f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Problem z evb 4.3 i prog v2

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z evb 4.3 i prog v2
Autor Wiadomość
Patryk

Dołączył: 29 Gru 2014
Posty: 3
Wysłany: Pon Gru 29, 2014 8:47 pm   Problem z evb 4.3 i prog v2

Witam,

Potrzebuje pomocy ze sprzętem który kiedyś działał a obecnie, uruchomiony po jakims czasie na nowym systemie i komputerze - odmawia posłuszeństwa.

Mój zestaw to Evb 4.3, procesor Atmega32 oraz programator AVRPROG USB v2. Zwarłem JP1 oraz JP3 (w tryb HID, gdyż posiadam Win7) pod czym podpiąłem sam programator przez kabelek miniusb do komputera. Wyskoczyła chmurka, że uprzędzenie się pomyślnie zainstalowało i znikło. Uznałem to za dobry omen (bo wcześniej próbowałem przejść w tryb COM - bez pozytywnego skutku) i odpaliłem avrdude-GUI 1.0.5 i przy tych opcjach odpaliłem dowolny program z podanych przez producenta na stronie (do płytki Evb 4.3).



po czym brak spodziewanego efektu.

a) po naciśnięciu Terminal:



b) po naciśnięciu Read w bloku Fuse:




------------

AVRStudio 5 równiez nic mi nie pokazuje, bo przy przy próbie wyboru portu Tools -> Add STK500 -> nie ma nic (tylko COM1), czemu odpowiadałoby istnienie programatora.

Po wyborze w AVR Programming STK500, modelu procesora oraz ISP interface i kliknięciu apply pokazuje się:



Co jest oczywiste, bo COM1 to nie jest STK500.

Nie mogę sobie więc poradzić, aby jakkolwiek skomunikować się z procesorem, bo wcześniej został skasowany bootloader, który pozwoliłbym mi się skontaktować z procesorem bez AVRPROGV2. Chcąc go przywrócić za pomocą tej instrukcji:

http://and-tech.pl/wp-con...der_evb_4.3.pdf

również wyrzuca mi serię błędów o tym, że nie ma połączenia. Procesor był i raczej jest sprawny, chyba że uszkodziłem go przy próbie skomunikowania się z nim przez komputer? Próbowałem wyeliminować błąd połączenia, zastępując taśmę w programatorze pojedynczymi kabelkami - nie w tym rzecz, bo zestaw działa niestety tak samo.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Gru 30, 2014 7:01 pm   

Musisz pobrać inną wersję AVR DUDE - ta ze strony producenta jest przeznaczona tylko do programowania awaryjnego poprzez układ FT232RL na płytce, stąd dostrzeżenie o braku STK500v2 na liście.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Patryk

Dołączył: 29 Gru 2014
Posty: 3
Wysłany: Sro Gru 31, 2014 8:32 pm   

Możesz dać mi bezpośredniego linka do najnowszej wersji? Program ten nie jest popularny a na stronach trudno sie czegokolwiek doszukać.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Sty 01, 2015 12:02 pm   

http://download.savannah.gnu.org/releases/avrdude/
http://sourceforge.net/pr...latest/download
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group