f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Problem z odcztytem temperatury z DS18b20 na płytce Evb5.1

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z odcztytem temperatury z DS18b20 na płytce Evb5.1
Autor Wiadomość
Kamil147

Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 9
  Wysłany: Pią Lis 07, 2014 8:54 pm   Problem z odcztytem temperatury z DS18b20 na płytce Evb5.1

Witam , używam przykładowego programu z strony And-tech do odczytu temperatury z DS18b20. Problem polega na niewskazywaniu temperatury z czujnika mimo poprawnie wgranego programu . Używałem zarówno czujnika wewnętrznego zamieszczonego na płytce jak i zewnętrznego , w obu przypadkach otrzymałem taki sam rezultat .

proszę o jakąś podpowiedz co może byś źle - nie wiem jak przetestować czujniki temperatury.

program.jpg
Plik ściągnięto 64 raz(y) 125,48 KB

 
     
Kamil147

Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 9
Wysłany: Pią Lis 07, 2014 9:05 pm   

jak widać na zdjęciu przy podłączeniu wewnętrznego czujnika wg instrukcji temperatura wynosi -000,06 zamiast ok 24 stopni

SD.JPG
Plik ściągnięto 56 raz(y) 677,41 KB

 
     
Kamil147

Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 9
Wysłany: Pią Lis 07, 2014 9:07 pm   

po wpięciu zewnętrznego czujnika uzyskałem identyczny efekt .
co może być nie tak ?

zewnętrzny sd.JPG
Plik ściągnięto 182 raz(y) 626,82 KB

 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Sob Lis 08, 2014 5:33 pm   

a weź zamiast $include ds1820
wklej na gorze programu na samym początku to

Kod:
            'funkcje ogólne magistrali 1wire
Const Search_rom = &HF0
Const Read_rom = &H33
Const Match_rom = &H55
Const Skip_rom = &HCC
Const Alarm_search = &HEC


'Funkcje Termometru Ds18b20
Const Convert_t = &H44
Const Write_scratchpad = &H4E
Const Read_scratchpad = &HBE
Const Copy_scratchpad = &H48
Const Recla_e2 = &HB8
Const Read_power_supply = &HB4
[/code]

chociaz powinno to dzialac
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Lis 09, 2014 5:40 pm   

Jaka wersja BASCOM & system operacyjny?
Próbowałeś zmienić pin na inny?
Na pewno nie uapliłeś tego pinu w czasie wcześniejszych eksperymentów?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Kamil147

Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 9
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 3:53 pm   

zmieniłem pin jak i wpisałem fragment kodu bezpośrednio do programu lecz efekt nadal jest taki sam .Wersja programu jaki używam to 2.0.7.1 a system operacyjny to windows 7 32bity oraz na drugim komputerze próbowałem na xp .

po zmianie pinu.jpg
Plik ściągnięto 52 raz(y) 160,04 KB

 
     
Kamil147

Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 9
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 3:59 pm   

zdjęcie po zmianie pinu i wpisaniu bezpośrednio do programu fragmentu kodu

po zmianie pinu na b0.JPG
Plik ściągnięto 60 raz(y) 508,3 KB

 
     
Kamil147

Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 9
Wysłany: Sro Lis 12, 2014 9:17 am   

podłączyłem diody żeby sprawdzić czy piny nie są upalone i jak widać diody się świecą , pozostaje mi chyba tylko pojechać po jeszcze jeden ds18b20 i jak to nie pomoże to już nie wiem co z tym mogę więcej zrobić

sprawdzenie pinów.JPG
Plik ściągnięto 61 raz(y) 479,13 KB

 
     
Kamil147

Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 9
Wysłany: Sro Lis 12, 2014 9:20 am   

sprawdzenie pinów

sprawdzenie pinów kod.jpg
Plik ściągnięto 59 raz(y) 91,13 KB

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lis 12, 2014 7:19 pm   

Hmm, aktualna wersja Bascom to 2.0.7.7 - zacznijmy więc od aktualizacji.
Ja postaram się w weekend w wolnym czasie sprawdzić co i jak z tym programem, choć był on przeze mnie testowany nie jeden raz.
Przygotuję wtedy działający plik wsadowy .hex, który wszystko rozstrzygnie.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Kamil147

Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 9
Wysłany: Wto Lis 18, 2014 1:00 pm   

wymieniłem czujnik temperatury i procesor na nowy i efekt dalej jest taki sam . Zrobiłem zdjęcia ustawień w bascomie może w nich mam coś źle ustawione co uniemożliwia odczytanie temperatury ?

zdjęcia z ustawień.rar
Pobierz Plik ściągnięto 749 raz(y) 1,1 MB

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lis 19, 2014 5:15 pm   

Niestety w ten weekend nie miałem w ogóle czasu, ale pamiętam.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Kamil147

Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 9
Wysłany: Pią Lis 21, 2014 8:53 pm   

wiec się udało znaleźć dziurę w całym :)

tu był problem 1.png
Plik ściągnięto 68 raz(y) 50,06 KB

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group