f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Podłączenie evb4.3 z l293dne

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie evb4.3 z l293dne
Autor Wiadomość
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 6:35 pm   

A jakie napięcie jest na VCC2 oraz jakie są napięcia na pinach PD7,6,5?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
acid11

Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 6:43 pm   

nie wiem czy dobrze wykonuje pomiar ale jeden koniec woltomierza przykładam do masy a drugi do PD5,6,7 I VCC2 i:
na portach pd ~6,5V
na VCC2 ~12V
teraz zasilam układ przez zasilacz bo bateria juz sie wyczerpała


jeden koniec woltomierza przykładam do GND a drugi do portu, może tak bedzie jaśniej co robie
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 6:52 pm   

6,5V? A na VCC1 jakie napięcie?
Jak masz 6,5V na procesorze to mogłeś go już dawno uszkodzić... Zresztą silnik też - te silniki działają na 5V!!!!
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
acid11

Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 7:04 pm   

silniki są ok, napisałem krótki program an evb i tez zadziałał wiec mysle ze jest sprawny zmierzyłem raz jeszcze te wartosci i na pd5,6,7 miałem ok 3,5V na VCC 1 i 2 12V czyli tyle ile na mam na zasilaczu

nie wiem czemu wczesniej było 6.5 V
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 7:20 pm   

No to procesor raczej uszkodzony. Przecież na schemacie wyraźnie pisało, żeby do VCC1 podłączyć 5V... A na PD7-5 powinno być 0 lub 5V - inne wartości sugerują uszkodzenie procesora.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
acid11

Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 8:12 pm   

ja mierzyłem napięcie na VCC na l293dne a tam miałem podłączony napięcie z zasilacza 12V a mimo to silniki działały a powinno sie uszkodzić. powinienem przyłożyc 5V. Na procesorze - atmedze teraz zmierzyłem na vcc i jest 4.98V czyli prawie 5V. na pd5,6,7 jest duzo mniej niz 5V
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 9:07 pm   

No to procesor uszkodzony. Masy układów miałeś połączone?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
acid11

Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 10:18 pm   

chodzi o masy układów l293 i evb? nie rozumiem o co pytasz, dopiero zaczynam a juz psuje :P

ok, po chwili wpatrywania sie w schemat procka zacząłem szukac na evb portów 10 i 11 zeby połączyc vcc i gnd nie z zasilacza tylko z płytki i jak już znalazłem a widoczne to było tylko że nie pomyslałem ze moze to byc schowane przy lcd (dlatego prosiłem o rys połączeń bo zielony jestem) połączyłem tak jak pisałeś wczesniej i zaczęło działać. Dziwne ze przy zasilaniu 5V z płty działa a przy zasilaniu z zasilacza 12V nie działa. nie rozumiem dlaczego, mógłbyś mi na to odpowiedzieć?

Dzięki wielkie za pomoc, tłumaczenia i że od razu mnie nie spławiłeś :) ) duży plus!
Ostatnio zmieniony przez acid11 Czw Lut 07, 2013 11:20 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 11:20 pm   

Tak, ale to na prawdę są absolutne podstawy.
Tak czy siak jak odepniesz L293D od procesora i napięcia na PD7-5 przy stanie wysokim nie będą równe 5V to znaczy ze spaliłeś piny procesora.
Polecam zacząć naukę robienia własnych układów od nauki czytania schematów...
Polecam przerobić cały ten cykl: http://wortal.majsterkowi...ektroniki-cz-1/
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group