f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Wyświetlacz LCD dziwny problem

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyświetlacz LCD dziwny problem
Autor Wiadomość
Marcin664

Dołączył: 19 Lut 2011
Posty: 5
Wysłany: Sob Lut 19, 2011 3:59 pm   Wyświetlacz LCD dziwny problem

Witam,
Niedawno zakupiłem płytkę EVB 4.3 v 4 i mam następujący problem.
Chcąc przetestować działanie wyświetlacza napisałem prosty kod :
Kod:

$regfile = "m32def.dat"
$crystal = 16000000
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.2 , Db5 = Portd.3 , Db6 = Portd.4 , Db7 = Portd.5 , E = Portd.1 , Rs = Portd.0
Cls
Do

Lcd "12345"
Wait 3
Loop
End                                                         'end program

Podłączyłem wszystkie wejścia zgodnie z konfiguracją w programie. Załadowałem program i na wyswietlaczu nic się nie pojawiło po przekręceniu potencjometru w skrajne położenie pod odpowiednim kontem widać było bardzo słabo dwie linie kwadratów czyli generalnie nie wyświetlił mi się nawet rząd kwadratów na górze ani na dole . Myślałem że dostałem uszkodzony wyświetlacz więc dziś kupiłem nowy wyświetlacz podłączyłem i to samo. Program się ładuje do mikrokontrolera i sam mikrokontroler startuje i program jest wykonywany. Niestety wyświetlacz ani oryginalny ani nowy ani drgnie. Co może być przyczyną ? Jakiś błąd w kodzie ?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Lut 19, 2011 4:12 pm   

rozumiem, że testowałeś oba skrajne położenia potencjometru?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Marcin664

Dołączył: 19 Lut 2011
Posty: 5
Wysłany: Sob Lut 19, 2011 4:31 pm   

Tak oczywiście, przy maksymalnym kontraście lekko widać niezapalone piksele. W poniedziałek wepne w płytkę układ który zaprogramowałem kiedyś i do dziś współpracuje z wyświetlaczem który działa i zobaczymy czy z nim się coś wyświetli. Wiem na pewno, że ten układ działa bo jak dopiszę procedurę zapalania i gaszenia diody to dioda działa.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Lut 19, 2011 6:40 pm   

polecam na początek zrobić tak:
1. odłącz wszystkie kabelki
2. wyjmuj wyświetlacz
3. zmierz jakie napięcie jest na 3 pinie od lewej strony przy kręceniu potencjometrem (powinno zmieniać się od 0-5V)
4. podepnij wyświetlacz
5. znów pokręć potencjometrem - powinny zapalać się w pierwszym rzędzie białe kwadraty..

hmm, a podświetlanie (zworka bl) masz włączone? bo czasem wyświetlacze negative blue/white są słabo lub wogóle nieczytelne bez podświetlania
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Marcin664

Dołączył: 19 Lut 2011
Posty: 5
Wysłany: Sob Lut 19, 2011 9:50 pm   

Niestety nic nie pomogło :(
Podświetlanie włączone, zworka R/W ->GND podpięta przy kręceniu potencjometrem brak jakichkolwiek oznak "życia". Z zielonym wyświetlaczem kupionym dziś (zgodny z HD44780) też brak wyświetlania kwadratów :(
Napięcia na pinach są odpowiednie. Płynna regulacja na 3 pinie niestety brak jakichkolwiek zmian. Z moich obserwacji wynik że kontrast jest ustawiany prawidłowo ale wyświetlacz tak jakby nie startował. Wiem, że gdy wyświetlacz jest padnięty to zawsze grzeje się układ scalony pod nim ale te są zimne czyli jest ok.
Przy zasilaniu z USB mam 4,82 V napięcie zasilania, myślałem że to za mało aby ruszył sterownik więc podłączyłem zewnętrzne zasilanie 12 V i pomimo pojawienia się na pinach wyświetlacza 5 V i płynnej regulacji kontrastu nie ma żadnych postępów.
Wydaje mi się, że próba z układem scalonym nie ma sensu skoro wyświetlacz na 100% nie startuje. Nie wiem co z tym zrobić. Spróbuje z 3 wyświetlaczem w poniedziałek ale nie wiem czy ma to jakikolwiek sens. Jeśli 3 wyświetlacz nie zadziała to spróbuję odesłać płytkę do sprawdzenia.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Lut 19, 2011 11:04 pm   

Ale napięcia masz ok na płytce... I nie ma czarnych lub białych prostokątów...
A próbowałeś odpalić te lcd na innej płytce lub na pająka?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Bredka

Dołączył: 28 Gru 2009
Posty: 9
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 9:56 pm   

Witam.
Sugeruję zrobić jeszcze jedną rzecz- z programu wynika, iż wyświetlacz masz podłączony do portu D, spróbuj go przepiąć do portu C (tak jak przy podłączeniu testowym) wprowadzając zmiany w linii konfiguracji LCD. Usuń pętlę DO/LOOP (każde kolejne wykonanie bez CLS przesuwa napis, możesz też przy zachowaniu WAIT 3 zaraz po DO dołożyć CLS. Jak mi przyjdzie jeszcze jakiś pomysł do napiszę...
 
     
Marcin664

Dołączył: 19 Lut 2011
Posty: 5
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 7:02 pm   

Niestety oba wyświetlacze są uszkodzone. Podłączyłem pod nie tylko napięcie na płytce prototypowej i na ani jednym nie zapalają się kwadraty(oczywiście zmieniając napięcie kontrastu potencjometrem). Oile jeden wyświetlacz mógłby być uszkodzony przez przypadek (miałem nie fart i dostałem płytkę z uszkodzonym wyświetlaczem) otyle prawdopodobieństwo dostania dwóch uszkodzonych wyświetlaczy w ciągu dwóch dni jest prawie równe zeru. Płytkę trzymam na kartce aby wyeliminować jakiś przypadkowe zwarcia. Wszystko robię w opasce ESD. W poniedziałek przyjdzie mi paczka z nowym wyświetlaczem. Najpierw podłączę go poza płytką i zobaczę czy są kwadraty, później podłącze go do płytki (bez lini danych), i na końcu uruchomię go z linią danych. Moim zdaniem coś z płytką musi być nie tak skoro nagle dwa wyświetlacza padły.
 
     
Bredka

Dołączył: 28 Gru 2009
Posty: 9
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 7:50 pm   

Wyświetlacze tak łatwo nie "padają", więc może to raczej co innego? Sprawdź omomierzem przejścia z nóżek procesora na piny, i z pinów na wyjście wyświetlacza- zakładam że prcesor jest sprawny (testowałeś wyjście całego portu na diodach?)

Ja u siebie włączam i wyłączam piny nawet w trakcie pracy procka, bez opasek, i jak na razie nie udało mi się nic uszkodzić. Zrób dokładne fotki płytki z połączeniem i podeślij-przejrzymy co i jak...
 
     
Marcin664

Dołączył: 19 Lut 2011
Posty: 5
Wysłany: Pon Lut 28, 2011 6:43 pm   

Problem teoretycznie się rozwiązał. Dziś doszły nowe wyświetlacze i wszystko działa jak należy. Znaczy nowe wyświetlacze działają, program działa a stare wyświetlacze nie dają oznak życia. Kilka moich starych projektów również działa na tej płytce. Nie potrafię tego wyjaśnić logicznie ale nie wierzę abym dostał dwa pod rząd uszkodzone. ESD odpada, zwarcie odpada tak więc nie będę się już zagłębiał o co chodziło ale cieszę się, że w końcu coś ruszyło i dziękuje za dobre chęci do pomocy. Mam nadzieję, że kiedyś się zrewanżuje.

Oczywiście nie opłaca mi się wysyłać reklamacji ponieważ koszta przesyłek były by równe cenie wyświetlacza. A nie można udowodnić, że to nie moja wina :) .

Temat można zamknąć i wrzucić do jakiegoś archiwum X :P
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lut 28, 2011 10:21 pm   

hmm, szalenie dziwna sprawa... 2 lcd z różnych źródeł i uszkodzone...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Sob Mar 05, 2011 4:55 pm   

Niestety do Polski w ostatnim czasie przyszła nowa dostawa LCD, które nie są w 100% kompatybilne ze starymi

Różnice są dwie:
- nowe LCD mają automatyczną funkcję czyszczenia wyświetlacza w związku z czym nie pojawiają się kwadraciki w górnej linijce
- różne jest też sterowanie z tego co pamiętam trzeba linię RS wysterować po 4 bitach (w starych nie było to wymagane)

Wszystkie nasze biblioteki obsługują nowe LCD

Nowe LCD łatwo odróżnić od starych tym iż mają na odwrocie tylko jeden układ - stare miały dwa
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group