f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - RC5 niewypisuje kodu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
RC5 niewypisuje kodu
Autor Wiadomość
wieszak 

Dołączył: 25 Paź 2013
Posty: 3
Wysłany: Pon Paź 28, 2013 12:08 pm   RC5 niewypisuje kodu

Witam! Znowu siedze, juz drugi dzien, nad nastepnym problemem :D Chodzi o odczyt kodu RC5. Wgrałem do płytki EvB 5.1 program s kursu BASCOMa, ktory po otrzymaniu kodu RC5 powinien w terminalu wypisać adress, command i togglebit przycisku. Jednak to niedziała. Próbowałem wiecej pilotów (jak od telewizji to nawet od innych odtwarzaczów i urzadzeń), ale z zadnego mi sie nieudało odczytać kodu. Testowałem, czy wogole odbiornik reaguje na piloty. Podłaczyłem datowy pin odbiornika na diode LED i sprobowałem przyciski na pilotach. Dioda migała. Ale jezeli chce odczytać kod i wypisać go w terminalu, to sie nic niedzieje. Probowałem tesz inne programy i sprawdzałem, czy niejest uszkodzony pind.2, ale ten działa w innych programach opprawnie. Prosze o pomoc. Zestaw mam EvB 5.1 ATMega644P

Kod:

$regfile = "m644pdef.dat"

$crystal = 16000000

$baud = 9600

Config Rc5 = Pind.2 , Timer = 2

Enable Interrupts
Dim Address As Byte , Command As Byte , Togglebit As Byte

Do
Getrc5(address , Command)
Togglebit = Command And &B10000000
If Togglebit <> 0 Then Togglebit = 1
Command = Command And &B01111111
If Address <> 255 Then
Print "Address: " ; Address ; " Command: " ; Command ; " Togglebit: " ; Togglebit
End If
Loop

End
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Paź 28, 2013 7:01 pm   

A piloty na pewno nadają na RC5?
Bo statystycznie rzecz biorąc możesz mieć zestaw pilotów, z których żaden nie nadaje w RC5 - polecam kupić więc sobie najtańszy chiński pilot za 10zł i od tego zacząć testy.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Czw Lis 14, 2013 9:58 pm   

Trochę stary temat.Ja w domu nie znalazłem pilota ,który by działał.Dopiero jakiś wiekowy zadziałał.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lis 14, 2013 10:07 pm   

No właśnie, dziękuję za poparcie mojej tezy :D
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Czw Lis 21, 2013 4:16 pm   

A tak przy okazji.Jak sprawdzić lub gdzie piloty,tz w jakim kodzie?Sa gdzieś jakieś stronki ?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lis 21, 2013 8:29 pm   

Polecam: http://www.sbprojects.com/knowledge/ir/index.php
Po drugie najlepiej poświęcić te 5-10 zł i kupić jakiś chiński pilot RC5 - na prawdę nie rozumiem, czemu chcecie walczyć z milionem pilotów, jak za 10zł można mieć święty spokój i pewność, że jeden element układanki działa na 100%...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Nie Lis 24, 2013 3:48 pm   

bo mam juz pilota od rzutnika, telewizora ,klimatyzacji, okien i diabli wiedza os czego jeszcze:) czasami brakuje mi miejsca na nie:)
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Lis 24, 2013 8:42 pm   

A może warto zainwestować w takim razie w pilot uniwersalny dobrej klasy?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Nie Lis 24, 2013 9:43 pm   

Oglądałem kiedyś.Ale ceny powalają mnie.Dobry pilot to kilka stówek.Do tego nie mam pewności ze wszystko będzie działało.Bo pewnie te piloty nadają w różnych systemach. Co do sterowania hobbystycznego to masz racje ,ze łatwiej i pewniej kupić jakiś tani pilocik.Na ebay sa po kilka złotych fajne ,małe pilociki do tego czujnik zazwyczaj dokładają.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group