f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - ZL11AVR, BascomAvr i programator AVRProg USBv2 pod Win7

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ZL11AVR, BascomAvr i programator AVRProg USBv2 pod Win7
Autor Wiadomość
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 10:38 pm   ZL11AVR, BascomAvr i programator AVRProg USBv2 pod Win7

Z racji, że to mój pierwszy post, witam wszystkich użytkowników tego forum.
Kupiłem programator jak w temacie i chciałbym uczyć się programowania uC przy uzyciu Bascom-AVR. Mam takie pytanie, w zakładce Programmer w Bascom-AVR trzeba wskazać programator, a jest tam tego dość sporo więc nie wiem który wybrać, jest tam do wyboru:
STK500(requires stk500.exe), STK500native driver, USBprogProgrammer i jeszcze kilka innych, który z nich zaznaczyć, żeby wszystko pracowało poprawnie ?
Ostatnio zmieniony przez piotr94 Czw Lut 03, 2011 7:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 10:57 pm   

Albo pierwszy albo drugi z podanych
Przeczytaj przyklejone tematy z forum o instalacji programatora
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 11:05 pm   

Super dziękuję, przeoczyłem ten wątek.
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Sob Sty 29, 2011 9:39 pm   ZL11AVR, BascomAvr i programator AVRProg USBv2 pod Win7

Mam taki zestaw narzędzi do nauki programowania uC jak w temacie postu, Windows jest 32 bitowy. Niestety nie moge zaprogramować procesora, próbuję mu wgrać najprostszy program i za każdym razem otrzymuję komunikat widoczny na załączonym screenie. Próbowałem z ustawinonym parametrem stk500 native driver i (requires stk500) i z żadnym się nie powiodło.

screen.jpg
Plik ściągnięto 382 raz(y) 82,89 KB

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Sty 30, 2011 12:21 am   

piotr94: tematy scalam - kontynuacja wątku
Połączenia sprawdzone?
Procek sprawny i poprawnie zasilany?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Nie Sty 30, 2011 9:48 am   

Procek raczej sprawny, bo zestaw jest nowy, zasilam układ z programatora (zielona zworka), dioda na zestawie świeci, więc zasilanie dociera do układu.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Sty 30, 2011 10:34 am   

Spróbuj zasilić układ z zasilacza
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Nie Sty 30, 2011 10:48 am   

Zrobiłem jak radzisz, ale niestety nie rozwiązuje to problemu. Dalej nie może wykryć procka. Coś musimy szybko zrobić, bo już dostałem drugą część Twojego kursu na skrzynkę :) .
Pozdrawiam
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Sty 30, 2011 12:17 pm   

A jaki procesor?
Spróbuj przez linię poleceń, zainstaluj najnowsze avr studio, bo tego wymaga programator
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Sty 30, 2011 12:19 pm   

Jak dla mnie to coś z połączeniem lub procesorem...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 11:09 am   

Procesor AT90S2313, zainstalowałem AVR Studio i zacznę się go uczyć, mam tylko takie pytanie, w trakcie tworzenia Nowego Projektu do wyboru jest Assembler lub C, a nie widzę Bascoma, co wybrać ? Nie ma możliwości programowania w Bascomie z poziomu tego programu ?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 12:16 pm   

nie, avr studio to program atmela pozwalający pisać w C i assemblerze.
jak chcesz pisać w bascom to musisz mieć kompilator BASCOM AVR (polecam 1.11.9.8)
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 12:25 pm   

Mam zainstalowany BASCOM AVR 1.11.5.8 i spod niego chciałem zaprogramować procka, ale się nie da. Trzy posty wyżej pisałeś, żebym zainstalował właśnie AVR Studio, bo wymaga tego programator, to też zrobiłem, więc teraz nie wiem co począć, bo chciałem się uczyć włąśnie Bascoma.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 1:27 pm   

programator wymaga zainstalowania avr studio dlatego, że wraz z nim instalują się biblioteki systemowe obsługujące programator.
ale do programowania używaj nadal bascoma, tyle że ta wersja jest mocno przestarzała - zaktualizuj program do wersji 1.11.9.8 lub w ostateczności 1.11.9.5
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 3:40 pm   

Mam wersję 1.11.9.5, zainstalowane avr studio i niestety nic się nie zmieniło. Próbuję wgrać program z Bascom-AVR i cały czas ten sam błąd. Mam Windowsa 7, czy muszę za każdym razem wyłączać - przy starcie systemu - podpisywanie sterownika, czy wystarczy, że zrobiłem to raz w trakcie instalacji programatora ?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group