f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - EvB - Ciekawe Projekty

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
EvB - Ciekawe Projekty
Autor Wiadomość
kjoxa 
...

Wiek: 29
Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 3
Skąd: GdaĂąsk
  Wysłany: Nie Mar 01, 2009 5:31 pm   EvB - Ciekawe Projekty

Witam posiadaczy zestawów EvB oraz pozostałych forumowiczów. Jak wiadomo płytka firmy And-Tech daje spore możliwości jeśli chodzi o projektowanie urządzeń. Ciekaw jestem jakie projekty mają w zamyśle szanowni forumowicze lub jakie już wykonali dzięki EvB lub wogóle dzięki mikrokontrolerom. Wiadomo, że dzięki temu modułowi można konstruować przeróżne układy - tak nawet opisany został on na serwisie allegro.pl ( ja stamtąd kupowałem ). Przykłady - sterownik pieca CO, komputer pokładowy itp.

Ale interesują mnie wasze wizje, projekty i gotowe układy. Np czy ktoś z was zrobił już komputer pokładowy do własnego auta, inteligentną instalację domową albo sterownik np bramy wjazdowej i oswietlenia na pilota dzięki mikrokontrolerom?

Dzięki waszym postom wielu użytkowników może podłapać co po niektóre pomysły :)
________________________________________________________________________

Ja planuję wykonanie komputera pokładowego do BMW E36, którą zamierzam kupić latem. Chcę model bez klimatroniku więc fajnie byłoby samemu zrobić sobie coś w stylu komputera pokładowego, który zależnie od temperatury sterowałby ogrzewaniem:) nie wiem jak jeszcze w drugą stronę to rozgryzc ( chlodzenie ) ale dam rade :)
________________________________________________________________________
Czekam na wasze pomysły, Pozdro :]
Ostatnio zmieniony przez And-Tech Pią Mar 06, 2009 7:58 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
wojtas_100
^^^^^^

Dołączył: 02 Wrz 2008
Posty: 20
Wysłany: Sro Mar 04, 2009 11:46 pm   

Ja realizuję dwie rzeczy...
1. Sterownik podlewania, z bezprzewodowym sterowaniem z komputera.
2. Zaczynam robić układ, dzięki któremu pozbędę się kluczy do furtki, a pozostanie jedynie breloczek... System opiera się na RFID.

Można tworzyć całą masę rzeczy.. Ciekawe wydaj mi się tez termometr zewnętrzny podłączny do komputera bezprzewodowo, oczywiście..
 
     
doxer

Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 3
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 6:03 pm   

Ja na EvB zrealizowałem projekt na zaliczenie z przedmiotu. Program miał odczytywać wartość temperatury, wyświetlać na wyświetlaczu temperature oraz właczać urządzenia (2) w zależności od temperatury. Wartości progów po których miało zostać włączone urządzenia, zczytywane było z pliku konfiguracyjnego na karcie SD lub po ręcznym wpowadzeniu. Dodatkowo co określony czas zapis danych na kartę SD.
 
 
     
kober 

Dołączył: 22 Lut 2010
Posty: 6
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 11:18 pm   

doxer napisał/a:
Ja na EvB zrealizowałem projekt na zaliczenie z przedmiotu. Program miał odczytywać wartość temperatury, wyświetlać na wyświetlaczu temperature oraz właczać urządzenia (2) w zależności od temperatury. Wartości progów po których miało zostać włączone urządzenia, zczytywane było z pliku konfiguracyjnego na karcie SD lub po ręcznym wpowadzeniu. Dodatkowo co określony czas zapis danych na kartę SD.


A w jakim języku programowałeś? W C może?
Ciekawi mnie z jakich bibliotek korzystałeś (konkretnie obsługa SD i fat).
 
     
doxer

Dołączył: 23 Paź 2009
Posty: 3
Wysłany: Sob Lut 27, 2010 8:11 pm   

Pisałem w C. Nazwy biblioteki niestety nie pamiętam.
 
 
     
arturs36 
Początkujący

Wiek: 23
Dołączył: 05 Maj 2011
Posty: 12
Skąd: Kalwaria
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 4:31 pm   

Czas odświeżyć ten temat :mrgreen: Stworzyłem sobie automacik chłodzący (narazie v1.0) z regulacją temperatury przy której ma się uruchamiać wiatraczek. Chwilowo nie wiem jak go rozbudować :razz:

nie zarzucajcie mi prostoty bo bawię się w to od tygodnia dopiero :smile:


http://www.youtube.com/watch?v=A1K5cFS0-KQ
 
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 5:53 pm   

cóż, fajnie, ale ja bym jeszcze dodał różne temp wł/wył, bo inaczej na granicy tych temp wiatrak się włącza i wyłącza (w pewnych warunkach będzie to robił bardzo szybko), także ja bym dał np. włączenie T+1st.C, wyłączenie T-1st.C
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
arturs36 
Początkujący

Wiek: 23
Dołączył: 05 Maj 2011
Posty: 12
Skąd: Kalwaria
Wysłany: Czw Maj 19, 2011 2:59 pm   

I znowu ja :mrgreen: trochę udoskonaliłem poprzedni projekcik, na lato w sam raz :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=XHpT2dH_7Es
 
 
     
arturs36 
Początkujący

Wiek: 23
Dołączył: 05 Maj 2011
Posty: 12
Skąd: Kalwaria
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 8:50 pm   

Coś przygasło to forum :/ no ale trudno kontynuuje temat:

Tym razem już większy projekt:

http://www.youtube.com/watch?v=Gzt_KOcUQsw

Program pokazuje godzinę,date (z PCF), temperature, ikonke dnia i nocy, ikonki podświetlenia.
Wsadziłem w niego poprzedni projekt wentylatora. Wszysko działa automatycznie (podświetlenie uruchamia się o 21, wyłącza o 5 rano, to samo z ikonkami sygnalizującymi). Ustawienia, sterowanie wentylatorem, regulacja podświetlenia przez pilota rc5. Zegar jest podtrzymywany bateryjnie.

Proszę o opinie :)
 
 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Sro Lip 18, 2012 5:13 pm   

Żeby nie było tak cicho w temacie to dorzucę od siebie. Płytkę kupiłem aby zrealizować ten projekt.Dzieki niemu uczyłem sie Bascom. Jest to sterownik czasowy (steruje niezależnie trzema urządzeniami). Uruchamia start urządzenia po wrzuceniu monety lub użyciu karty RFID. Karty RFID maja określona ilość impulsów , po zużyciu wszystkich należy wykupić nowa kartę. W programie jest opcja resetowania kart i ładowanie nowych impulsów. Praktycznie całość napisałem dzięki kursowi. Chyba to byl tez powód dlaczego kupiłem ta właśnie płytkę. Na marginesie to przydałby sie teraz kurs bardziej zaawansowany.A terz zmykam do innego tematu ,bo mam małe pytanko.Narka i powodzenia w programowaniu.
 
     
kawasaki1994ad 

Wiek: 23
Dołączył: 07 Cze 2012
Posty: 6
  Wysłany: Czw Lis 08, 2012 8:59 pm   Kolejny ciekawy projekt...

Witam, oto prosty sposób wykorzystania TIMERA1 w celu stworzenia licznika (na wzór rowerowego), kontrolowania prędkości wirnika i nie tylko! :lol:
ATMEGA32 - praktyczne zastosowanie
Jeśli ktoś chciałby kod źródłowy do tego projektu, to pisać :D
 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Pią Lis 23, 2012 6:27 pm   

kawasaki1994ad, Hej! Mógłbyś wrzucić fragment odpowiedzialny za liczenie obrotów?
 
     
kawasaki1994ad 

Wiek: 23
Dołączył: 07 Cze 2012
Posty: 6
Wysłany: Wto Lis 27, 2012 3:07 pm   

If Pina.1 = 0 Then Sensor = 1
If Pina.1 = 1 And Sensor = 1 Then Gosub Obliczenia

Obliczenia:
Disable Timer1
Impulsytimera1zapamietanie = Impulsytimera1
Timer1zapamietanie = Timer1
Gosub Zerotimer1
Enable Timer1
Sensor = 0
Impulsy = Impulsytimera1zapamietanie * 65536
Impulsy = Impulsy + Timer1zapamietanie
Sekundy = Impulsy / 249940
Obrnasekunde = 1 / Sekundy
Czascalkowity = Czascalkowity + Sekundy
Dystans = Dystans + Obwod
Predkoscmetrynasekunde = Obwod / Sekundy
Przyspieszenie = Predkoscmetrynasekunde - Predkoscmetrynasekundezap
Przyspieszenie = Przyspieszenie / Sekundy
Predkoscsrednia = Dystans / Czascalkowity
Predkoscmetrynasekundezap = Predkoscmetrynasekunde
Return
 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Sob Gru 01, 2012 2:24 pm   

Wykorzystałem ,tylko ten fragment:)
    If Pina.1 = 0 Then Sensor = 1
    If Pina.1 = 1 And Sensor = 1 Then Gosub Obliczenia

Nie mogę sobie poradzić jak obliczyć dystans. Mógłbyś mi to trochę rozjaśnić? czym więcej czytam tym mniej z tego rozumie. Mam dwa impulsy na obrót. Zrobiłem obrotomierz,prędkościomierz i pare innych rzeczy,a z tym nie mogę sobie poradzić
 
     
kawasaki1994ad 

Wiek: 23
Dołączył: 07 Cze 2012
Posty: 6
Wysłany: Pon Gru 03, 2012 6:40 pm   ...

Musisz mieć wcześniej ustalony obwód i dodawać go po każdym cyklu do wartości dystansu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group