f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - EVB 4.3 +moduły radiowe "MOBOT RCR USBv2(A)" i &am

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
EVB 4.3 +moduły radiowe "MOBOT RCR USBv2(A)" i &am
Autor Wiadomość
robertt 

Dołączył: 29 Gru 2012
Posty: 3
Wysłany: Czw Gru 26, 2013 2:24 pm   EVB 4.3 +moduły radiowe "MOBOT RCR USBv2(A)" i &am

Witam.Mam problem z modułami radiowymi jak w temacie.Chciałbym sterować atmegą
za pomocą tych modułów.Problem polega na tym ,że podpinając do kompa i mikrokontrolera
te moduły próbuję przesłać dane po rs232 do atmegi.Diodki na modułach mrugają ,więc mogło by się wydawać
że są przesyłane dane do uc i odwrotnie.,ale na terminalu nie mam potwierdzenia.Chciałbym prosić o podpowiedz
czy wszystkie ustawienia widoczne na fotce(patrz link) są w porządku

http://malagolka.wrzuta.p...zxp7g/port_com3
piotr94: Proszę umieścić obrazek na forum, a nie zewnętrznym serwerze

Układy radiowe są podłączone wg. schematów podanych przez producenta ,na pewno nie ma pomyłki
Oprogramowanie jest także w porządku ponieważ gdy atmegą steruję po rzez układ FT 232 ( kabel usb)
, terminal potwierdza komunikację między Uc i kompem nie ma żadnych problemów.
Gdy odepnę układ FT 232 i wepnę moduły radiowe następuje brak komunikacji

układem ft 232 steruję poprzez port COM4
moduły radiowe sterowane są poprzez port KOM3

Układ zbudowany jest na podstawie zestawu uruchomieniowego EVB 4.3 AND-TECH
Programuję w BASKOM
Aby fizycznie odpiąć FT 232 od zestawu "odgiołem" nóżki PD0 i PD1 do góry

Kod:
 $regfile = "m644pdef.dat"
$crystal = 16000000
   Config Porta = Output


   Config Portc = Output                                    'LCD
Portc = &B11111111                                          '  port C rezerwacja dla panelu LCD
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.5 , Db5 = Portc.4 , Db6 = Portc.3 , Db7 = Portc.2 , E = Portc.6 , Rs = Portc.7
Display On
Dim Dana As String * 1
Declare Sub 3
Declare Sub 2
Declare Sub 1
Declare Sub 4


Porta = &B11111111
Print "Sterowanie PORTem A"
Print "komenda = polecenie "
Print " Program robert Miesikowski"
Print "1 - PORTA 4 "
Print "2 - PORTA 5"
Print "3 - PORTA 6 "
Print "4 - PORTA 7"


Do
Dana = Inkey()
If Dana = "1" Then
Print "PORTA 4  "
Call 1
Elseif Dana = "2" Then
Print "PORTA 5"
Call 2
Elseif Dana = "3" Then
Print "PORTA 6 "
Call 3
Elseif Dana = "4" Then
Print "PORTA 7 "
Call 4
End If
Loop

Sub 1:
Porta.4 = 1
Porta.5 = 0
'############
Porta.6 = 0
Porta.7 = 0
Print "wykonalem "
End Sub


Sub 2
Porta.4 = 0
Porta.5 = 1
'############
Porta.6 = 0
Porta.7 = 0
Print "wykonalem "
End Sub

Sub 3:
Porta.4 = 0
Porta.5 = 0
'############
Porta.6 = 1
Porta.7 = 0
Print "wykonalem "
End Sub


Sub 4 :
Porta.4 = 0
Porta.5 = 0
'############
Porta.6 = 0
Porta.7 = 1
Print "wykonalem "
End Sub


End
Ostatnio zmieniony przez piotr94 Pią Gru 27, 2013 11:26 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Gru 27, 2013 11:24 am   

1. W programie nie ma skonfigurowanego parametru $baud
2. Które nogi układu odginałeś? Czy wiesz, że ATMega644p posiada DRUGI UART, który może być wykorzystany właśnie do tego celu?
3. Czy sprawdzałeś działanie modułów wykonując w drugim module (tym, który ma być podpięty do procesora) zwarcie RxT z TxD (przy odłączonym procesorze)
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
robertt 

Dołączył: 29 Gru 2012
Posty: 3
Wysłany: Pią Gru 27, 2013 12:14 pm   

Poprawiony kod z parametrem $baud = 9600
Kod:

 $regfile = "m644pdef.dat"
$crystal = 16000000
     $baud = 9600

   Config Porta = Output


   Config Portc = Output                                    'LCD
Portc = &B11111111                                          '  port C rezerwacja dla panelu LCD
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.5 , Db5 = Portc.4 , Db6 = Portc.3 , Db7 = Portc.2 , E = Portc.6 , Rs = Portc.7
Display On
Dim Dana As String * 1
Declare Sub 3
Declare Sub 2
Declare Sub 1
Declare Sub 4


Porta = &B11111111
Print "Sterowanie PORTem A"
Print "komenda = polecenie "
Print " Program robert "
Print "1 - PORTA 4 "
Print "2 - PORTA 5"
Print "3 - PORTA 6 "
Print "4 - PORTA 7"


Do
Dana = Inkey()
If Dana = "1" Then
Print "PORTA 4  "
Call 1
Elseif Dana = "2" Then
Print "PORTA 5"
Call 2
Elseif Dana = "3" Then
Print "PORTA 6 "
Call 3
Elseif Dana = "4" Then
Print "PORTA 7 "
Call 4
End If
Loop

Sub 1:
Porta.4 = 1
Porta.5 = 0
'############
Porta.6 = 0
Porta.7 = 0
Print "wykonalem "
End Sub


Sub 2
Porta.4 = 0
Porta.5 = 1
'############
Porta.6 = 0
Porta.7 = 0
Print "wykonalem "
End Sub

Sub 3:
Porta.4 = 0
Porta.5 = 0
'############
Porta.6 = 1
Porta.7 = 0
Print "wykonalem "
End Sub


Sub 4 :
Porta.4 = 0
Porta.5 = 0
'############
Porta.6 = 0
Porta.7 = 1
Print "wykonalem "
End Sub


End


Ustawienia COM4 dla komunikacji poprzez USB UART FT 232 patrz fotka
Ustawienia COM3 dla komunikacji poprze moduły radiowe patrz fotka


Przed chwilką wypróbowałem moduły na MICROBOARD ATMEGA8 efekt ten sam
Czy ustawienia port COM3 prędkości itd są prawidłowe?

PORT COM 4.GIF
Plik ściągnięto 73 raz(y) 127,14 KB

port_com3 gif.GIF
Plik ściągnięto 71 raz(y) 122,01 KB

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Gru 27, 2013 2:09 pm   

Hmm, a czy 57600 jest równe 9600?
Parametry Baudrate po obu stronach muszą być takie same.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
robertt 

Dołączył: 29 Gru 2012
Posty: 3
Wysłany: Pią Gru 27, 2013 3:46 pm   

Dziękuje za pomoc , byłem przekonany ,że mam błąd w ustawieniach port COM i nie zwróciłem uwagi na parametr $baud.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Powodzonka.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group