f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Problem z instalacja i użytkowaniem

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z instalacja i użytkowaniem
Autor Wiadomość
Baranek

Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 9
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 6:03 pm   Problem z instalacja i użytkowaniem

Witam serdecznie

Nie mam już sił więc proszę o pomoc

Postępowałem zgodnie z instrukcją. Wielokrotnie. Odinstalowywałem instalowałem kombinowałem i nie potrafię uruchomić i używać programatora MK2

Sam proces instalacji bez przeszkód zgonie z instrukcją
System WIN7 starter na HPmini
po podłączeniu w MU wszystko OK pali sie zielona dioda na programatorze



konfiguracja programatora jak w załącznikach

BASCOM-AVR 2.0.7.1



nie ma znaczenia wybór portu COM

AVR BURN-o-mat



AVRDUDE



Co bym nie robił jak bym nie działał zawsze efekt jest ten sam
Czerwona dioda miga a efekt koncowy zawsze ten sam

Bascom



Burn-o-mat



avrdude



Zmieniałem soft za pomocą FlipInstallera kombinowałem na wszystkie sposoby i nic

na innym kompie z winxp i AVRProg usb V2 żadnych problemów

Można prosić o jakieś pomysły lub sugestie bo mi już i koncepcji i wiedzy brakuje

PS przy okazji w "Strefie Klienta" nie mozna dodać nr seryjnego AVRPROG.....V2 który kupiłem jakiś czas temu przez alledrogo. Pojawia się komunikat ze nie rozpoznano nr

Licze na pomoc i pozdrawiam
Krzysztof
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 9:09 pm   

W bascom zaznacz jeszcze AVRISP Protocol.
Poza tym czy jesteś na 100% pewny podłączenia programatora do układu docelowego?
Czy na pewno zainstalowałeś filtry lib-usb i ustawiłeś je na odpowiedni ID?
Czy odinstalowywałeś całe oprogramowanie lib-usb?
Jaką wersję firmware masz wgraną obecnie?
---
Co do numeru seryjnego - z tego co mi wiadomo numery seryjne starszych urządzeń nie są akceptowane w systemie.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Baranek

Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 9
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 9:34 pm   

piotr94 napisał/a:
W bascom zaznacz jeszcze AVRISP Protocol.


ustawiałem - bez zmian

Cytat:
Poza tym czy jesteś na 100% pewny podłączenia programatora do układu docelowego?


Tak na AVRPROG działa OK nawet kable te same

Cytat:
Czy na pewno zainstalowałeś filtry lib-usb i ustawiłeś je na odpowiedni ID?


Tak przepraszam ze nie wspomniałem o tym

Cytat:
Czy odinstalowywałeś całe oprogramowanie lib-usb?


Tak mi się wydaje rejestru nie czyściłem. Tylko przez uninstal lub dodaj usuń programy

Cytat:
Jaką wersję firmware masz wgraną obecnie?


AVRISP-MKII_LUFA120219_build120404_AvrDude

---
Cytat:
Co do numeru seryjnego - z tego co mi wiadomo numery seryjne starszych urządzeń nie są akceptowane w systemie.


I wszytko jasne dziekuje
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 10:05 pm   

A musisz jeszcze zrobić coś takiego, jak masz urządzenie w menadżeże urządzeń, to klikasz PPM, potem odinstaluj i zaznaczasz pole usuń sterowniki, potem odinstaluj lib-usb, restart komputera i spróbuj ponownie.
Ogólnie ten programator jest raczej bardzo szybki w instalacji z uwagi na podpisy cyfrowe sterowników, czy masz jeszcze możliwość sprawdzenia na innym komputerze o podobnej konfiguracji (taki sam OS)?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Baranek

Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 9
Wysłany: Pią Mar 01, 2013 9:17 pm   

Odinstalowałem wszystko; pousuwałem; rejestr poczyściłem ręcznie potem ponownie poinstalowalem wszystko i nic bez zmian.
Na innym HP mini z win7 dokładnie to samo
na jeszcze innym lapciaku z winxp dokładnie to samo

Układ jak pisałem na AVRPROG V2 sprawdzony i działa OK a ten MKII jak by sie zaciął.
Nie wiem juz co wykombinować
a mozna go sprawdzić czy z samym programatorem jest OK?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Mar 01, 2013 11:26 pm   

A próbowałeś spod AVRStudio 4.18?
Aha i pokaż jeszcze schemat układu, który programujesz, bo jest jedna sytuacja, w której programator ma pewne problemy...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Baranek

Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 9
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 10:51 am   

I jak znam życie mam z nią do czynienia m
Po kolei jednak

Cudowałem na wszystkie sposoby wiec wziąłem płytkę stykową wstawiłem procesor na kuroka po podłączałem i bingo chodzi!

W układzie nie chce ani z zasilaniem z portu USB ani z zewnętrznego źródła.

W układzie na liniach programujących były rezystory 330 om ale po ich zwarciu dalej nic
Poodcinałem na liniach programujących wszystko co zbędne i dalej nic
Zostały gołe linie i zasilanie w układzie ale dalej nie widzi programatora
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 11:05 am   

PO-KAŻ SCHE-MAT.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Baranek

Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 9
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 11:16 am   

Już już
Już daje
musiałem go odzukać


Piny nie są pomylone od programowania złącze 1.1 ( u góry po lewej)



PDF dla lepszego widoku
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 1:50 pm   

Czyli rozumiem, że ten układ, jeśli wymontujesz rezystory 19,23,27 oraz zastąpisz 13-16 rezystorami 0R to dalej problem występuje?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Baranek

Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 9
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 1:54 pm   

Tak dokładnie
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 5:54 pm   

Rozumiem, że ten właśnie układ wyjąłeś i włożyłeś na płytkę stykową?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Baranek

Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 9
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 8:47 pm   

tak procki tez zmieniałem
Ale co dziwnego co juz mnie wytraciło równowagi

Porozcinałem ścieżki tak ze został sam procek podłączony pod programator.
Zasilenie także rozciąłem na mniejsze odcinki. Najpierw podłączyłem linie programujące było OK. Usuwałem zworki rezystorów itd itp i było OK. Później po kolei likwidowałem przerwy na ścieżkach zasilania i tak sukcesywnie do gniazda programującego i było OK
W końcu reset; rozłączanie kabli cudowanie i co bym nie robił jest OK.

Nie wiem czy gdzieś był zimny lut czy co ale na AVRprogV2 działał bez kombinacji zawsze a na tym dopiero po rozpruciu pół płytki

Nie wiem co było idę na browara a Tobie pięknie dziękuje za pomoc i cierpliwosc
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 11:05 pm   

Cóż, czasem tak jest. Ja kiedyś miałem oderwany pad. I też przez cały dzień szukałem przyczyny w kablach, awarii układu, a jak kilka razy sprawdzałem połączenie to akurat podczas dociskania sondy zwierałem też ten urwany pad na czas pomiaru...
Rozumiem, że teraz programator działa?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Baranek

Dołączył: 28 Lut 2013
Posty: 9
Wysłany: Nie Mar 03, 2013 11:48 am   

Tak działa bez problemu
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group