f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - błąd przy programowaniu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
błąd przy programowaniu
Autor Wiadomość
kamkaz

Dołączył: 04 Gru 2011
Posty: 5
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 12:35 pm   błąd przy programowaniu

witam was. mam programator avr prog usb v2 i mikrokontroler attiny2313 i chciałem napisać prosty programik do migania diodą żeby przetestować czy wszystko działa. bascom wykrywa podłączony mikrokontroler. podłączyłem też do jego wyjścia PD0 diodę przez rezystor 1k ohm. klikam program chip , ładuje skompilowany program i wszystko jest ok. wreszcie klikam autoprogram i czerwona dioda programatora świeci ale wyskakuje mi błąd chip differs at bytes address: 00000 proszę o pomoc jak naprawić ten problem. z góry dzięki.

myślałem , że to może wina tego, ze mam win 7 64bit, ale sprawdziłem na win vista 32 bit i pojawia się ten sam błąd.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 12:38 pm   

1. Czy program działa na procesorze?
2. Tradycyjnie proszę o: schemat, program, screeny, wersje oprogramowania, zdjęcia sprzętu, ... - bez tego ani rusz.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
kamkaz

Dołączył: 04 Gru 2011
Posty: 5
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 1:58 pm   

http://img577.imageshack....61/40804912.jpg <- tak to wygląda po rozpoznaniu mikrokontrolera i załadowania skompilowanego pliku , a tak po kliknięciu autoprogram: http://img256.imageshack....01/13093853.png do programowania używam: BASCOM-AVR 2.0.7.1 w wersji demo. tak wygląda program, który napisałem:
Cytat:
$regfile = "attiny2313.dat"
$crystal = 1000000

Config Portb = Input
Portb = &B00000000

Config Portd = Output
Portd = &B0000000

Do

Waitms 3000
Portd.0 = 1
Waitms 3000
Portd.0 = 0

Loop

End 'end program
. diodę podłączyłem tak: http://img521.imageshack....ttiny231301.png do programatora podłączałem sam mikrokontroler i mikrokontroler połączony już z diodą i w obu przypadkach pojawia się błąd.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 5:29 pm   

O schemacie to ja myślałem o schemacie całości...
Cóż, skoro odczytuje sygnaturę to mimo wszystko chyba komunikacja OK, powiedz jeszcze jakie masz wersje oprogramowania (system operacyjny, bascom). Spróbuj jak się zachowa w trybie z użyciem pliku stk500.exe (konieczne jest zainstalowanie AVRStudio4 - w jego plikach jest ten exek). Poczytaj też: http://and-tech.pl/forum/viewtopic.php?t=1204
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
kamkaz

Dołączył: 04 Gru 2011
Posty: 5
Wysłany: Nie Gru 04, 2011 5:50 pm   

Używam: BASCOM-AVR 2.0.7.1 , a system operacyjny to Windows 7 64bit. podłączyłem złącze programatora bezpośrednio z wejściami mikrokontrolera czy to może być przyczyną problemu? bo jak widziałem jakieś schematy w internecie to tam jeszcze jakieś kondensatory były chyba i połączyłem jedno wejście masy programatora a są jeszcze 4 czy je też trzeba podłączyć? ściągnąłem avr studio i ustawiłem w options- programmer stk500(requires stk500.exe) i gdy klikam program chip wyskakuje mi okienko i jest napisane na nim tak:
Connected to stk500 v2 on port com3
device parametres loaded
could not enter programming mode
programming mode left
Connection to stk500 v2 closed
warning! one or more operations failed. please examine the output log above
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Gru 05, 2011 11:02 am   

Hmm, a spróbuj przeprowadzić programowanie (wgrywanie pliku hex) spod AVRStudio4.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
kamkaz

Dołączył: 04 Gru 2011
Posty: 5
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 6:13 pm   

Dzięki. Sprawdziłem i wszystko działa. mam jeszcze trzy pytania trochę niezwiązane z tematem. a mianowicie , chce użyć kwarcu o częstotliwości 12Mhz i czy powinienem zrobić tak: najpierw podłączyć kwarc z kondensatorami do attiny2313 i później ustawić fuse bity i dopiero po tym mogę programować? I mogę fuse bity ustawić w bascomie, a program przesłać używając avr studio? Ponadto chciałbym zrobić program do sterowania diodami na komputerze, użyłbym przejściówki usb-rs232 i jakie piny rs232 powinienem podłączyć do mikrokontrolera?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 8:10 pm   

1. Co do przełączenia na zewnętrzny kwarc to tak jak piszesz - pierwsze podłącz kwarc, potem programuj.
2. A dlaczego spod BASCOM chcesz fusebity zmieniać? Skoro i tak zamierzasz programować przez AVRStudio to zmień fusebity w AVRStudio - obecny tam kalkulator jest o niebo lepszy do tego bascomowego.
3. co do przejściówki to tak, trzeba podłączyć odpowiednio samą przejściówkę - jeśli masz gotowy moduł wystarczy tylko masa i linie TX oraz RX na krzyż z pinami procesora (czyli (FT232) TX do RX (uP), RX do TX). Jeśli chcesz całość zasilać z tej przejściówki to poszukaj schematów w sieci - jest tego pełno ;-)
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
kamkaz

Dołączył: 04 Gru 2011
Posty: 5
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 10:08 pm   

Czyli jeśli podłącze PD0 i PD1 do rs 232 a dwie diody do PD2 i PD3 to wtedy konfiguruje port B jako wejście natomiast port D jako wyjście, za wyjątkiem PD0 i PD1 ?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 10:45 am   

Z tego co pamiętam (nie mam czasu zajrzeć do DS procesorów) to jeśli jest włączony uart to piny są odłączone od funkcji i/o. Najlepiej po prostu nie zmieniać wartości DDRD0 i DDRD1. Skoro nie używasz portu B, to po co zajmujesz się jego konfiguracją - domyślnie po starcie procesora jest on ustawiony jako wejście bez podciągania.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group