f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Zestaw startowy EvB 3.2

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zestaw startowy EvB 3.2
Autor Wiadomość
patykarz

Dołączył: 01 Kwi 2007
Posty: 3
  Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 9:03 pm   Zestaw startowy EvB 3.2

Witam
Jestem uzytkownikiem Waszej plytki od przeszlo miesiaca i jestem raczej zadowolony :wink:
Kupilem ja przede wszystkim ze wzgledu na swietna cene w porownaniu do innych plytek uruchmieniowych dostepnych na rynku.
Mam jednak kilka uwag/propozycji co mozna zmienic/ulepszyc:
- przydaloby sie dolozyc co najmniej 2 wyswietlacze siedmiosegmentowe (ja np. mam do zrobienia w szkole zadania ktore wymagaja uzycia 4 badz 6 wyswietlaczy i mam maly problem - musze sobie dorobic reszte :| - a checi, umiejetnosci tudziez sprzetu i pieniedzy w tej chwili u mnie brak na takie zabawy)
- 4 diody to tez troche malo - utrudniaja np. wizualizacje danych na porcie do ktorego sa podlaczone (niby zaden problem bo mozna ow diody przepinac... ale z biegiem czasu robi sie to denerwujace)
- piny uaktywniania wyswietlaczy siedmiosegmentowych mozna przeniesc "ponad" wyswietlacze, gdyz gdy podlacze do nich przewody/tasme i plytka lezy na stole to ogolna platania kabli skutecznie przeszkadza w ich obserwacji :razz:
To tyle jesli chodzi o uwagi. Byc moze brzmia one banalnie, ale uwierzcie - dla poczatkujacego osobnika probujacego nauczyc sie programowania (i majacego "dwie lewe" do lutowania) moga miec znaczenie.
Pozdrawiam serdecznie! :grin:
_________________
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 11:29 pm   

w kolejnej wersji plytki uwzglednimy powyzrze uwagi

yslimy takze nad wyswietlaczem graficznym
 
     
technics6 
Informatyk

Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 8
Skąd: Białystok
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 7:56 pm   

Przyłączam się do pomysłu modernizacji płytki startowej:

1. Wyświetlacze 7-segmentowe - ja ich nie używam, ale faktycznie - 2 moduły to trochę mało.
Druga sprawa - a po co takie duże? Zawalają dużo miejsca na płytce, poza tym te mniejsze chyba są tańsze.

2. PCF8583 na podstawce SPRAWIA DUŻY PROBLEM przy wyjmowaniu Atmelka z płytki. Przydało by się go gdzieś przenieść albo przylutować bez podstawki.

3. Układ zasilania - stabilizator mógłby mieć trochę dłuższe nóżki :) Próbowałem przykręcić radiator w kształcie litery H i kondensatory trochę przeszkadzały, musiałem go przykręcić tak, że nie cała powierzchnia stabilizatora do niego przylega.

4. Przydał by się kawałek miejsca na dowolny układ, np. podstawka z wyprowadzeniami na goldpinach.

5. Wyświetlacz - przyłączam się do pomysłu z wyświetlaczem graficzym - fajnie by było gdyby w zestawie był LCD np. od nokii 3310 - jest tani i myślę że nie jednemu użytkownikowi by się przydał.

6. Kondensator 100uF za stabilizatorem jest wg. mnie za duży. Ja bym tam włożył 1uF i to może by się tak nie nagrzewało.

7. Przydały by się jakieś dzielniki napięcia dla 2-4 kanałów ADC (np. 1:10). Zmieścił by się np. nad wyświetlaczem LCD gdyby tego zmniejszyć.

8. Ciekawe ilu użytkowników używa interfejsu JTAG? Nie wiem jak Wy, ale ja bym się go pozbył.

9. Diody led - wg mnie zwiększanie ich ilości jest zbędne - diody led są tanie i nieskomplikowane, każdy może sobie przyczepić kilka ledów na kabelku zakończonym płytką uniwersalną.
_________________
Pozdrawiam
Kamil
 
 
     
jszbp 

Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 1
Skąd: OstrĂłw Mazowiecka
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 7:25 pm   

Przyłączam się do pomysłów kolegów:
1. na pewno 4 wyświetlacze segmentowe,
2. goldpiny do wyświetlaczy segmentowych zlokalizowane tak, by kable nie zasłaniały tych wyświetlaczy
3. pięć diod led
4. ew. zmniejszył bym liczbę przycisków do 3
5. "uniwerslana" podstawka do dodatkowych układów z wyprowadzeniami na goldpinach

i od siebie:
6. zmiana mocowania/podłączenia wyświetlacza LCD :!: :!: Obecnie jest zamontowany beznadziejnie - ani płytki nie można wziąć do ręki, ani je przeniść - bo wyświetlacz się "majta"; dobre rozwiązanie to wyśw. na osobnej płytce z wyprowadzeniami na goldpinach i odpowiednie złącze na płytce EWB do wpięcia modułu z wyświetlaczem.

7. przycisk zasilania :!: Szlag mnie trafia, jak muszę wyciągać wtyczkę od zasilacza, żeby na chwilę odłączyć płytkę od zasilania

8. zamiast JTAG - gniazdko USB, do zasilania płytki z portu USB komputera - płytka i tak zwykle jest przy komputerze i odpadła by niedogodność dołączania do niej zasilacza sieciowego

9. złącze zasilające płytkę typu ARK - żey była uniwersalność w sposobie zasilania; w końcu taka płytka może się przydać do zbudowania działającego "sterownika" i wtedy gniazdko do zasilacza sieciowego jest bardzo niepraktyczne w celu zasilania płytki

I odnośnie sprzedawanego zestawu: kabelków do łączenia goldpinów jest stanowczo za mało - przydałoby się jeszcze kilka, np 2 dwupinowe i 3 jednopinowe, pozatym jakość tych, które otrzymałem, nie była najlepsza
 
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 8:42 pm   

dziekuje za sluszne uwagi

juz niedlugo ruszamy z opracowaniem calkowicie nowego zestawu i napewno uwzglednimy Panstwa pomysly

Mam jednak pytanie odnosnie polaczen, czy wolicie Panstwo polaczenia poprzez goldpiny i kable laczace czy moze lepszym pomyslem bedzie podpiecie wszystkiego na sztywno pod wyprowadzenia procesora ??

Czekam na opinie
 
     
technics6 
Informatyk

Dołączył: 21 Lip 2007
Posty: 8
Skąd: Białystok
Wysłany: Sob Wrz 08, 2007 1:47 pm   

Zdecydowanie goldpiny.

Przyłączam się do uwagi na temat połaczenia wyświetlacza LCD.

Co do ilości przewodów w zestawie - też uważam że jest ich za mało.
Zdaję sobie sprawę że robienie takich kabli w ilościach hurtowych do przyjemności nie należy (a więc odbije się na cenie takiego zestawu) i dlatego proponuję żeby dołączać do zestawu np.

1. metr kabelka-taśmy (1-2zł),
2. pół metra rurki termokurczliwej małej średnicy (1mm?)
3. jakieś złączki takie rurkowe do zaciskania które można sobie w domu zacisnąć (pół godziny szukałem w sieci jak to się nazywa i nie znalazłem)
_________________
Pozdrawiam
Kamil
 
 
     
krystoferek 
krystoferek

Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 6
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 3:12 pm   

Stanowczo jest za mało przycisków!
 
 
     
okitoki 

Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 52
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 7:12 pm   

1) może zamiast goldpinów, gniazda na goldpiny, można by wtedy stosować byle kawałek drucika.
2) wyższy guzik resetu, ja na szczęście mam programator ale ci co nie mają, to się męczą.
3) uln2003 ma 7 portów, wiec dobrze było by je wszystkie wykorzystać a nie tylko 4
4) te kondensatory przy prostowniku lekko można by było przestawić w stronę uC, jak się przykręci radiator to często tam dochodzi do zwarcia
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 2:07 pm   

niestety zmiana goldpinów na gniazda znacznie podniesie koszt płytki więc z ekonomicznego punktu nie będziemy tego zmieniać

Pozostałe punkty są w wersji EvB 4.3 v4
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 6:23 pm   

ja mam następujące propozycje:
1. goldpiny zostawić w spokoju, bo mnie się na nich wygodnie pracuje
2. dodałbym bezpiecznik na zasilaniu z USB - żeby nie przepalić protu
3. układ uln2003 zastąpiłbym wersja przewlekaną, gdyż czasem się zdarza (mnie się to zdarzyło na innej płytce jak zaczynałem zabawę z elektroniką) jakieś przypadkowe zwarcie na tej kości, czy zbyt duży prąd i po układzie, a w wersji SMD jest niewygodny do wymiany
4. brakuje mi nadajnika w podczerwieni do symulowania działania pilota
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group