f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - EVB 5.1 + EVB Leonardo - problem z działaniem

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: piotr94
Wto Lut 25, 2014 12:52 am
EVB 5.1 + EVB Leonardo - problem z działaniem
Autor Wiadomość
Nexusprime

Dołączył: 26 Gru 2013
Posty: 5
Wysłany: Czw Gru 26, 2013 12:47 pm   EVB 5.1 + EVB Leonardo - problem z działaniem

Witam
Zamówiłem u Was komplet evb 5.1 + evb leonardo.
Pierwsza sprawa to zły opis pinów analogowych na płytce. Opis ma się nijak do faktycznego działania.
Druga sprawa to czemu komenda HIGH w arduino gasi diode na płytce EVB 5.1 a LOW zapala? Przecież powinno być odwrotnie. Czyż nie ?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Gru 27, 2013 11:20 am   

Co do opisu pinów analogowych dostaliśmy już sygnały, więc zaraz sprawdzę jak wygląda sytuacja.

W sprawie gaszenia diody komendą HIGH jest to działanie w 100% prawidłowe - diody są podłączone na stałe do +5V, w związku z czym podłączenie ich drugiego wyprowadzenia z masą (stanem niskim, LOW) powoduje jej zapalenie. Tu proponuję nieco poczytać o podłączaniu diod i zasadzie ich działania - to powinno rozwiać wszelkie wątpliwości i wyjaśnić, dlaczego dioda może być zapalana w zależności od podłączenia stanem niskim albo wysokim - ba zbudować można nawet taki układ 2 diodek, w którym w zależności od podanego stanu będzie świecić albo jedna albo druga.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Gru 27, 2013 2:10 pm   

Witam ponownie - rzeczywiście w opisie pinów w procesie produkcji wkradł się błąd - od góry powinno być to kolejno:
A5
A4
A3
A2
A1
A0
GND
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Nexusprime

Dołączył: 26 Gru 2013
Posty: 5
Wysłany: Pią Gru 27, 2013 7:04 pm   

Cały czas się uczę także dziękuję za radę:)
Chciałbym jeszcze podpytać pod jakimi pinami jest termometr na leonardo ten z płytki evb, albo gdzie mogę szukać odpowiedzi na takie pytania?

Pozdrawiam
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Gru 27, 2013 7:13 pm   

Termometr trzeba podpiąć sobie samemu kabelkiem do dowolnego pinu zadeklarowanego w programie. Jego wyprowadzenie jest opisane na płytce bazowej EvB5.1.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Nexusprime

Dołączył: 26 Gru 2013
Posty: 5
Wysłany: Pią Gru 27, 2013 10:36 pm   

Czyli po podpięciu evb leonardo nie mogę korzystać z termometru ds18b20 ?

Chciałbym zapytać o jeszcze jedną rzecz bo te 14pinów a właściwie 12scie na leonardo to trochę mało. Podpinam wyświetlacz i zostaje 6 portów ;/
Jak wgrać program z arduino do evb, do procesora atmega32a?.
Mam zewnętrzny minipro tl866cs programator ale nie mam za bardzo pojęcia jak miałbym tam wgrać skompilowany kod?!

Napisałem sobie pierwszy program i wraz z dodawaniem funkcji zabrakło mi pinów;/
Czytałem gdzieś że jest potrzebna kostka 6444P ?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Gru 27, 2013 11:31 pm   

1. A dlaczego to niby nie można podpiąć kabelka w miejscu zaznaczonym zielonym kółkiem?
2. Co do pinów - Leonardo ma 20 pinów I/O (piny analogowe można wykorzystać jako zwykłe piny cyfrowe). Jeśli to nie wystarcza (a co jest standardem Leonardo i innych układów Arduino) mogę polecić tylko migrację na czysty język C - owszem istnieje projekt Sanguino czyniący z procesora ATMega644p serce Arduino, ale niestety jest on on bardzo dawna nie rozwijany i obecnie jego przydatność jest znikoma.
Poza tym, jeśli brakuje pinów warto zastanowić się czy nasza idea urządzenia jest prawidłowa a także pomyśleć nad zastosowaniem różnych ekspanderów (np. PCF8574 na I2C lub różne rejestry szeregowe podpinane do SPI)

IMG_7694.jpg
Plik ściągnięto 101 raz(y) 1,62 MB

_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group