f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - programator AVR Prog USB v.2 + attiny2313

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
programator AVR Prog USB v.2 + attiny2313
Autor Wiadomość
gervee

Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 6
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 11:02 am   programator AVR Prog USB v.2 + attiny2313

Witam!
Chciałem zaprogramować attiny2313 za pomocą programatora AVR Prog USB v.2. Nowy, nieuzywany mikrokontroler podłączony jak na rysunku poniżej:


Niestety nie mogę zaprogramować. Próbowałem przy pomocy BASCOM z ustawionym programatorem STK500. Próbowałem przy pomocy AVRDude z nakładką graficzną i próbowałem przy pomocy mkAVRCalculator i nic. Nie rozpoznaje mikrokontrolera.
Mam też programator Combo3 f-my Progstar, którym można programować układy w podstawce i przez ISP. W podstawce mikrokontroler zaprogramował się bez problemu. Rozpoznawana jest sygnatura mikrokontrolera, odczytywane FuseBity.

Co w takim razie trzeba zrobić aby dało się używać programatora AVR Prog USB v.2. do zaprogramowania attiny2313?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 11:38 am   

a jaki tryb programowania jest w podstawce (ISP czy HVPP) tego Combo3?
jak są ustawione fusebity przez Combo3
czy programator f-my And-tech programował inne procesory?
jak podłączasz programator do procka (płytka testowa, płytka stykowa, pająk, ...)
EDIT:
sprawdziłem dokumentację programatora Combo3 i w podstawce on programuje w trybie HVPP, który działa zawsze (nawet gdy procesor jest "zablokowany"), więc powodów może być kilka:
1. złe taktowanie procesora CKSEL+SUT (musisz mieć ustawione na wewnętrzny oscylator RC 8 MHz <<wyłączony CKDIV8>> lub 1MHz <<włączony CKDIV8>>, jeśli podłączasz potem zgodnie ze schematem)
2. wyłączony interfejs SPI (ISP) - bez tego zwykły programator nie ruszy (SPIEN)
3. wyłączony reset (RSTDSBL)
na początku sprawdź fusebity programatorem COMBO3 i jeśli możesz umieść screeny z ich ustawiania
EDIT2:
PS. ja też kiedyś miałem procesor nowy, nie używany atmega2560, który miał "fabrycznie" wyłączone wszystkie interfejsy programowania
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
gervee

Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 6
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 12:53 am   

Sprawdziłem przy pomocy mkAVR Calculator i atmega8 programator - wykrył układ tak jak na obrazku poniżej:


Programator nie odczytuje attiny 2313 tak jak na obrazku poniżej


Ten sam attiny 2313 combo3 (na podstawce) odczytuje tak jak na obrazku poniżej


Ustawienia attiny odczytane na combo3 (attiny podstawka)
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 9:00 am   

Nie wiem jak combo3 oznacza fusy ale albo masz wyłączone spien albo załączone rstdsbl, jak pisałem, co uniemożliwia użycie tiny2313 z programatorem isp.
Przeprogramuj odpowiednie fusy
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
gervee

Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 6
  Wysłany: Pon Lut 21, 2011 11:25 pm   

Mając na uwadze fakt, że mogłem coś "namieszać" z fusebitami wsadziłem nówkę attiny2313 (z półki) do układu i zaprogramowałem (w podstawce czyli równolegle). Poszło ładnie i działa. Próba zaprogramowania attiny2313 ISP kończy się fiaskiem.
Sprawdziłem na atmega8 i jest OK ...


Przestawianie fusebitów w attiny2313 nic nie daje.

Jeden układ ma (pracuje z wewnętrznym oscylatorem na 8MHz):

drugi (nówka też pracuje z wewnętrznym oscylatorem na 8MHz):


Żadnego nie mogę zaprogramować po ISP....
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Lut 22, 2011 4:52 pm   

czyli atmega8 programuje się po ISP?
dziwne...
rozumiem, ze pierwszy screen to programowanie m8, a drugi z kolei tiny2313... jeśli tak to coś jest uszkodzone w bajtach sygnatury (mogło procesory np trafić ESD)
rozumiem, że próbowałeś procesor z półki podłączyć do ISP bez wkładania w combo3?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
gervee

Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 6
Wysłany: Wto Lut 22, 2011 8:36 pm   

Pierwszy screen atmega8. Kolejne to attiny2313.

Przed chwilą kolejny attiny2313 został podłączony pod programator AVRProg USB v.2 ... i nie działa programowanie ISP (znów nie widać mikrokontrolera).
Programy drą się, ze nie widzą portu com (a port jest w systemie).

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Lut 22, 2011 9:02 pm   

cóż, zapewne podpinałeś procesor przy programatorze włączonym do komputera.
w takiej sytuacji:
1. zamknij wszystkie programy korzystające z jakichkolwiek portów COM
2. odepnij programator z USB i układu
3. podepnij prog. pod układ
4. podepnij pod USB
5. włącz oprogramowanie
taka sytuacja (zawieszenie programatora?) ma miejsce czasem, gdy podłącza się na żywca
a zworka slow_clk założona? spróbuj z tym może jeszcze...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
irytek102

Dołączył: 25 Lut 2011
Posty: 1
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 8:08 pm   

Witam
jestem nowy na forum więc witam wszystkich :)

Mam bardzo podobny problem jak wyżej więc pozwólcie że się podepnę.
Jakiś czas temu zrobiłem sobie przystawkę do programowania attiny2313 i wszystko było fajnie przez 2 dni... Później przypadkowo odwrotnie wsadziłem uC, zorientowałem się dość szybko i odłączyłem. Wsadziłem inny egzemplarz uC i chodziło dalej fajnie. Ale po jakimś czasie coś się zepsuło i nie byłem w stanie odczytać sygnatury.
Kupiłem nowy uC i na nim ta sama sytuacja przy I podłączeniu.
Gdy podłączyłem II raz przeczytałem sygnaturkę, wsadziłem stary uC i też przeczytałem, zachęcony tym, wsadziłem najstarszy, ale z niego już nie odczytałem nic, więc jasne że do wyrzucenia się tylko nadaje. Wsadziłem jeden z działających i tym razem już nie udało się nic z nim zrobić, ani zaprogramować, ani przeczytać syg.
Pojęcia nie mam w czym może być problem.
Program(owałem/uje) w trybie HID w programie SinaProg a także AVR Dude.

Wie ktoś z czym może być tu problem? programator? Dodam jeszcze tylko że w ciągu tych "dobrych" 2 dni sprawdzałem napięcie na wyjściu programatora (oczywiście przy założonej zworce) i były tam wartości mniej więcej 0,3 V, trochę dziwne, ale działało... do czasu.

Poradzi ktoś? Bardzo proszę! :)
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 12:55 am   

Jeśli zasilane up szło z programatora to mogło coś się w nim przepalić, rozumiem że mierzyłeś napięcie między gnd a vcc.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group