f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - AVRProg MKII USB, Avr Studio 4.19 : "No supported board

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
AVRProg MKII USB, Avr Studio 4.19 : "No supported board
Autor Wiadomość
tokugawa 

Dołączył: 06 Paź 2013
Posty: 5
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 1:43 am   AVRProg MKII USB, Avr Studio 4.19 : "No supported board

Witam

Zainstalowałem firmware dla Avr Studio.
AVRISP-MKII_LUFA130901 NORMAL AVR STUDIO

Po wyborze opcji AVR Prog.. pokazuje się błąd:

"No supported board found
AVRprog version 1.40"

Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam

P.S. Głupie pytanie... AVRprog nie potrzebuje płytki docelowej aby się uruchomić prawda ? sam pusty programator też powinien wystartować.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 3:55 pm   

Powinien zostać wykryty bez problemu i powinno dać się otworzyć okienko programowania.
Właśnie sprawdziłem pod AS4.18 - wszystko działa na tym firmware. Więc albo coś jest nie tak z wersją 4.19, albo występuje jakiś inny problem.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
tokugawa 

Dołączył: 06 Paź 2013
Posty: 5
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 4:43 pm   

Prawdopodobnie wynika to z tego że w systemie mam jakieś śmieci po avrdude

http://www.avrfreaks.net/...intview&t=86205

Próbowałem, jednak bez skutku :( . Dzięki za potwierdzenie że to nie wina firmware. Spróbuje z avrdude aby sprawdzić sam programator (z innymi też miałem więcej szczęścia na avrdude:) )
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 5:20 pm   

Proszę jeszcze spróbować z wersją 4.18 lub najnowszą 6.1.
A Vista i to x64 to problematyczne połączenie niestety :(
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
tokugawa 

Dołączył: 06 Paź 2013
Posty: 5
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 5:59 pm   

Fakt, nie podałem systemu
...
Zwykły normalny Windows XP 32bit.

Działa na nim programator ktory z avrdude wygląda tak:
-c usbasp -p m32

Niestety, dla AVRProg MKII USB dostaje girlandę:

avrdude: stk500v2_recv_mk2: error in USB receive
avrdude: stk500v2_recv_mk2: error in USB receive
avrdude: stk500v2_recv_mk2: error in USB receive
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
avrdude: stk500v2_recv_mk2: error in USB receive
avrdude: stk500v2_recv_mk2: error in USB receive
avrdude: stk500v2_recv_mk2: error in USB receive
avrdude: stk500v2_recv_mk2: error in USB receive
avrdude: stk500v2_recv_mk2: error in USB receive

i programator kończy z zapaloną czerwoną diodą (tak jakby się zawieszał, bo ponowe uruchomienie avrdude nie znajduje USB - muszę go wyjąć i włożyć, żeby chociaż te błędy dostać)
 
     
tokugawa 

Dołączył: 06 Paź 2013
Posty: 5
Wysłany: Nie Paź 06, 2013 7:00 pm   

Ale jaja...

Na innym kompie (Windows 7, 64bit) zainstalowałem po prostu Atmel studio 6 i po prostu poszło (po wgraniu dobrego firmware). Super! odczytałem ze swojej płytki xmege.
Avrdude pokazuje takie same błędy jak na XP 32bit (z filtrem itd - wszystko wedle instrukcji)


Kłopot w tym, że na moim developerskim komputerze (który ma LPT,RS232 :) itd) mam słaby procek... ale spróbuje zainstalować...cały .net itd...aaaa
...
Cóż, mój komputer poległ na instalacji (1ghz 500mb ramu)
Ale z Windowsa 7 przegrałem sobie Stk500 - i o dziwo z linii poleceń wszystko działa.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group