f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Evb4.3v4 problem z wyswietlaczem LCD

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: piotr94
Pon Wrz 05, 2011 7:30 am
Evb4.3v4 problem z wyswietlaczem LCD
Autor Wiadomość
west090 
west090

Wiek: 51
Dołączył: 28 Sie 2011
Posty: 3
Skąd: gorzow
  Wysłany: Sro Sie 31, 2011 9:01 pm   Evb4.3v4 problem z wyswietlaczem LCD

Witam
Jestem nowy na forum i w temacie mikrokontrolerów. Mam płytkę Evb 4.3 v4 na procesorze Atmega644p udalo mi sie przebrnac przez pierwsze dwie czesci kursu Bascom dla poczatkujacych i utknolem na obsludze wyswietlacza lcd podpiete mam piny tak jak w programie Db4=portc.5 Db5=portc.4 Db6= portc.3 Db7=portc.2 E=portc.6 Rs=portc.7 oczywiście zmieniłem $regfile = "attiny2313.dat" na $regfile = "m644pdef.dat" i crystal też) program skompilowany w Bascom AVR i wgrany przez AVRdude na wyswietlaczu pali sie tylko gorny rzad . Od kilku dni szukam czegos w necie i zaczyna brakowac mi pomyslow
Kod:

'$regfile = "m16def.dat"

$crystal = 16000000

Co$regfile = "m644pdef.dat"
'$regfile = "m32def.dat"
nfig Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Porta.5 , Db5 = Porta.4 , Db6 = Porta.3 , Db7 = Porta.2 , E = Porta.6 , Rs = Porta.7

Do

Cursor Off Noblink
'kursor wyłączony, nie miga (brak kursora)
Cls
Lcd "Off NoBl. "
Wait 5

Cursor On Noblink
'kursor włączony, nie miga (opcja domyślna)
Cls
Lcd "On  NoBl. "
Wait 5

Cursor Off Blink
'kursor wyłączony, miga (migający czarny prostokąt)
Cls
Lcd "Off   Bl. "
Wait 5

Cursor On Blink
'kursor włączony, miga (migająca kreska)
'UWAGA! w zależności od konkretnego modelu i egzemplarza funkcje dotyczące obsługi kursora mogą powodować różny skutek (np. mogą nie powodować migania)

Cls
Lcd "On    Bl. "
Wait 5

Loop

End

piotrva: Kody umieszczamy w znacznikach [code ], proszę poprawić ortografię tekstu.


Proszę o podpowiedzi Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez piotr94 Czw Wrz 01, 2011 2:50 pm, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Wrz 01, 2011 2:50 pm   

Cóż, a dlaczego Kolega zmieniał regfile? Przecież (o ile mówimy o moim kursie - autor Piotr Rzeszut) w programach są regfile dla ATMega644p właśnie domyślnie.
Poza tym w poście pisze kolega:
west090 napisał/a:

Db4=portc.5 Db5=portc.4 Db6= portc.3 Db7=portc.2 E=portc.6 Rs=portc.7

a w programie stoi:
Cytat:
Kod:

Db4 = Porta.5 , Db5 = Porta.4 , Db6 = Porta.3 , Db7 = Porta.2 , E = Porta.6 , Rs = Porta.7

Poza tym tu jest coś nie tak:
Cytat:
Kod:

Co$regfile = "m644pdef.dat"
'$regfile = "m32def.dat"
nfig Lcd = 16 * 2


Polecam (o ile to mój kurs - jeśli tak to proszę napisać - przeniesiemy temat do działu dla Kursu) sprawdzić oryginalny kod:
Piotr Rzeszut napisał/a:
Kod:

$regfile = "m644pdef.dat"
'$regfile = "m32def.dat"
'$regfile = "m16def.dat"

$crystal = 16000000

Config Lcd = 16 * 2
'wyświetlacz 16*2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.5 , Db5 = Portc.4 , Db6 = Portc.3 , Db7 = Portc.2 , E = Portc.6 , Rs = Portc.7
'konfiguracja pinów
Cls
'funkcja Cls (od ang. Clear Screen) czyści wyświetlacz (kasuje wszystko, co jest na nim aktualnie wyświetlane)
Lcd "TEST LCD 16*2"
'teraz na wyświetlaczu wyświetlamy tekst objęty cudzysłowami
End
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
west090 
west090

Wiek: 51
Dołączył: 28 Sie 2011
Posty: 3
Skąd: gorzow
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 9:10 pm   

Faktycznie namieszałem troche w programie .. wgrałem teraz nowy kod za pomocą programu avrdude, skompilowany pod m644p .wgrywałem przez ISP i nadal bez efektu

Kod:

$regfile = "m644pdef.dat"
'$regfile = "m32def.dat"
'$regfile = "m16def.dat"

$crystal = 16000000

Config Lcd = 16 * 2
'wyświetlacz 16*2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.5 , Db5 = Portc.4 , Db6 = Portc.3 , Db7 = Portc.2 , E = Portc.6 , Rs = Portc.7
'konfiguracja pinów
Cls
'funkcja Cls (od ang. Clear Screen) czyści wyświetlacz (kasuje wszystko, co jest na nim aktualnie wyświetlane)
Lcd "TEST LCD 16*2"
'teraz na wyświetlaczu wyświetlamy tekst objęty cudzysłowami
End

piotrva: Kody umieszczamy w znacznikach [code ]

Chce zaznaczyć ze wgrywałem tez inne programy z trzeciej częsci kursu i wyświetlacz nadal nie chce nic sensownego pokazać..... cały czas pala się tylko pola w pierwszej linii .
Natomiast gdy wgrywam program do obsługi diod led wszystko działa.. a wiec program jest skonfigurowany poprawnie i procesor raczej tez jest ok... moze wyswietlacz lcd..???
lub jakis błąd z mojej strony..
Ostatnio zmieniony przez piotr94 Sro Wrz 28, 2011 9:47 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 7:28 am   

Czy masz założoną odpowiednio zworkę R/W?
Pokaż zdjęcia połączeń.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
west090 
west090

Wiek: 51
Dołączył: 28 Sie 2011
Posty: 3
Skąd: gorzow
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 8:00 pm   

Wracam do tematu po przerwie spowodowanej kłopotami zdrowotnymi... problem udało mi się usunąć w następujący sposób , przeinstalowałem wszystkie programy od nowa Bascom i AVR dude. ponownie podłączyłem przewody na płytce testowej i układ rozpaczą ze mną współprace . Na płytce testowej było raczej wszystko ok wiec wina leżała chyba po stronie programu , być może był blednie skonfigurowany.. :oops:
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Wrz 28, 2011 9:48 am   

Możliwe, albo jakiś kabelek nie kontaktował lub coś w tym stylu - ja sam raz miałem problem, że 2 dni szukałem błędu w programie a winna była tasiemka łącząca układy - w położeniu w jakim była zamocowana nie kontaktował jeden ze styków...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group