f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Brak transmisji przez RS232

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak transmisji przez RS232
Autor Wiadomość
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 7:14 pm   Brak transmisji przez RS232

W przypadku braku transmisji danych do komputera poprzez dolaczony kabel nalezy strawdzić czy w terminalu jest uaktywniona linia DTR. Jesli pomimo uaktywnionej kontrolki nie otrzymujemy danych nalezy uaktywnic również linię RTS.

Program terminal jest dostepny tutaj http://www.and-tech.pl/pliki/programy/Terminal.exe

Na płycie CD znajdują się dwa programy (test.hex oraz ds1820.hex) wysylajace dane na port RS232 dla obu z nich nalezy ustawić parametry transmisji na Baud 19200, Data: 8bit, Parity: none, Stop: 1bit, Flow control: none

Jesli nie otrzymamy zadnych danych w oknie terminala a przetestowalismy wszystkie mozliwe ustawenia linii DTR oraz RTS to pozostaje nam sprawdzenie czy przypadkiem nie poluźniły sie kable we wtyczce podłączanej do płytki.
 
 
oodcinekk
[Usunięty]

Wysłany: Nie Mar 11, 2007 2:58 pm   

Czy płytka współpracuje z adapterami USB<>RS232? Właśnie mam problemy z takim połączeniem.
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 10:28 pm   

pewnie jest to przejsciowka ktora nie obsluguje zasilania dodatkowych linii sterujacych (DTR) z ktorych to konwerter dolaczony do plytki pobiera zasilanie

w takim przypadku nie uda sie tego uruchomic

jesli jest Pan zainteresowany konwerterem plytka(rs232)<->usb to prosze o maila mamy cos takiego w ofercie
 
     
patykarz

Dołączył: 01 Kwi 2007
Posty: 3
  Wysłany: Sob Kwi 14, 2007 4:03 pm   

Czyli transmisja przez RS-a jest mozliwa wylacznie, gdy program-terminal na komputerze "wspiera" uaktywnienie linii DTR?
Np. z tego co zauwazylem windowsowski HyperTerminal "potrafi" tylko wysylac dane do plytki - a odbierac juz nie. Z czego to wynika?
_________________
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Pon Kwi 16, 2007 9:54 pm   

kabel dolaczony do plytki pobiera zasilanie z lini DTR portu Com wiec do poprawnej pracy potrzebuje zalaczenie tej linii. Nie wiem czy HT ma taka opcje ale jest sporo innych programow, ktore oferuja taka funkcje
 
     
patykarz

Dołączył: 01 Kwi 2007
Posty: 3
Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 8:14 pm   

No wlasnie HyperTerminal nie pozwala na ustawienie linii DTR - ale olac go tam :mrgreen:
Co do innych terminali - cos nie moglem doszukac sie innych oprocz nowszej wersji dostarczonego przez Was do plytki programu... ale co tam - pewnie za malo sie staralem :wink:
Poza tym zawsze mozna napisac swoj wlasny terminal :grin:
_________________
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group