f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - problem z poleceniem cursor on blink w procedurze sub

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z poleceniem cursor on blink w procedurze sub
Autor Wiadomość
ejrene 
ejrene

Dołączył: 11 Sie 2013
Posty: 6
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Nie Sie 11, 2013 1:45 am   problem z poleceniem cursor on blink w procedurze sub

na poczatek maly wstep bardzo prosze moderatorow o odp czy ja na tym forum moge pisac bez polskich liter i interpunkcji wiem ze takie posty trudno czytac za to postaram sie o wiecej enterow
nie bedzie to juz wygladalo gorzej niz w tym poscie
pisze ten krotki wstep bo na innym forum moderatorom to przeszkadzalo a ja zrobilem ten blad ze nie uprzedzilem ich o tym
wdzieczny bede za tolerancje do tego stylu pisania
jesli bedzie to problem to bede szukal szczescia dalej

piszac karte do sterowania domkiem, taki komputerek domowy zauwazylem problem z wykonywaniem polecenia cursor on blink w procedurze sub
polecenie wykonywalo sie w kratke
tzn jesli mialem podprocedury nr 1, 2, 3, 4 to polecenie nie dzialalo w procedurach nr
2 i 4
aby efekt wystapli konieczne jest zdefiniowanie jescze jednej procedury o nazwie np wylacz ktora zawiera polecenie cursor off noblink
procedury trzeba wolac w kolejnosci
1, wylacz, 2, wylacz itd
zamieszczam kod ilustrujacy problem

Kod:

'$sim
$regfile = "m644pdef.dat" "
$crystal = 20000000
$lib "mcsbyte.lbx"
$hwstack = 40
$swstack = 22
$framesize = 80
$baud = 57600

Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.3 , Db5 = Portc.2 , Db6 = Portc.6 , Db7 = Portc.7 , E = Portc.4 , Rs = Portc.5
'Podswietlenie
 Config Porta.7 = Output
 Pina.7 = 1
Cursor Off Noblink



Declare Sub Menu
Declare Sub Podmenu_1
Declare Sub Podmenu_2
Declare Sub Podmenu_3
Declare Sub Wylacz
Declare Sub Error1
Declare Sub Error2
Declare Sub Error3

Do
        Menu
        Wylacz
        Podmenu_1
        Wylacz
        Podmenu_2
        Wylacz
        Podmenu_3
        Wylacz
Loop

Sub Menu
         Cls
        Home
        Cursor On Blink
        Lcd "1working :)"
        Locate 1 , 1
        Wait 2
End Sub

'Sub Error1
'         Cursor On Blink
'End Sub

Sub Podmenu_1
        Cls
        Home
        Cursor On Blink
        Lcd "2not working :("
        Locate 1 , 1
        Wait 2
End Sub

'Sub Error2
'         Cursor On Blink
'End Sub

Sub Podmenu_2
        Cls
        Home
        Cursor On Blink
        Lcd "3working :)"
        Locate 1 , 1
        Wait 2
End Sub

'Sub Error3
'         Cursor On Blink
'End Sub

Sub Podmenu_3
        Cls
        Home
        Cursor On Blink
        Lcd "4not working :("
        Locate 1 , 1
        Wait 2
End Sub

Sub Wylacz
         Cursor Off Noblink
End Sub


aby rozwiazac problem uzylem procedur error1, error2 i error3 ktore sa w przykladzie zakomentowane trzeba je odkomentowac

prosze zauwazyc ze te trzy procedury nie sa nigdzie wolane, wystarczylo do rozwiazania problemu ze tylko istnieja

problem zglosilem do producenta bascoma, z odpowiedzi wywnioskowalem ze cos w nowej wersji ew sie zmieni
pozyjemy zobaczymy
 
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Sie 12, 2013 8:37 pm   

Witaj,
Po pierwsze wyeliminujmy problem nieaktualnej wersji Bascoma - czy kompilujesz kod na wersji 2.0.7.6?
Po drugie - eksperymentowałeś z powiększaniem parametrów $hwstack, $swstack, $framezise?
Po trzecie - skoro nie masz możliwości wpisywania polskich literek nie każemy Ci się katować na jakichś klawiaturach ekranowych itp. ;)
Pozdrawiam
PR
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
ejrene 
ejrene

Dołączył: 11 Sie 2013
Posty: 6
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Wto Sie 13, 2013 1:58 pm   

piotr94 napisał/a:
Witaj,
Po pierwsze wyeliminujmy problem nieaktualnej wersji Bascoma - czy kompilujesz kod na wersji 2.0.7.6?
Po drugie - eksperymentowałeś z powiększaniem parametrów $hwstack, $swstack, $framezise?
Po trzecie - skoro nie masz możliwości wpisywania polskich literek nie każemy Ci się katować na jakichś klawiaturach ekranowych itp. ;)
Pozdrawiam
PR

teraz widze niedostatki wczesniejszego posta
program kompilowany na najnowszym dostepnym w tym momencie bascomie
pierwsze co zrobilem to proba wyeliminowania ewidetnych problemow
czyli bascom 2.0.7.6 bascom oczywiscie z licencja
zadnych darmowek uczciwie kupiony w avt
drugi ruch to oczywiscie polecenia o ktorych wspomniales
zawsze uwazam ze jesli cos nie dziala to jest to moj blad :)
trzeci ruch to proba wyizolowania problemu czyli napisalem przykladowy sampl gdzie program jest tak prymitywny ze az w zeby sczypie (oryginalnie problem wystapil w projekcie gdzie uzywam wszystkich timerow, wielozadanowosci itp wiec nie trudno o wystapienie kwiatkow
tak wiec pozostal kolejny ruch czyli wyslanie sampla do mcs
nawet szybko dostalem odpowiedz ale na tyle metna ze jedynie co zrozumialem to ze takie rzeczy moga zaistniec zajma sie problemem w nastepnych wersjach
sprawdzilem jeszcze ze jesli polecenie cursor off not bilik umieszcze pod koniec procedur w ktorych jest wolana cursor on blink a usune procedure wylacz to dziala dobrze widac gdzies jest zle ustawiana flaga co zreszta sugerowali w odpowiedzi z mcs
napisali ze bascom powstawal w czasach kiedy kazdy pin procesora byl na wage zlota i zrezygnowano z odczytu stanu wyswietlacza co pozwolilo po zwarciu korpylca rw do masy uwolnic jeden pin
napisalem o kwiatku aby sie ktos nie motal bo mnie to zajelo caly dzien aby upewnic sie ze to jednak nie moj blad
-----
styl i brak polskich liter za zgoda administratora forum
Ostatnio zmieniony przez ejrene Wto Sie 13, 2013 7:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Sie 13, 2013 2:23 pm   

Cóż, trzeba poczekać, ja tymczasem polecam przesiadkę na C - tam jak coś nie działa to jest to w 98% Twoja wina - błędy kompilatora zdarzają się marginalnie rzadko, a Ty zawsze operujesz na rejestrach i masz kontrolę nad każdym poleceniem danej biblioteki.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
ejrene 
ejrene

Dołączył: 11 Sie 2013
Posty: 6
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Wto Sie 13, 2013 7:30 pm   

piotr94 napisał/a:
polecam przesiadkę na C

tak wiem, mam juz nawet dwie ksiazki atnela
problem w tym ze udalo mi sie napisac calkiem duzy projekt wielozadaniowy z obsluga menu temperatury, rc5, lini we wy, transmisji do pc po usb i to bazujac na wiedzy z uwaga - programowania zx spectrum :)
wszystko dziala wielozadaniowo i nie blokuje drugiego
nie udalo mi sie jedynie uruchomic ethernetu
jedynie dwa pierwsze przyklady zadzialaly z dokumentacji dolaczonej do modulu eth
pozostale nie
cos musze zle robic
plytka andtechowa modul eth takze
plytka jeszcze w wersji 4.3v4 lekko zmodyfikowanej (wylutowany 7805 i kwarc a zamiast tego sa podstawki i wsadzone zamiast kwarcu 16M - 20M i zamiast 7805 dalem przetwornice bo mialem problemy z wielkoscia radiatora o czym kiedys tam nawet mailowalem albo telefonowalem - nie pamietam
procesor atmega 644p
Ostatnio zmieniony przez ejrene Wto Sie 13, 2013 8:12 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Sie 13, 2013 8:12 pm   

Co do modułu ETH - to jest sprawa złożona - musi być też dobra konfiguracja routera, odpowiedni kabel...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
ejrene 
ejrene

Dołączył: 11 Sie 2013
Posty: 6
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Wto Sie 13, 2013 8:23 pm   

router to wrt 54gl linksysa z tomato na pokladzie
kabel od strony routera to nieekranowana skretka o dl ok 15 m kategorii 5 od strony procka uzylem krosowek z zestawu one sa dosc krotkie, spiete w peczek koszulka
w dokumentacji jest uzyty inny procesor ale nie mialem go pod reka a jedynie ten ktory podalem oryginalnie przyszedl byl z plytka(644p)
kabel eth jest na 100% sprawny zostal zreszta przetestowany
krosowki podpinalem z najwyzsza uwaga wg opisu
bede wdzieczny za podpowiedz na co nalezy zwrocic uwage w routerze
tomato ma dosyc duze mozliwosci konfiguracyjne :)
 
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Sie 13, 2013 11:22 pm   

Przede wszystkim na zgodność adresu IP i jego maski z ustawieniami routera, brak konfliktów na tym adresie IP (najlepiej adres spoza puli DHCP) oraz adresie MAC. Tyle mogę powiedzieć na odległość - ogólnie trudno jest niestety zidentyfikować problemy z tą kostką na odległość, bo to dosyć skomplikowana bestia...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
ejrene 
ejrene

Dołączył: 11 Sie 2013
Posty: 6
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Wto Sie 13, 2013 11:42 pm   

powalcze jeszcze z nia pod bascomem :)
sprobuje jeszcze w ten desen ze skonfiguruje adresacje routera pod karte a nie karty pod router
konfliktow nie bylo to od razu wyeliminowalem chyba nie wspomnialem ale faktycznie moglo sie tak zdarzyc ze adres sie pokrywal z dhcp ale na pewno z wolnym numerem
w sieci serwer przydziela numery na stale rozpoznajac je po mac adresie wiec urzadzenia nie moga dostac innych adresow niz okreslone
a tego adresu nie wykorzystywalem
_________________
-----
styl i brak polskich liter za zgoda administratora forum
 
 
     
ejrene 
ejrene

Dołączył: 11 Sie 2013
Posty: 6
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Czw Sie 22, 2013 3:21 pm   

wyszla nowa wersja 2.0.7.7 i polecenia cursor on|off blink|noblink niestety dzialaja jeszcze gorzej w dalszym ciagu przydaje sie rada o wstawieniu nieuzywanych procedur
za to aby wlaczyc kursor trzeba uzyc ciagu procedur
cursor on
cursor blink

do wylaczenia potrzebne sa:
corsor off
corsor noblink

inaczej zle dziala
zlosci mnie to ze jest coraz gorzej i juz nie chce mi sie nawet pisac dalej
zainteresowani przesledza kod
Kod:

'$sim
$regfile = "m644pdef.dat" "
$crystal = 20000000

$hwstack = 40
$swstack = 22
$framesize = 80
$baud = 57600

Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.3 , Db5 = Portc.2 , Db6 = Portc.6 , Db7 = Portc.7 , E = Portc.4 , Rs = Portc.5
'Podswietlenie
 Config Porta.7 = Output
 Pina.7 = 1
Cls

'Cursor On Noblink                                           ' ok
'Cursor Off Noblink                                          ' no ok, dziala jak Cursor On Noblink
'Cursor On Blink                                               ' no ok, dziala jak  Cursor On Noblink
'Cursor Off blink                                              ' no ok, dziala jak  Cursor On Noblink

'Cursor On                                                   ' no ok dziala jak cursor  off noblink
Cursor Off                                                  'ok
'Cursor Blink                                               'ok
'Cursor Noblink                                             'ok

'badalem pary polecen
'Cursor On                 'jak cursor on blink
'Cursor Blink

'Cursor Blink               'jak cursor on blink
'Cursor On

'Cursor Off                                                  ' jak cursor on blink
'Cursor Blink

'Cursor Blink                                                ' jak cursor on blink
'Cursor Off

'Cursor On                                                   ' no ok jak cursor off noblink
'Cursor Noblink

'Cursor Noblink                                              ' no ok jak cursor off noblink
'Cursor On

'Cursor Off                                                  ' ok
'Cursor Noblink

'Cursor Noblink                                              ' ok
'Cursor Off

'Lcd "text"


Declare Sub Menu
Declare Sub Podmenu_1
Declare Sub Podmenu_2
Declare Sub Podmenu_3
Declare Sub Podmenu_4
Declare Sub Podmenu_5
Declare Sub Wylacz
Declare Sub Error1
Declare Sub Error2


Do
        Menu
        Wylacz
        Podmenu_1
        Wylacz
        Podmenu_2
        Wylacz
        Podmenu_3
        Wylacz
Wait 2
Loop

Sub Menu
         Cls
        Home
        Cursor On
        Cursor Blink
        Lcd "1working :)"
        Locate 1 , 1
        Wait 2
End Sub

'Sub Error1
'         Cursor On Blink
'End Sub

Sub Podmenu_1
        Cls
        Home
        Cursor On
        Cursor Blink
        Lcd "2not working :("
        Locate 1 , 1
        Wait 2
End Sub

'Sub Error2
'         Cursor On Blink
'End Sub

Sub Podmenu_2
        Cls
        Home
        Cursor On
        Cursor Blink
        Lcd "3working :)"
        Locate 1 , 1
        Wait 2
End Sub

Sub Podmenu_3
        Cls
        Home
        Cursor On
        Cursor Blink
        Lcd "4not working :("
        Locate 1 , 1
        Wait 2
End Sub

Sub Wylacz
         Cursor Off
         Cursor Noblink
End Sub
_________________
-----
styl i brak polskich liter za zgoda administratora forum
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group