f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Same problemy z EvB 5.1 v5

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Same problemy z EvB 5.1 v5
Autor Wiadomość
mat3usz

Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 11
Wysłany: Nie Lut 09, 2014 5:08 pm   Same problemy z EvB 5.1 v5

Kupiłem sobie ten zestaw i jak na razie mam z nim same problemy.
1. Po podłączeniu do komputera, system wydaje taki dźwięk, jak się np. podłącza pendrive i tyle. W menadżerze urządzeń wykrywa TF232R USB UART, ale w polu stan urządzenia jest napisane "Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane. (Kod 28)
Nie został wybrany sterownik dla zestawu lub elementu informacji o urządzeniu.
Aby znaleźć sterownik dla tego urządzenia, kliknij opcję Aktualizuj sterownik."
Skąd mam wziąć sterownik i jak go zainstalować?
2.Ściągnąłem program AND-Load. gdy próbuję uruchomić to pojawia się okno Wystąpił nieobsługiwany wyjątek w aplikacji.
Kod:
Szczegółowe informacje na temat wywoływania debugowania w trybie JIT (just in time)
zamiast tego okna dialogowego znajdują się na końcu tego komunikatu.

************** Tekst wyjątku **************
System.ArgumentOutOfRangeException: InvalidArgument=Wartość '0' nie jest prawidłową wartością dla 'SelectedIndex'.
Nazwa parametru: SelectedIndex
   w System.Windows.Forms.ComboBox.set_SelectedIndex(Int32 value)
   w MegaLoad_.NET.MegaLoadForm.MegaLoadForm_Load(Object sender, EventArgs e)
   w System.Windows.Forms.Form.OnLoad(EventArgs e)
   w MegaLoad_.NET.MegaLoadForm.OnLoad(EventArgs e)
   w System.Windows.Forms.Control.CreateControl(Boolean fIgnoreVisible)
   w System.Windows.Forms.Control.CreateControl()
   w System.Windows.Forms.Control.WmShowWindow(Message& m)
   w System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
   w System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
   w System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)


************** Zestawy załadowane **************
mscorlib
    Wersja zestawu: 2.0.0.0
    Wersja Win32: 2.0.50727.5420 (Win7SP1.050727-5400)
    CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.NET/Framework64/v2.0.50727/mscorlib.dll
----------------------------------------
mscorlib.resources
    Wersja zestawu: 2.0.0.0
    Wersja Win32: 2.0.50727.5420 (Win7SP1.050727-5400)
    CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.NET/Framework64/v2.0.50727/mscorlib.dll
----------------------------------------
MegaLoad .NET
    Wersja zestawu: 1.0.3888.15300
    Wersja Win32: 1.0.3888.15300
    CodeBase: file:///C:/Users/Mateusz/Desktop/AND-Load.exe
----------------------------------------
System.Windows.Forms
    Wersja zestawu: 2.0.0.0
    Wersja Win32: 2.0.50727.5420 (Win7SP1.050727-5400)
    CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.dll
----------------------------------------
System
    Wersja zestawu: 2.0.0.0
    Wersja Win32: 2.0.50727.5420 (Win7SP1.050727-5400)
    CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.dll
----------------------------------------
System.Drawing
    Wersja zestawu: 2.0.0.0
    Wersja Win32: 2.0.50727.5420 (Win7SP1.050727-5400)
    CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Drawing/2.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/System.Drawing.dll
----------------------------------------
System.Windows.Forms.resources
    Wersja zestawu: 2.0.0.0
    Wersja Win32: 2.0.50727.4927 (NetFXspW7.050727-4900)
    CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms.resources/2.0.0.0_pl_b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.resources.dll
----------------------------------------

************** Debugowanie w trybie JIT **************
Aby włączyć debugowanie w trybie JIT (just-in-time), plik .config tej
aplikacji lub komputera (machine.config) musi mieć
wartość jitDebugging ustawioną w sekcji system.windows.forms.
Aplikacja musi być również skompilowana z włączonym
debugowaniem.

Na przykład:

<configuration>
    <system.windows.forms jitDebugging="true" />
</configuration>

Gdy debugowanie JIT jest włączone, wszystkie nieobsługiwane wyjątki
są wysyłane do debugera JIT zarejestrowanego na komputerze
i nie są obsługiwane w tym oknie dialogowym.

Jak to rozwiązać? próbowałem instalować frameworki inne ale nic nie pomogło.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lut 10, 2014 10:53 am   

Witam!
1. Drivery można znaleźć tu: http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm
2. Jaki system operacyjny Pan posiada.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
mat3usz

Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 11
Wysłany: Sro Lut 12, 2014 9:09 am   

Już rozwiązałem, problem. Chwile po napisaniu tematu znalazłem sterowniki. Dzięki za pomoc
 
     
mat3usz

Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 11
Wysłany: Nie Lut 16, 2014 8:15 pm   

Mam kolejny problem.
Pisałem sobie program obsługujący RGB i w pewnym momencie dioda zmieniała kolor tak jak nie powinna. Więcej już nie mogłem zaprogramować procesora za pomocą And-load. Gdy wciśnę Open port potem program, nic się nie dzieje żaden pasek postępu nie idzie. Nie ma komunikatu "Flash prog done" Próbowałem też wgrać plik bootloader za pomocą AVRdudeGUI, ale podczas wgrywania pasek postępu zatrzymuje się przy ok 30% i dalej nie idzie a program się zawiesza. Co się stało? czyżby procesor padł?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lut 17, 2014 7:36 pm   

Podczas wgrywania bootloadera musisz być cierpliwy....
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
mat3usz

Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 11
Wysłany: Wto Lut 18, 2014 3:26 pm   

Właśnie się przekonałem o tym. Kilka minut się wgrywał.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Lut 18, 2014 5:43 pm   

Niestety to wina AVRDude - pomimo iż bootloader zajmuje niewiele miejsca to AVRDude zapisuję całą pamięć przed jego sekcją wartościami 0xFF, co zajmuje tyle czasu...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
mat3usz

Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 11
Wysłany: Sob Mar 01, 2014 7:26 pm   

Wgrałem ostatnio program z tego forum o RTC, AND_CLOCK się nazywa, i widzę że mój zegarek śpieszy. ok 17 sekund na 24 godziny. Dlaczego tak się dzieje? Czyżby był uszkodzony układ PCF 8563?
Gdzie mogę jeszcze znaleźć jakieś przykładowe programy w C na zestaw EvB 5.1 v5
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Mar 01, 2014 10:40 pm   

To dosyć normalny efekt - nigdy kwarc nie jest w 100% precyzyjny i wymaga dostrojenia - można zamontować w tym celu w miejscu oznaczonym gwiazdką odpowiedni kondensator lub trymer - zgodnie z zaleceniami noty katalogowej układu zegarka.

Kolejne przykłady w C powinny być wkrótce dostępne - zostały przygotowane jednak oczekują na publikację.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
mat3usz

Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 11
Wysłany: Nie Mar 23, 2014 9:09 pm   

Jeszcze zadam dwa pytania.
1. Na płytce nie widzę układu L293D. Czy jest szansa na wykorzystanie ULN2803 do sterowania silnikiem DC?
2. W kolejnym projekcie chciałbym użyć małego mikrokontrolera Attiny 2313. Czy jest jakaś możliwość aby go podłączyć pod zestaw EVB? np. za pomocą takiego konwertera http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Konwerter-ATtiny/9 ?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Mar 24, 2014 6:50 pm   

1. W pewnym zakresie można sterować silnikiem DC - nie możemy jedynie zmieniać kierunku obrotów.
2. Można układ podłączyć na płytce stykowej.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
mat3usz

Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 11
Wysłany: Wto Maj 06, 2014 3:23 pm   

A można jakoś zaprogramować procesor AVR attiny za pomocą wbudowanego programatora w zestaw EVB? Podłączyć port ISP do wyprowadzeń FT232, usunać Atmege 644PA, i za pomocą babelków podłączyć ATTiny? Można tak?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Maj 09, 2014 5:53 pm   

Można. Na stronie i forum są stosowne opisy - dokonujemy tego tak samo jak podłączenia procesora podczas naprawy bootloadera - nie musimy wyciągać nawet ATMegi z układu - wystarczy podpiąć linie programatora i zasilanie do zewnętrznej kości na płytce stykowej.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
mat3usz

Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 11
Wysłany: Wto Paź 07, 2014 9:10 pm   

Ostatnio coś mi się pochrzaniło i nie mogę za pomocą programu AndLoad wgrać hexa. Po kliknięciu na przycisk Open port pojawia mi się komunikat Ready, Waiting for target. Press RESET on EvB board. Przycisk reset nie pomaga. Czy powinien wgrać od nowa bootloader?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Paź 08, 2014 11:16 am   

Tak, masz jakiegoś wyjątkowego pecha.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group