast dalej widzimy ten sam błąd należy przetestować komunikację z programatorem.
Sciągamy program http://www.and-tech.pl/pliki/programy/Terminal.exe
a nastepnie wysyłamy znak S na port na ktorym mamy zainstalowany programator (predkosc 115200). W odpowiedzi powinniśmy otrzymać odpowiedz "AVR ISP"



jeśli jednak nie otrzymaliśmy zadnej odpowiedzi to powinniśmy odinstalowac programator i zainstalować go po restarcie systemu (powinien zainstalować się na porcie od Com1 do 4 automatycznie jesli poprawnie zwolnilismy jeden z nich)

mozna również spróbować podłączyć programator pod inny port USB i sprawdzić czy zainstalował sie na porcie od Com1 do 4
 
 
treker

Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 5
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 12:19 pm   

Witam!
Programator mam na Com'ie nr 2 przez terminal odpowiada mi AVR ISP ale AVR prog pokazuje ten błąd ciagle

dodano

a bascom pokazuje COM port 2 not avaiable
w ustawieniach mam napisane ż ema być com2

dodano

O jakoś udało mi się uruchomić avr prog ale podczas programowania mam
taki error:
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 10:23 pm   

a avrospII z naszej strony dziala porawnie ?
predkosc do ustawienia to 115200
 
     
treker

Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 5
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 5:31 pm   

Sprawdze jutro dokładnie jestem na innym kompie ale o ile pamietam to avrspII raz się zawiesił a przy anstępnych np przy kliku na AUTODETECT to najpierw pokazuje jakiś napis z nr coma a później errora ale jutro podam dokładne screeny;)

Sprawa się opóxniła nie mam tearz czasu przedestukje to dopieor w następnym tygodniu :/
 
     
treker

Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 5
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 4:39 pm   

Witam!
Dopiero teraz miałem czas:/
W Bascomie czyta mi fusy więc jest ok. Ale Avr-OspII przy autodedect pokazuje
Checking programmer type ...
Timeout during COM-port read operation!
Supported programmer not found on Com Port 6
i przy innych próbachto samo.
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 11:30 pm   

w avr osp nastawiona jest predkosc 115200 ?

i jak z oryginalnym avr prog dziala (po przestawieniu portu na maksymalnie com4) ??
 
     
treker

Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 5
Wysłany: Czw Kwi 05, 2007 1:09 pm   

Dobra juz sobie poradziłem ;)
Z avr odp działa ;)
A z avr prog próbuje ;)
 
     
GL4DI470R

Dołączył: 21 Lut 2009
Posty: 1
Wysłany: Sob Lut 21, 2009 6:09 pm   nie dziala

Witam!
Dostałem dzisiaj zamówioną płytkę testową EvB 4.3 V2 i nie mogę jej uruchomić w żadnym programie do programowania. W Terminalu przy ustawieniu 19200 b wszystko ok, ale AVR Prog go nie widzi, nie wiem o co chodzi i proszę o pomoc.

2.jpg
Plik ściągnięto 686 raz(y) 268,22 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 648 raz(y) 352,42 KB

 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Nie Lut 22, 2009 4:08 pm   

używamy MegaLoad nie AVRProg - proszę sprawdzić dokumentację od płytki nie od programatora
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group