f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - tryb HID Windows7 64bit

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
tryb HID Windows7 64bit
Autor Wiadomość
maciejbilu

Dołączył: 02 Mar 2012
Posty: 7
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 11:18 pm   tryb HID Windows7 64bit

Witam,
właśnie przesiadłem się z XP, i od 3 godzin dokopuję się w internecie jak to to zainstalować (AVRProg USBv2).
Przeczytałem nagłówkowy temat o instalacji z użyciem magicznego klawisza F8.
Jednak u mnie urządzenie po podłączeniu jawi się jako HID-compliant device (po starcie z F8) i żadnych sterowników Windows nie chce przyjąć. Odinstalowywanie i wyłączanie urządzenia nic nie daje. Po podłączeniu AVR'a automatycznie instaluje się jako HID...itd.

Sprawiłem sobie już AVRdude 5.11 oraz nakładkę burn-o-mat.
Wcześniej programowałem przez Bascoma. Wszystko chodziło - co prawda programowanie trwało jakieś 30-40 sek i czasami za którymś razem z kolei Bascom nie wykrywał portu COM.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Mar 03, 2012 2:25 pm   

A czy zworka przełączania trybu hid/com jest poprawnie ustawiona?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
maciejbilu

Dołączył: 02 Mar 2012
Posty: 7
Wysłany: Sob Mar 03, 2012 7:50 pm   

Tak,
tzn. zworka trybu HID jest założona.
Bez zworki programowarka jawi się jako USB Doper. Nomen omen też się z tym nic nie da zrobić w kwestii sterowników.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 10:19 pm   

Poczytaj to o instalacji w trybie com: http://and-tech.pl/forum/viewtopic.php?t=968 jak nie pomoże to znaczy że coś z komputerem mocno masz namieszane
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
maciejbilu

Dołączył: 02 Mar 2012
Posty: 7
Wysłany: Pon Maj 07, 2012 7:16 pm   

Witam,
Po długich walkach udało się zainstalować sterownik.
Dopiero kiedy na programowarce NIE było zworki odpowiedzialnej za tryb HID. Po pojawieniu się AVR DOPER wgrałem sterowniki, po których teraz emuluje mi się PORT COM5.
Ale dalej stoję w miejscu.
Pomimo wskazania w AVR DUDE COM5 do programowania wywala mi błąd:
stk500v2 command failed
initialization failed, rc=-1

Kiedy założę zworkę trybu HID (a więc tryb, w którym wg producenta powinno to to działać), nie emuluje się PORT COM5. Pojawiają się jedynie "HID-compliant device" oraz "USB input device".
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Maj 07, 2012 7:27 pm   

Hmm, a masz na 100% poprawnie podłączony układ pod programator? Próbowałeś podpinać pod inne porty USB? Masz możliwość sprawdzenia na innym komputerze?
Tryb HID i COM to 2 zupełnie inne tryby, co do ich działania wszystko jest opisane w instrukcji.
http://and-tech.pl/pl/download/avr-prog-usb-v12
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
maciejbilu

Dołączył: 02 Mar 2012
Posty: 7
Wysłany: Pon Maj 07, 2012 7:56 pm   

Poprawnie, pod XP (który mam w zanadrzu na drugim dysku) idzie jak burza.
Niestety nie mam innego kompa/laptopa.
Czyli ostatecznie w jakim trybie powinienem ustawić programator dla AVRDUDE? HID czy COM ?
Emulacja portu COM jest prawidłowa, ale ta jest tylko w trybie COM - no bo jak inaczej?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Maj 08, 2012 8:06 am   

Programator najlepiej działa w trybie COM.
Dalej zrób tak:
1. menadżer urządzeń (z podpiętym programatorem w trybie COM), usuwamy urządzenie i sterowniki z systemu
2. reset komputera
3. postępujemy zgodnie z instrukcjami zawartymi tutaj: http://and-tech.pl/forum/viewtopic.php?t=968#2085 instalujemy manualnie sterowniki pod windows 7
Jak nie zadziała to znaczy że albo coś źle robisz, albo masz coś namieszane w systemie operacyjnym. Ja osobiście stosowałem niedawno tę metodę i wszystko działa...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
maciejbilu

Dołączył: 02 Mar 2012
Posty: 7
Wysłany: Wto Maj 08, 2012 8:28 am   

OK. Poszło.
Prawdopodobnie wczoraj było niedokładnie podłączone do urządzenia.
Teraz tak, programuje się przyciskiem terminal? Wyskakuje jedynie READING 100%.
Czy lepiej Erase,Write,Verify ? Flashuje plikiem HEX.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Maj 08, 2012 10:00 am   

Programuje się tym przyciskiem: "Erase,Write,Verify"
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
maciejbilu

Dołączył: 02 Mar 2012
Posty: 7
Wysłany: Wto Maj 08, 2012 10:52 am   

Burza!
Dzięki!

P.S. To normalne, że raz na kilka wgrań AVRDUDE nie wykrywa programowarki? Wtedy wyjmują ją z USB na 5 sek, wkładam i idzie dalej. Normalne to?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Maj 09, 2012 11:53 am   

Szczerze AVR Dude u mnie się często zawiesza i nie korzystam z niego, żeby się niepotrzebnie nie denerwować. Druga sprawa to to że ten model przy podłączania/odłączaniu wtyku ISP lub się często zawieszać.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
maciejbilu

Dołączył: 02 Mar 2012
Posty: 7
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 6:17 pm   

Zgadza się - u mnie też często podczas programowania DUDE zawiesza się - ale samo programowanie odbywa się prawidłowo (w tle).
A jaki byś inny program polecił ? Da się to zrobić z poziomu Bascoma ?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 6:42 pm   

Szczerze to do trybu HID nie wiem jaki inny program. Do trybu COM da się spod BASCOM'a (w trybie terminalowym - tylko wgrywanie HEX, tryb native także z powodu błędów w bascomie się wiesza), ale najlepiej spod AVR Studio 4.18.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group