f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Programowanie innych układów na EvB

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Programowanie innych układów na EvB
Autor Wiadomość
qwee

Dołączył: 05 Lis 2011
Posty: 9
Wysłany: Sob Lis 05, 2011 11:15 pm   Programowanie innych układów na EvB

Zaopatrzyłem się w płytę startową EvB 4.3 i programowanie układu w miarę udało mi się ogarnąć. Chciałbym przejść do bardziej praktycznych rzeczy, w zwiazku z tym chciałbym także zaprogramować inne układy, nie tylko takie, które osadzę bezpośrednio na płycie, ze względu na identyczną budowę (np Mega16). Udało mi się przeczytać, że zestaw ma wbudowany programator i programowanie innych układów (głownie chodzi o mega8 i attiny2313) jest możliwe, lecz nie do końca wiem jak je podłączyć.
Rozumiem, że działam w taki sposób:
Podłączam naszą czerwoną płytkę przez usb do komputera
Łącze piny w sposób jak na rysunku:


http://imageshack.us/phot...p1010009li.jpg/

i dalej stoję w miejscu, gdyż nie wiem co teraz mam począć z moim, przypuśćmy attiny2313?
W jaki sposób podpiąć go do programatora?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Lis 06, 2011 2:28 pm   

Zobacz tu: http://shop.onpa.cz/download/EvB-ISP.pdf
na stronie 2 masz tabelkę z opisem pinów - podłączasz je zamiast do złącza ISP na płytce EvB do odpowiednich pinów w Tiny2313 (mają takie same nazwy).
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
qwee

Dołączył: 05 Lis 2011
Posty: 9
Wysłany: Nie Lis 06, 2011 3:23 pm   

No dobrze. Łącze piny FT232 ( TS SR CD RI) z czterema z dziesięciu pinów złącza (ISP?) tak jak jest to narysowane. Ale co z moim attiny? Wyjmuje fabrycznie zamontowaną mega32 i w to miejsce montuje tiny? czy może układ leży sobie gdzieś z boku i jest podpięty do płytki na pająku?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Lis 06, 2011 4:39 pm   

Oczywiście, myślałem, że tak prozaiczne rzeczy Kolega wie, ale może od zera zacznijmy.
1. Podłączasz tiny2313 na jakiejś innej płytce (gotowa trawiona, stykowa, uniwersalna, pająk lutowany do podstawki DIP20, ...)
2. Dostarczasz procesorowi t2313 zasilanie (opisy wyprowadzeń znajdziesz w nocie katalogowej: http://www.atmel.com/dyn/...nts/doc2543.pdf ) z płytki EvB4.3 lub (jeśli jest zasilany z innego źródła zwierzasz tylko masy - tu uwaga - pierwsze sprawdź czy pomiędzy masą zasilacza układu z tiny2313 a masą płytki EvB nie płynąłby żaden prąd (wepnij na początek amperomierz) - inaczej możesz spalić któryś z układów/zasilaczy/komputer)
3. Podpinasz piny układu FT232 do wyprowadzeń procesora tiny2313 (nie do złącza na płytce EvB) oznaczonych wg. tabelki:
TS - MISO
SR - SCK
CD - MOSI
RI - RST
(które to piny w procesorze tiny2313 znajdziesz w nocie katalogowej - SCK to USCK dla tego modelu)
4. Kontynuuj wykonywanie wskazówek z tego poradnika ( http://shop.onpa.cz/download/EvB-ISP.pdf ) od punktu 2. Oczywiście wybierz procesor ATTiny2313
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
qwee

Dołączył: 05 Lis 2011
Posty: 9
Wysłany: Nie Lis 06, 2011 9:22 pm   

Dziękuję bardzo, o taką konkretną odpowiedź mi chodziło:)
Skoro t2313 podpinam pod wyjścia układu ft232 to w takim razie co ma na celu zaprezentowane łączenie z gniazdem tak jak na rysunku? Pytam tylko teoretycznie ponieważ z tego co rozumiem nie będę wykonywał tej czynności skoro chce zaprogramować attiny.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 10:57 pm   

Ma to na celu programowanie procesora na płytce przez isp, a nie bootloader - do tego złącza są doprowadzone piny isp procesora na płytce EvB4.3.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
qwee

Dołączył: 05 Lis 2011
Posty: 9
Wysłany: Wto Lis 08, 2011 8:46 am   

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem mogę wyciągnąć z podstawki zamontowaną atmege i osadzić tam co kolwiek, po czym połączyć piny tak jak na rysunku i można programować? A co z kwestią tego, że procesory różnią się liczbą pinów?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lis 09, 2011 4:40 pm   

Po co masz wyciągać ATMegę z płytki?
Czy nie napisałem wyraźnie:
piotrva napisał/a:
(...)
1. Podłączasz tiny2313 na jakiejś innej płytce (gotowa trawiona, stykowa, uniwersalna, pająk lutowany do podstawki DIP20, ...)
(...)

Poza tym jak sobie kolega wyobraża włożenie procesora (np. attiny 2313 - DIP20) w obudowę o innej ilości nóżek (DIP 40)??
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
qwee

Dołączył: 05 Lis 2011
Posty: 9
Wysłany: Sro Lis 09, 2011 9:33 pm   

Faktycznie, trochę się zakręciłem.
mam wytrawioną płytkę pod attiny2313, więc ostatnim krokiem który muszę wykonać jest podłączenie pinów procesora z czterema pinami ft232 osadzonymi pod układem scalonym na płycie EvB, tak? Nie rozumiem jednak skąd komputer/programator wie, że zaprogramowac ma attiny a nie osadzoną fabrycznie atmege? czy może trzeba ją odłączyć na czas programowania innego układu?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 3:24 pm   

NIE. Otóż normalnie (do atmegi na płytce) programy wgrywasz poprzez BOOTLOADER PO UART i program AND-LOAD - dane są przesyłane przez RS232/UART do procesora, który niejako sam się programuje - to nie jest tryb ISP. Tymczasem Ty będziesz korzystał z AVRDUDE i układu FT232RL w trybie BitBang (w tym przypadku EMULACJI PROGRAMATORA ISP). Tak można zaprogramować atmegę na płytce (jeśli podepniesz 4 piny ze złącza pod procesorem do złącza ISP KANDA - jak pokazano na rysunkach) lub dowolny inny procesor z interfejsem ISP podłączając te piny do odpowiednich linii innego procesora (w Twoim przypadku Tiny2313). Programator ani komputer o tym nie decydują - decyduje o tym fizyczne połączenie pinów.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group