f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Podświetlanie lcd - jak?

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podświetlanie lcd - jak?
Autor Wiadomość
konik960 

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 5
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 6:45 pm   Podświetlanie lcd - jak?

Witam
Jak podpiąć lcd żeby można sterować podświetlaniem programowo
Czy wystarczy zdjąć zworkę BL podpiąć do pina atmegi
i podawać 1 albo 0 ?
pozdrawiam
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Lut 27, 2011 9:37 am   

wystarczy zdjąć tę zworkę i do odpowiedniego pinu (oznaczonego BL) podpiąć pin atmegi skonfigurowany jako output i sterować dokładnie jak mówisz. tylko nie pomyl się i nie podawaj sygnału na nóżkę vcc lub gnd, które są obok
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
konik960 

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 5
Wysłany: Pon Lut 28, 2011 8:07 pm   

Kod:

            'podświetlenie, łączymy BL wyświetlacza z pina.0
Config Pina.0 = Output
            'przycisk do sterowania
Config Pinb.2 = Input
S3 Alias Pinb.2
Set Portb.2        'rezystor podciągający

            'włączenie podświetlania na start
Set Porta.0

            ' w pętli głównej
If S3 = 0 Then
     Waitms 25
     If S3 = 0 Then
       Toggle Porta.0  ' zmiana stanu na przeciwny włącza i wyłącza podświatlanie
      End If
End I

tak to zrobiłem i działa :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group