f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Błąd podczas programowania Atmega8 programatorem AVRProg v2

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Błąd podczas programowania Atmega8 programatorem AVRProg v2
Autor Wiadomość
byxu 

Wiek: 21
Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 4:22 pm   Błąd podczas programowania Atmega8 programatorem AVRProg v2

Witam jestem początkujący w programowaniu uC. Podczas programowania wywala mi taki błąd który jest na obrazku w załączniku.

Co jest przyczyną tego? dodam że uC zasilam ze stabilizatora 7805 nie z programatora.

error.png
Plik ściągnięto 539 raz(y) 1,26 MB

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 7:22 pm   

źle wybrany port na pierwszy rzut oka.
Zaznacz w okienku Port numer wirtualnego portu COM pod jaki Ci się zainstalował programator
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
byxu 

Wiek: 21
Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 7:39 pm   

tylko że ja mam ten programator w trybie HID
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 8:21 pm   

aha, hmm a sterowniki poprawnie zainstalowane i podpisane według instrukcji z forum?
dołącz zrzut odpowiednich okien z menadżera urządzeń
jaka wersja systemu (x86 czy x64)
czy programator działał w trybie COM? polecam spróbowanie czy odpali w tym trybie.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
byxu 

Wiek: 21
Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 8:41 pm   

a więc jak podłączyłem za pierwszym razem progamator w trybie HID to system sobie coś tam instalował przez chwile i na końcu pisało "urządzenie gotowe do użycia". próbowałem też w trybie COM , wskazałem ścieżkę sterowników i to się wszystko ładnie zainstalowało tylko że chyba na końcu instalacji wyskoczyło coś że niema jakiegoś podpisu cyfrowego czy jakoś tak.
używam Windows 7 64bit.

menadżer urządzeĂą.png
Plik ściągnięto 457 raz(y) 279,28 KB

 
     
byxu 

Wiek: 21
Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 8:45 pm   

aha i jeszcze innym razem spróbowałem zaprogramować to wyskoczyło to:

error2.png
Plik ściągnięto 567 raz(y) 1,48 MB

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 10:14 pm   

Proszę zapoznać się z tematami na forum odnośnie podpisu sterowników w systemach x64...
Bo bez tego nie zadziała.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
byxu 

Wiek: 21
Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 10:17 pm   

ok jutro rano wszystko dokładnie przestudiuję i spróbuję to uruchomić, jeśli będą jakieś problemy to napisze to tu w tym temacie. jeśli też coś nie bedzie działać sprubuję na win xp. Odezwe się.
 
     
byxu 

Wiek: 21
Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: Pią Sty 21, 2011 12:51 pm   

próbowałem programować w trybie COM w programie WinAVR i to się pojawia:


> "make.exe" program
avrdude -p atmega8 -P com3 -c stk500v2 -U flash:w:led.hex
avrdude: ser_open(): can't open device "com3": Odmowa dostępu.


make.exe: *** [program] Error 1

> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:00

proszę o pomoc bo jak wy mi nie pomożecie to nikt mi nie pomoże :cry:

teraz cały czas błąd: (chyba sie zabije)


> "make.exe" program
avrdude -p atmega8 -P com3 -c stk500v2 -U flash:w:led.hex

avrdude: stk500v2_command(): command failed
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.


avrdude done. Thank you.

make.exe: *** [program] Error 1

> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:01

menadżer urządzeĂą1.png
Plik ściągnięto 475 raz(y) 1,63 MB

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Sty 21, 2011 4:46 pm   

rozumiem, ze dalej na windows7 x64?
a czy kolega podpisał te sterowniki według instrukcji:
http://www.and-tech.pl/fo....php?t=968#2085
a poza tym trzeba uruchamiać winAVR/Avrstudio 4/eclipse/bascoma w trybie administratora (mam nadzieję, że wiadomo jak to zrobić)
PS. pokaż okienko Szczegóły sterownika...
aha i jak po podpisaniu sterowników znowu włączysz komputer w normalnym trybie to wtedy wszystko trzeba od początku.
---
AHA po pierwsze, kiedy za pierwszym razem instalowałeś sterowniki, to w trybie normalnej pracy systemu, czy w trybie testowym? bo jak w trybie normalnej pracy to jednym słowem odinstaluj sterowniki i zainstaluj zgodnie z instrukcją z linka
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
byxu 

Wiek: 21
Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: Pią Sty 21, 2011 5:56 pm   

już działa wszystko wcześniej miałem avrdude wersja 5.5 a jak zainstalowałem 5.0 i podmieniłem wszystkie pliki w folderze bin (tam gdzie zainstalował się program WinAVR) to ruszyło wszystko elegancko, programator działa w trybie COM świetnie ale pisze w menadżerze urządzeń Virtual Communications PORT(COM3) nie AVRProg v2 i że sterownik nie podpisany cyfrowo. Niewiem jak działa w trybie HID nie próbowałem. Wszystko instalowałem według instrukcji na forum. Dziękuję za pomoc :grin: :grin: :grin: :grin:

Jak w przyszłości będę miał jakieś problemy to się odezwę na tym forum

pozdro byxu

PS. dobrze rozumiesz Używam WIN 7 ULTIMATE 64 BIT
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Sty 22, 2011 12:10 am   

Cieszę się że się udało
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
byxu 

Wiek: 21
Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 7:38 pm   

Dziękuję za poprzednią pomoc tylko teraz mam kolejny problem, dzisiaj przebudowałem trochę moją płytkę odlutowując kilka rzeczy ale dodając nowe (chodzi o diody LED) zrobiłem to podłączyłem zasilanie, procesor ruszył porgram zaczął się wykonywać przez ułamek sekundy wszystko działało, nagle bach wszystko zgasło i świeci się tylko jedna dioda, przycisk resetu nie działa. Podejrzewam że zrobiłem jakieś zwarcie. Ale podłączyłem procesor do programatora i próbuję coś zaprogramować ale zawsze błąd Device signature = 0x000000. Wiem pisało w instrukcji że w przypadku takiego błędu należy zewrzeć zworkę JP2 czyli tą czerwoną która spowalnia programowanie specjalnie dla procesorów poniżej 1MHz np. ATmega8 ustawiona fabrczynie czyli taką jak ja aktualnie próbuję zaprogramować. Tylko problem tkwi w tym że ja cały czas mam zwartą tą zworkę. Ani w trybie COM ani w trybie HID nie działa, cały czas ten błąd, wcześniej wszystko działało tylko teraz po tym eksperymencie z diodami wszystko szlag trafił. Stwierdziłem że procesor został spalony, więc wziąłem miernik ustawiłem tą funkcje co jak zewrze się dwa styki miernika to bzyczy, podłączam jeden ze styków miernika do obojętnie jakiego pinu uC np. pin4 i gdy drugi styk miernika doknę do każdego innego pinu to pokazuje opór albo 700 coś Ω albo 1200 coś Ω więc procesor chyba jest dobry (nie spalony). uC jest zasilany ze stabilizatora 7805, wszystkie żyły sck, miso, mosi, rst, są dobrze przylutowane, uC dobrze siedzi w podstawce, nie mam możliwości spróbowania na innym procesorze bo takiego nie posiadam, sam przypuszczam że raczej uC padł ale z tego co wiem to produkty Atmela są bardzo odporne na tego typu zwarcia czy inne anomalie. Proszę o pomoc wiem że zaniedbałem ortografię w tym poście ale pisałem szybko bo zależy mi na czasie.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 10:46 pm   

Sprawdziłeś czy to było zwarcie? To że miernik nie pokazuje zwarcia nic nie znaczy. Ją raz paliłem tak procesor że działał tylko jako jedynkę podawał zamiast 5 ok 2,5 v
Moim zdaniem albo procek spalony albo przedstawiły mu się losowo fusebity. Ale raczej to pierwsze...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
byxu 

Wiek: 21
Dołączył: 13 Sty 2011
Posty: 11
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 11:13 am   

no tak tylko że jak miernik pokazuje że jest przepływ prądu przez procesor to chyba nie spalony procesor za chwile zrobie filmik żeby pokazać o co chodzi

http://www.megavideo.com/?v=GH3OZSNI
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group