f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - ZL11AVR, BascomAvr i programator AVRProg USBv2 pod Win7

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ZL11AVR, BascomAvr i programator AVRProg USBv2 pod Win7
Autor Wiadomość
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 4:14 pm   

no to już wiemy w czym tkwi problem :D
jeśli po instalacji sterownika CHOĆ RAZ uruchomiłeś system w normalnym trybie to z całej pracy NICI i trzeba jeszcze raz podpisywać sterownik...
polecam wykonanie wszystkich wskazówek z linku i ustawienie systemu w automatyczne uruchamianie w trybie podpisywania sterowników - ja mam dokładnie tak samo ustawiony system i działa za każdym razem
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 7:24 pm   

Chcąc sprawdzić, czy problem leży w podpisie sterownika zrobiłem tak: restart kompa, F8 i wyłączyłem podpisywanie sterów, odinstalowałem Virtual Comunication Port, podpiąłem programator, system go wykrył zainstalował sterownik automatycznie na nowo, niestety nic się nie zmieniło. Po zainstalowaniu sterownika menadzer urządzen wyglada tak jak na screen'ie. Nie wiem już co robić i czy instalować program dseo13b.exe ? Skoro nie pomaga jednorazowe wyłączenie podpisywania, to czy pomoże instalacja tego softu ?

screen.jpg
Plik ściągnięto 308 raz(y) 115,53 KB

 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 9:35 pm   

Jest postęp, wskazałem w Bascom-AVR inną lokalizację pliku Stk500.exe i zaczął ładować program do procka, ale teraz z kolei płytka testowa nie reaguje na program, nic się nie dzieje po wgraniu softu do uC. Wrzuciłem najprostszy program mający zaświecać diodę i niestety nic sie nie dzieje. Czy ten zestaw (ZL11AVR) wymaga jakichś niestandardowych ustawień, zworek czy coś takiego ? Udało mi się uchwycić na screenie info w Bascomie w trakcie wgrywania softu.

screen2.jpg
Plik ściągnięto 13116 raz(y) 26,5 KB

Ostatnio zmieniony przez pisiorek Sro Lut 02, 2011 9:41 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 9:40 pm   

czy zrobiłeś WSZYSTKO według tych wskazówek:
http://www.and-tech.pl/fo....php?t=968#2085
niestety zestawu nie znam... ale trzeba przecież podłączyć diodę pod odpowiedni pin :D
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 10:12 pm   

Nie instalowałem tego programu dseo13b.exe, bo chciałem sprawdzić na razie przy wyłączonym podpisywaniu sterowników. Diody nie trzeba jakoś specjalnie podłączać, są zintegrowane na płytce. Załączam instrukcję do wglądu, niestety pewnych rzeczy sam nie mogę wyczaić, bo dopiero zaczynam zabawę uC i wiele rzeczy jest dla mnie niezrozumiałych. Dzięki za cierpliwość.

zl11avr.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 561 raz(y) 1,43 MB

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 11:29 pm   

To zacznij od deso;-)
Bo to wyeliminuje główną przyczynę błędów.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 8:04 am   

OK, od tego zacznę, dam znać popołudniu jakie są efekty. Prosiłem też osobę od której kupiłem zestaw, żeby zajrzała na ten wątek, może wspólnie uda się rozwiązać problem.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 8:49 am   

Zestaw był nowy czy używany?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 8:53 am   

Nowy, być może jest to kwestia jego ustawień np. zworek. Instrukcja, którą załączyłem do postu wcześniejszego jest mało precyzyjna dla kogoś początkującego, np. co oznacza że dana zworka ma być w pozycji 1-2 lub 2-3 ? Nigdzie na płytce nie ma oznaczonych tych pozycji, a nie wiem czy mogę to sprawdzić metodą prób i błędów, bo boję się, że uszkodzę układ.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 10:35 am   

pin 1 to zawsze ten zonaczony wyraźnie, w tym przypadku kwadratowym padem zamiast prostokątnego (wszystko ładnie widać na rysunkach w instrukcji...). jeśli pisze w pozycji 1-2 to oznacza, ze zwora ma zwierać piny 1 i 2. analogicznie pozycja 2-3. ale zacznij od deso, potem będę ew przyglądał się temu zestawowi. nb. szkoda, że nie zainwestowałeś w coś większego, bo z tym za niedługo braknie Ci możliwości procesora...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 11:41 am   

Tak, co do możliwosci procesora, to masz zupełną rację, ale zasugerowałem się ksiązką P.Góreckiego "Mikrokontrolery dla początkujacych", polecał w niej ten zestaw. Z drugiej strony kiedy nauczę się Bascoma na tyle żeby napisać program do sterowania akwarium (sterowanie światłem, grzałkami i pomiar temperatury za pomoca układu DS1820 - do tego ten zestaw chyba wystarczy ?), to wtedy do nauki kupię jakiś inny zestaw, nie omieszkam zapytać wtedy o radę.
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 2:48 pm   

Jeszcze dwa pytanka, mam paczkę sterowników w katalogu Drivers-Vista, w nim są cztery katalogi ze sterami: src, vista64, xpvista i w2kxp, który sterownik zainstalować ? Z katalogu Vista64, czy xpvista ? Gdy już przejdę całą procedurę podpisywania sterów za pomocą dseo13b, to w managerze utrządzeń sterownik będzie widoczny jako podpisany, czy nic się nie zmieni ? To drugie pytanie stąd, że mam przy sobie programator zrobiłem wszystko zgodnie z Twoim opisem (zainstalowałem sterownik z folderu xpvista) i w managerze jest on dalej niepodpisany. Niestety nie mam przy sobie zestawu uruchomieniowego i nie mogę sprawdzić, czy wszystko działa.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 3:57 pm   

zmiana jaka być powinna, to to, że przy ikonce programatora (wirtualnego portu COM) nie powinno być trójkącika ostrzegawczego, w menadżerze nadal nie będzie przy nich ikonki podpisania, ale nie będzie komunikatu o braku podpisu. sterowniki instaluj z katalogu Vista64, bo te z xpvista są (o ile pamiętam, bo dawno instalowałem OS) 32 bitowe i nie działają.
nb. to za to "ułatwienie życia" z podpisywaniem sterowników najchętniej wystrzeliłbym ludzi z microsoftu w kosmos :D

na tyle tiny2313 powinien starczyć, choć mogą być problemy :D bo biblioteki 1w sporo miejsca zajmują i pamiętam jak kiedyś robiłem zamek na pastylkach ds1990 w bascom na attiny2313 to miejsce było w najprostszym trybie bez pamięci eeprom na i2c zajęte co do jednego bitu :D
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 5:07 pm   

Niestety z katalogu Vista64 nie da się zainstalować sterowników (wyskakuje komunikat taki jak na screenie), da się zainstalować tylko te z katalogu xpvista. Jednak zainstalowanie ich nie rozwiązuje problemu. Mój Windows jest 32bitowy, dlatego chyba nie łyka tych z katalogu vista64. Już powoli wymiękam...

screen3.jpg
Plik ściągnięto 326 raz(y) 73,73 KB

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 6:23 pm   

o rany ;-) pomyliłem Cię z kolegą, który ma system x64 :D
na tamtych driverach powinno działać :D
na pewno łączysz programator poprawnie z procesorem?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group