f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - niedziałający programator (win 7 i ubuntu10.10)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
niedziałający programator (win 7 i ubuntu10.10)
Autor Wiadomość
dawid

Dołączył: 31 Lip 2010
Posty: 2
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 1:24 pm   niedziałający programator (win 7 i ubuntu10.10)

Witam,

Działał poprawnie pod Win 7 (64bit) do czasu, gdy zacząłem się 'bawić' sterownikami do nowej przejściówki USB<->RS232. Niestety nie wziąłem płyty ze sterownikami do adaptera, więc instalowałem z internetu. Gdy udało mi się zainstalować poprawne sterowniki (działające) to zacząłem odinstalowywać resztę niepotrzebnych. Nie jestem też pewien, czy nie usunąłem dodatkowo czegoś jeszcze ( było baardzo późno).

Na początku miałem błędy niezgodności sygnatury procka (sprawdzałem wszystko na kilku ATmega8 i na pewno większość z nich była wcześniej działająca). Nie pamiętam co zrobiłem następnego, ale później otrzymywałem tylko komunikaty, o niemożliwości połączenia programatora z prockami.

Windows automatycznie wykrywa, że 'jakieś' urządzenie zostało podpięte, wie, że jest ono pod HID i aktywowane są jakieś dwa sterowniki (w menadżerze). Wcześniej miałem też instalowany sterownik "avr doper" teraz nie ma.

Hipotezę nie działania mam taką, że nie chcący jakoś zmodyfikowałem firmware z programatora. Czy jest to możliwe? Jak naprawić?

Obecnie siedzę pod Ubuntu 10.10 (64bit). Mam zainstalowane wszystkie biblioteki potrzebne do programowania AVR (zgodnie z tym tutorialem).

Sprawdzałem pod AVRdude pod HID:
Kod:

albert@albert-laptop:~/Pobrane/avrdude-5.9$ sudo avrdude -c stk500v2 -p m8 -P avrdoper -v -e
avrdude: Version 5.9, compiled on Jul 30 2010 at 09:21:42
         Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
         Copyright (c) 2007-2009 Joerg Wunsch

         System wide configuration file is "/usr/local/etc/avrdude.conf"
         User configuration file is "/home/albert/.avrduderc"
         User configuration file does not exist or is not a regular file, skipping

         Using Port                    : avrdoper
         Using Programmer              : stk500v2
Warning: could not set configuration: could not set config 1: Device or resource busy
         AVR Part                      : ATMEGA8
         Chip Erase delay              : 10000 us
         PAGEL                         : PD7
         BS2                           : PC2
         RESET disposition             : dedicated
         RETRY pulse                   : SCK
         serial program mode           : yes
         parallel program mode         : yes
         Timeout                       : 200
         StabDelay                     : 100
         CmdexeDelay                   : 25
         SyncLoops                     : 32
         ByteDelay                     : 0
         PollIndex                     : 3
         PollValue                     : 0x53
         Memory Detail                 :

                                  Block Poll               Page                       Polled
           Memory Type Mode Delay Size  Indx Paged  Size   Size #Pages MinW  MaxW   ReadBack
           ----------- ---- ----- ----- ---- ------ ------ ---- ------ ----- ----- ---------
           eeprom         4    20   128    0 no        512    4      0  9000  9000 0xff 0xff
           flash         33    10    64    0 yes      8192   64    128  4500  4500 0xff 0x00
           lfuse          0     0     0    0 no          1    0      0  2000  2000 0x00 0x00
           hfuse          0     0     0    0 no          1    0      0  2000  2000 0x00 0x00
           lock           0     0     0    0 no          1    0      0  2000  2000 0x00 0x00
           calibration    0     0     0    0 no          4    0      0     0     0 0x00 0x00
           signature      0     0     0    0 no          3    0      0     0     0 0x00 0x00

         Programmer Type : STK500V2
         Description     : Atmel STK500 Version 2.x firmware
         Programmer Model: STK500
         Hardware Version: 1
         Firmware Version Master : 2.10
         Topcard         : STK501
         Vtarget         : 5.0 V
         SCK period      : 2.2 us
         Varef           : 0.0 V
         Oscillator      : 1.229 MHz

avrdude: stk500v2_command(): command failed
avrdude: stk500v2_command(): command failed
avrdude: stk500v2_program_enable(): cannot get connection status
avrdude: initialization failed, rc=-1
         Double check connections and try again, or use -F to override
         this check.


avrdude done.  Thank you.


Dla AVRdude przy obsłudze COM dostaję wynik identyczny (i dokładnie to samo miałem dla Windowsa):
Kod:
albert@albert-laptop:~/Pobrane/avrdude-5.9$ sudo avrdude -c stk500v2 -p m8 -P /dev/ttyACM0 -e

avrdude: stk500v2_command(): command failed
avrdude: stk500v2_command(): command failed
avrdude: stk500v2_program_enable(): cannot get connection status
avrdude: initialization failed, rc=-1
         Double check connections and try again, or use -F to override
         this check.


avrdude done.  Thank you.


Nawet sprawdzałem przez UISP:
Kod:
albert@albert-laptop:~$ sudo uisp -dpart=atmega8  -dprog=stk500v2 -dserial=/dev/ttyACM0
Direct Parallel Access not defined.
albert@albert-laptop:~$ sudo uisp -dpart=atmega8  -dprog=stk500 -dserial=/dev/ttyACM0 --erase
Programmer is not responding.


Przy podłączeniu programatora do USB świeci się dioda napięcia i również napięcie jest na płytce ewaluacyjnej do której jest programator podłączony.

Jakieś sugestie?

Bardzo przepraszam, za tak długi wątek.
 
     
michal.bedzin 
Michał

Dołączył: 30 Lip 2009
Posty: 13
Skąd: Będzin
Wysłany: Sro Sie 04, 2010 1:21 am   

Nie wiem czy to coś pomoże ale
1. Ubuntu 10.10 jest narazie wersją rozwojową
2. Spróbuj może sposobu instalacji opisanego na tym forum - u mnie działa.
http://www.forum.and-tech....php?t=911#1964
Jest co prawda do programatora na FTDI ale także działa z STK500 i jego v2
 
     
dawid

Dołączył: 31 Lip 2010
Posty: 2
Wysłany: Sro Sie 04, 2010 9:13 pm   

Witam,

Dziękuję za odpowiedź :)

Akurat sprawa jest już (chyba) rozwiązana. Okazało się, że po prostu napięcie wyjściowe z programatora jest za niskie (ok 4,2V) do obsługi ATmegi8 (wg dokumentacji powinno być 4,5 - 5,5 V). Na początku mi działało nagrywanie, ponieważ miałem podpiętą baterię na płytce. Oczywiście się z czasem rozładowała. Ponieważ nie miałem żadnego dostępnego zewnętrznego zasilania, więc trochę trwało to sprawdzanie.


Z Ubuntu to popełniłem gafę. Oczywiście mam wersję 10.04.

Pozdrawiam,
Dawid
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group