f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - [Evb 4.3-Atmega32-BASCOM]-kłopot z wyświetlaczem And Graph

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[Evb 4.3-Atmega32-BASCOM]-kłopot z wyświetlaczem And Graph
Autor Wiadomość
szefxxx 

Wiek: 33
Dołączył: 28 Lip 2011
Posty: 3
Wysłany: Czw Lip 28, 2011 12:23 am   [Evb 4.3-Atmega32-BASCOM]-kłopot z wyświetlaczem And Graph

Witam serdecznie,

jestem nowy na tym forum więc witam się ze wszystkimi;)
Jakiś czas temu zakupiłem płytkę Evb 4.3 oraz moduł And Graph.
Obsługa graficznego LCD to jest rzecz,która mnie najbardziej interesuje i dlatego też nabyłem ten zestaw.Dopiero zaczynam naukę BASCOMa więc posłużyłem się gotowym przykładem w ramach dokumentacji.Mam poprawnie ustawione IDE BASCOM-AVR z And-Load do "wpalania"hexów"-sprawdzone-działa.Posłużyłem się poniższym kodem:


Kod:

' ------------------------------------------------------------------------------
'                      TEST NOKIA6100
' ------------------------------------------------------------------------------
$lib "lcd-pcf8833.lbx"
$regfile = "m16def.dat"
$crystal = 16000000
$hwstack = 128
$swstack = 128
$framesize = 128
Config Graphlcd = Color , Controlport = Portc , Cs = 0 , Rs = 3 , Scl = 1 , Sda = 2

Config Porta.0 = Output
Ledy Alias Porta.0
Dim Z As Byte
Dim Ya As Byte
Set Ledy

Const Blue = &B00000011
Const Yellow = &B11111100
Const Red = &B11100000
Const Green = &B00011100
Const Black = &B00000000
Const White = &B11111111
Const Brightgreen = &B00111110
Const Lightgreen = &B01111100
Const Darkgreen = &B00010100
Const Darkred = &B10100000
Const Darkblue = &B00000010
Const Brightblue = &B00011111
Const Orange = &B11111000

'Lcd_write 0 , &H36
'Lcd_write 1 , &H48
'Lcd_write 0 , &H21 'Inversion_on

Glcdcmd &H36                                                'Mem_control
Glcddata &H98                                               'My=1 Mx=0 V=0 Lao=1 Rbg=1 "10011000"
Glcdcmd &H21                                                'Display inversion on
'Glcdcmd &H20                                                'Display inversion off

For Z = 1 To 5
Reset Ledy
Waitms 255
Set Ledy
Waitms 255
Next

Cls
Setfont Color16x16
Lcdat 10 , 2 , "AND-TECH" , Green , White
Pocz:
Ya = Ya + 1
Setfont Color16x16
Lcdat 44 , 58 , Ya , Brightgreen , Darkblue
Box(0 , 80) -(132 , 90) , Red
Circle(110 , 58), 10 , orange
Pset 1 , 1 , Red
Wait 1
Goto Pocz


End
$include "color16x16.font"

Podłączyłem piny tak jak jest opisane w kodzie.Oraz VCC i podświetlenie do +5v na płytce,GND do masy na płytce,CS do portu 5 czyli 3 pin na górnej listwie goldpin na płytce,rs pod pin 11 czyli ostatni na górnej listwie goldpin,Scl pod clk pod cl - 4 pin na górnej listwie gold pin na wyświetlaczu,Sda pod dat czyli przed ostatni pin na górnej listwie goldpin.Po podłączeniu wyświetlacza(pogramik już wgrany na kość) zapala się podświetlenie oraz czerwona dioda i nic ponad to.Na wszelki wypadek przed ponowną kompilacją i "wpaleniem" programiku w katalogu gdzie zapisałem swój projekt umieściłem skopiowaną ze środowiska bibliotekę oraz plik czcionek.I wciąż bez rezultatu.Prześledziłem to forum i próbowałem z delikatnym dociśnięciem tasiemki na tym białym złączu.Niestety bez efektu.
Czy ktoś z Was forumowicze byłby w stanie mi wyjaśnić ową przyczynę dlaczego ten wyświetlacz nie działa i pomóc w rozwiązaniu zaistniałego problemu?


Pozdrawiam serdecznie,

Szefxxx:)
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lip 28, 2011 10:29 am   

Cóż, nie chodzi o dociskanie tasiemki do płytki - jeśli nie włącza się podświetlanie LCD to jest to najprawdopodobniej problem ze złączem szerzej opisany tu: http://and-tech.pl/forum/viewtopic.php?t=1246#3308
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
szefxxx 

Wiek: 33
Dołączył: 28 Lip 2011
Posty: 3
Wysłany: Czw Lip 28, 2011 6:56 pm   [Evb 4.3-Atmega32-BASCOM]-kłopot z wyświetlaczem And Graph

Cześć:)

dzięki za odpowiedź:)Podświetlenie działa, z tyłu płytki z wyświetlaczem pali się czerwona dioda.Piny są podłączone-tak jak pisałem w poprzednim poście.Jednakże nic nie wyświetla się na wyświetlaczu.Czy ktoś by umiał pomóc w tej sytuacji??

pozdrawiam serdecznie,

Szefxxx:)
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Lip 29, 2011 1:33 pm   

Jeśli dalej LCD się nie odzywa to spróbuj tego kodu: http://and-tech.pl/forum/viewtopic.php?t=1246#3328
Bo chyba brakuje wysłania komendy 0x29 (&H29) włączającej matrycę
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group