f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Podłączenie evb4.3 z l293dne

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie evb4.3 z l293dne
Autor Wiadomość
acid11

Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: Wto Lut 05, 2013 7:27 pm   Podłączenie evb4.3 z l293dne

Witam wszystkich serdecznie,
tak jak w temacie prosiłbym o pomoc ponieważ nie wiem jak podłączyć zestaw evb do l293dne tak zebym mogl sterować silnikiem dc.
Szukałem zdjęć bo schematy mi nie pomogly, dalej nic nie znalazłem co by wprost pokazało jaki port jak wpiąć do płytki testowej.
jezeli chodzi o program to już wiecej można znależć ale najpierw musze sprawdzic czy mam dobrze uklad zbudowany zeby potem soft sprawdzac.

bardzo prosze o pomoc. Zamieszczam zdjecia zeby widac było na jakim jestem etapie.
Z góry dzieki za pomoc

problem.jpg
Plik ściągnięto 209 raz(y) 1021,59 KB

 
     
acid11

Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: Wto Lut 05, 2013 7:39 pm   

co zrobić z zasilaniem? czy trzeba zrobic dodatkowe wyprowadzenie z evb do płytki testowej za pomocą osobnych wyjść?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Lut 05, 2013 8:34 pm   

http://www.eramatic.pl/piotr/leniwiec/l293d.gif
Oto schemat, kompletny, INPUT1 i 2 służą do kontroli kierunku obrotów (kombinacja 10 to obroty w jedną stronę, 01 obroty w drugą, inne kombinacje typu 00 lub 11 to ostre hamowanie silnika. Pin ENABLE-1 włącza dany silnik (podaje się nań zwykle sygnał PWM kontrolujący prędkość obrotów).
Dalej, jeśli chcesz sterować silnikiem będącym przerobionym serwomechanizmem to zamiast + baterii od wejścia zasilania silników VCC2 podajesz +5V z płytki (zwierasz z VCC1). Jeśli zaś chcesz kontrolować silnik o wyższym napięciu pracy musisz zapewnić na pinie VCC2 odpowiednie napięcie zasilania o odpowiedniej wydolności prądowej.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
acid11

Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: Wto Lut 05, 2013 9:01 pm   

hmm.. tzn ze nie musze zadnych połączeń na płytce testowej usuwać tylko muszę wpiąć piny z evb? zeby wyprowadzic napiecie z evb mam uzyc uln2003?

takich schemato widziałem już kilka tylko mam problem zeby realnie poprowadzic pina z evb do l293dne. jezeli robie to tak wprost i wepne baterie to sie silnik kreci ale moim zdaniem jakbym wpial silnik ylko do baterii byloby tak samo.

moze narysuj na moim zdjeciu jak mam to wszystko podlaczyc? bardzo bylbym wdzieczny bo nie wiem do konca jak mam to dalej poprawic.

dzięki za odpowiedz!:)

DSC_0408.JPG
Plik ściągnięto 121 raz(y) 849,92 KB

 
     
acid11

Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: Wto Lut 05, 2013 9:28 pm   

Kod:
$regfile = "m32def.dat"

$crystal = 16000000

Config Portd.5 = Output                                     'mostek
Config Portd.6 = Output                                     'mostek
Config Portd.7 = Output                                     'mostek


Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down , Prescale = 1       'konfiguracj

Pwm1a = 255
Portd.7 = 0
Portd.6 = 0
Portd.5 = 0


End


piotrva: kody umieszczamy w znacznikach code, proszę nie pisać postu pod postem tylko używać opcji edytuj.

dla tego kodu silnik nie pracuje nawet przy wpiętej baterii - może jednak coś działa
Ostatnio zmieniony przez piotr94 Sro Lut 06, 2013 6:56 pm, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 06, 2013 6:55 pm   

A przeczytałeś jak wogóle działa L293D? Przecież napisałem Ci, że aby silnik się kręcił to na Input1 i Input2 muszą być różne stany (czyli kombinacje 1 0 lub 0 1) Ty w programie wystawiasz na oba te piny 0. Ponadto aby silnik działał na pinie Enable też musi być logiczna 1, a Ty wystawiasz także 0.
Zasilanie podłączasz normalnie 5V do odpowiedniej nogi, a jeśli to silnik z serwomechanizmu to do VCC2 też podpinasz 5V bezpośrednio z płytki.
Co do rysowania to też narysowałbym taki sam schemat, więc nie ma sensu, żebym powielał go jeszcze raz.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
acid11

Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: Sro Lut 06, 2013 9:17 pm   

jakolwiek zminiałem stany na wejsciach input 1,0 lub 0,1 serwo kreciło się w tę samą strone więc próbowałem zrobić cokolwiek żeby była jakaś zmiana. Dokładnie czytałem wcześniejszy post od Ciebie ale skoro do mnie to jeszcze nie dotarło to może musze nad tym sam jeszcze posiedzieć, bo na tą chwile to nie wiem jak mam podłączyć evb do l293dne. Chciałbym to zrozumieć ale widocznie nie od razu mi to przyjdzie.
Dzięki
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 06, 2013 10:14 pm   

Nie wiem na prawdę co jest trudnego w podłączeniu GND do GND, VCC1, VCC2 do +5V Enable1, Input1,2 do odpowiednich stanów i silnik pod Output1,2.
Na początek proponuję manipulację ostatnimi 3 pinami za pomocą podłączania kabelkami do odpowiednich stanów.
A powiesz też jaki to jest silnik? Czy mam rację, że to przerobione serwo? A jeśli tak to w jaki sposób przerobione. Rozumiem, że podłączanie do zasilania w 2 kierunkach powoduje obrót w różne strony?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
acid11

Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: Sro Lut 06, 2013 10:39 pm   

tak to jest zwykłe serwo, z którego odciąłem całą elektronike i usunąłem blokade z jednego z kół zębatych.
Nie wiem czemu mi to nie działa. Robiłem jako pierwsze układ z fototranzystorem pod wpływem którego jak serwo zaczynało sie krecic gdy poświeciłem na niego latarką

Może zle podłączam porty ale szukałem i w instr obsługi evb i w necie i powinno byc dobrze
portd0 rdx zielony
portd1 tdx czarny
portd5 pwm biały

może mam błąd w kodzie?

Config Portd.0 = Output
Config Portd.1 = Output
Config Portd.5 = Output

Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Compare A Pwm = Clear Down , Prescale = 1

Pwm1a = 255
Portd.0 = 1
Portd.1 = 0
Portd.5 = 1

na woltomierzu odczyt wynosi 0.00 V

sam nie wiem co może być źle

DSC_0413.JPG
Plik ściągnięto 123 raz(y) 1,06 MB

Ostatnio zmieniony przez acid11 Sro Lut 06, 2013 10:48 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 06, 2013 10:45 pm   

1. Niech Kolega nie zamieszcza już zdjęć, bo nic z nich i tak nie można wywnioskować.
2. Po co włączać timer i PWM? Skoro i tak z niego nie korzystasz?
3. Proponuję zacząć od ręcznego podawania stanów na podane przeze mnie piny. Silnik powinien się kręcić dla enable1 zwartego do vcc, oraz INPUT1 do vcc i INPUT2 do GND w jedną stronę, a jak zamienimy stany na INPUT1<>2 to wtedy kierunek obrotów powinien się zmienić. Jak silnik ruszy i będzie pracował przy ręcznym przełączaniu pinów to wtedy zabieraj się za podpinanie do procesora.
4. pin PD0-1 mogą nie działać poprawnie na tej płytce z powodu stałego połączenia z układem FT232RL - tak czy siak proponuję zacząć od ręcznych testów sprzętu.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
acid11

Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: Sro Lut 06, 2013 11:00 pm   

testy reczne ok. Tylko czy to wina kodu że silnik nie działał? moze wróce do lekcji kursu bascom, która mowiła o timerach bo tam jest krótki wątek o pwm
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 06, 2013 11:20 pm   

Skoro ręcznie poszło OK, to masz już dużego plusa i pewność - L293D i silnik są podłączone i zasilane poprawnie.
Sprawdź następnie ten kod - jak zadziała to wtedy powtórz sobie dokładnie lekcje o PWM i sprawdź czy na pewno 255 odpowiada w tym trybie podawaniu prawie ciągle stanu wysokiego.
Dodam jeszcze, że dla niskich PWM silnik wogóle nie będzie się kręcił.
Poza tym jak sterujesz jakimś pinem poprzez PWM to już nie mieszaj z rejestrem port od tego pinu.
Dalej, jak pisałem w kursie - konfiguracja - piszemy PINn.x, a nie PORTn.x
Kod:

$regfile = "m32def.dat"

$crystal = 16000000

Config PIND.5 = Output                                     'En
Config PIND.6 = Output                                     'IN1
Config PIND.7 = Output                                     'IN2


Do

PORTD.6=0
PORTD.7=1
'kierunek obrotów powyżej, poniżej włączenie silnika
PORTD.5=1

Wait 1

PORTD.5=0
'wyłączam silnik

Wait 1

PORTD.6=1
PORTD.7=0
'odwrotny kierunek obrotów powyżej, poniżej włączenie silnika
PORTD.5=1

Wait 1

PORTD.5=0
'wyłączam silnik

Wait 1

Loop


End
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
acid11

Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: Sro Lut 06, 2013 11:38 pm   

silnik poprostu cicho buczy, chwila przerwy (wait 1) i dalej buczy. Na wotomierzu napięcie wynosi ~0,75 V, czyli chyba gdzies jest cos nie tak na 100 % pewnie podłączone albo cos innego?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 6:17 pm   

A przy ręcznym podłączaniu wszystko chodzi?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
acid11

Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 6:31 pm   

przy pracy bez evb wszystko działa jak należy i nic nie buczy. próbowałem z innym silnikiem wymontowanym ze starej drukarki ale tak samo, dalej buczy.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group