f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - And-Load pod linuxem

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
And-Load pod linuxem
Autor Wiadomość
ogr

Dołączył: 30 Cze 2012
Posty: 3
Wysłany: Sob Cze 30, 2012 1:53 pm   And-Load pod linuxem

Musiałem przesiąść się pod linuxa (Ubuntu 12.04) i...

odpaliłem pod nim Bascoma.
Do załadowania, pod windowsem, skompilowanego kodu do EVB używałem and-loada.
Przyjrzałem się i program jest napisany z wykorzystaniem .net-a.
Po dorzuceniu do ubuntu najnowszej wersji mono, odpaliłem and-loada pod linuxem.
Po podpięciu płytki do komputera na liście pokazał się port /dev/ttyUSB0! Więc
jest już nieźle. Wskazałem hexa do załadowania, otwieram port, naciskam reset na płytce i... nic. Program jakby nie widział sygnału resetu z EVB. Próbowałem dodać uprawnienia do portu szeregowego, zaliczyłem kilka innych prób.

Udało się komuś ten problem rozwiązać, obejść albo dysponuje ktoś źródłami and-loada czy jakimś opisem protokołu ładowania danych do EVB? Celem jest wygodne i szybkie programowanie z wykorzystaniem bootloadera zainstalowanego na mikrokontrolerze.
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Wto Lip 24, 2012 2:13 pm   

polecam ten temat
http://and-tech.pl/forum/viewtopic.php?t=1302
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
  Wysłany: Wto Lip 24, 2012 2:16 pm   

Dzięki uprzejmości jednego z klientów mamy AndLoad w wersji JAVA pod Linuxa i Maca

Kod:

O aplikacji:
Do uruchomienia aplikacji wymagana jest Java, zalecam pobieranie zawsze najnowszej wersji.
Program był testowany na systemach operacyjnych Windows Xp, Windows 7, Linux i MacOs X. Wszystkie systemy pracowały w architekturze x86 i x64.
Aplikacja posiada moduł odpowiedzialny za wgrywanie programów do mikrokontrolera i moduł komunikacji tekstowej na porcie szeregowym. (Odpowiednio zakładki Programowanie i Terminal).

Uruchomienie aplikacji:
Sposób pierwszy:
Aby uruchomić aplikację należy użyć odpowiedniego skryptu przygotowanego pod system operacyjny na którym chcemy włączyć aplikację. Sytuacje taką wymusza JAVA która do komunikacji z portem szeregowym wymaga systemowych bibliotek.
Sposób drugi:
Jeżeli komuś nie odpowiada sposób uruchomienia aplikacji może skopiować wybrane przez niego biblioteki (np. *.dll) do odpowiednich katalogów JAVA na dysku twardym.

MacOS X:
librxtxSerial.jnilib -> /Library/Java/Extensions/
rxtxcomm.jar  -> /Library/Java/Extensions/

Linux:
rxtxserial.so -> do katalogu gdzie została java zainstalowana. Dla różnych dystrybucji Linuxa, ten katalog może być inny.

Windows:
rxtxserial.dll -> c:/program files/java/jdkx.x._xx/jre/bin
rxtxcomm.jar -> c:/program files/java/jdkx.x._xx/jre/lib/ext

Krótka instrukcja obsługi:
Aplikacja w dużej mierze przypomina program który otrzymałem od Państwa. Dodany został moduł terminala i możliwość odświeżenia liczby portów w sytuacji kiedy mikrokontroler został podpięty po uruchomieniu aplikacji. Program również pamięta ostatni wgrywany soft po ponownym uruchomieniu.
Po naciśnięciu przycisku Connect zostanie wgrany soft do mikrokontrolera. Po wgraniu softu należy nacisnąć przycisk Reset żeby zwolnić port. Następnie można od nowa powtórzyć procedurę.
Modułu terminala nie muszę opisywać.

Jeżeli chcieli by Państwo dodatkowo zaimplementować jakąś nową funkcjonalność jestem otwarty na propozycje. Tutaj występuje tylko kwestia dogadania się. Wydaje mi się że najtrudniejsze już zostało zrobione. Teraz tylko rozwijać pomysły. (Rozbudowane IDE do programowania w C od razu z wgrywanie softu, jakiś manager projektów, aktualizacje, biblioteki itp.)
Kopia tego emalia zostanie również wysłana do mojego przyjaciela z którym konsultujemy różne ciekawe pomysły. W razie pytań można pisać do niego jeżeli ja bym nie odpowiadał on powinien pomóc.

W razie pytań proszę pisać. W miarę możliwości postaram się odpisać. Prosiłbym również nie udostępniać nikomu naszych adresów email. Jakikolwiek kontakt odnośnie tej aplikacji będziemy prowadzić wyłącznie przez Państwa.
Proszę o przetestowanie tego programu na innych mikrokontrolerach i byłbym wdzięczny za informację jak spisuje się nasza aplikacja.
Życzę miłego wgrywania.


Aplikacja jest dostępna poniżej

AndLoad-java.zip
Pobierz Plik ściągnięto 900 raz(y) 1,18 MB

 
     
evb_user

Dołączył: 16 Kwi 2012
Posty: 1
Wysłany: Nie Sie 26, 2012 12:45 pm   

Witam,
Od wczoraj oprócz Windows 7 na którym obecnie pracuje posiadam również Ubuntu 12.04LTS. Niestety moja wiedza na temat tego systemu póki co jest na poziomie "0"...
Czy mógłby ktoś krok po kroku wyjaśnić jak skonfigurować płytkę i And-Load'a pod Linusem, dla osoby która nigdy nie miała z nim do czynienia?

Z góry dzięki,
Pozdrawiam
 
     
hrabia86 

Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5
Wysłany: Wto Lut 05, 2013 7:47 pm   

cześć
Mam pytanie bo nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym plikiem ? Gdzie szukać tego pliku :
rxtxserial.so

No i w sumie o co chodzi z tym uruchamianiem programu bo tego nie rozumiem, dlaczego trzeba pisać jakiś skrypt ?
 
     
hrabia86 

Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5
Wysłany: Nie Lut 24, 2013 2:11 pm   

Ogólnie próbowałem już wielu opcji :
- próbowałem uruchomić AND-Load.exe pod wine pod ubuntu;
- próbowałem uruchomić tą javową Andload.jar pod ubuntu;
- próbowałem skomunikować się z moją płytka EvB za pomocą Avrdude instalując na nowo port usb (chcąc wykryć podłączoną do portu USB płytkę)
- próbowałem skomunikować się z moją EvB za pomocą Avrdude z plikiem konfiguracyjnym ze strony And-Tech .....

... i muszę przyznać ze niestety w każdym z tych przypadków do sukcesu trochę mi zabrakło. Nie znalazłem jak dotąd prostego i skutecznego rozwiązania, wszystkie wymagają kompilacji i kombinowania a szlak człowieka trafia kiedy co chwila wyskakują jakieś errory z których nie można nic wywnioskować.... poddaję się i przesiadam się na windows
 
     
hrabia86 

Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 10:22 pm   

Odnośnie tej aplikacji napisanej w Javie:
Próbowałem ponownie ją uruchomić używając pliku launch.jnlp i wyskoczyły mi następujące logi

root@root:~/AndLoad$ java launch.jnlp
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: launch/jnlp
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: launch.jnlp
at java.net.URLClassLoader$1.run(URLClassLoader.java:217)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:205)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:321)
at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Launcher.java:294)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:266)
Could not find the main class: launch.jnlp. Program will exit.

O czym to świadczy ?
 
     
hrabia86 

Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5
Wysłany: Sro Lut 27, 2013 10:31 pm   

Mój problem jest już rozwiązany. Dzięki pomocy mojego kolegi udało się rozwiązać problem z uruchomieniem aplikacji nadając plikom w folderze "lib" prawa do wykonywania i uzupełniając środowisko Java o kolejne biblioteki. Pierwsze udane programowanie mam już za sobą. Pozdrawiam i życzę sukcesów.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 28, 2013 7:32 am   

Witam serdecznie!
Czy ewentualnie, skoro masz tę trudną drogę za sobą, byłbyś tak miły i miał czas opisać całą procedurę instalacji?
Z góry dziękuję.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
ygart

Dołączył: 23 Mar 2016
Posty: 2
Wysłany: Sro Mar 23, 2016 7:44 pm   

Witam

Uruchomiłem program AndLoad java i mam połączenie z EvB 5.1 v5. Program testowy na płytce wysyła mi na konsole odczyty temperatury lecz nadal nic nie mogę wgrać do procka.
Gdy próbuję wgrać nowy soft do procka dostaję komunikat "Oczekuje na przycisk reset" i koniec. Hex się nie ładuje brak jakiejkolwiek reakcji, wciskanie przycisku reset nie pomaga.
Pod Windows XP raz udało mi się tym programem wrzucić wsad do ATmega32. Był to bardzo mały plik. Jak chciałem wpisać coś większego zaraz występują błędy zapisu strony 4.

Proszę o jakieś sugestie.

Brak odzewu więc pomogłem sobie sam i skorzystałem z "AVR ATmega Xmega Bootloader - chip45boot2" działa w konsoli pod Linuksem bez zarzutów.

pozdrawiam.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group