f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Kilka pytań odnośnie Anduino

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań odnośnie Anduino
Autor Wiadomość
Antoni Smolińsk

Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 2
Wysłany: Pią Mar 07, 2014 4:38 pm   Kilka pytań odnośnie Anduino

Witam,

W ramach mojej pracy inżynierskiej potrzebuję sczytywać dane z żyroskopu oraz akcelerometru. W tym celu kupiłem zestaw startowy Anduino Leonardo oraz trójosiowy żyroskop + akcelerometr MPU-6050 na płytce GY-521.

Nie mogę jednak poradzić sobie z komunikacją I2C.

Płytka Anduino wygląda całkiem solidnie i jestem z niej zadowolony - niestety nie można tego powiedzieć o jej dokumentacji. W instrukcji na informacje odnośnie I2C są sprzeczne z tymi w dokumentacji. Chodzi o numerację portów analogowych oraz o to które z nich faktycznie służą do komunikacji I2C. Z moich spostrzeżeń wynika, że powinny to być piny na płytce oznaczone jako A4 (SDA) i A5 (SCL) a nie jak opisano (i zaznaczono!) w instrukcji A0 i A1

GY-521 próbowałem podłączyć na różne sposoby, jednak żaden nie dał skutku. W celu sprawdzania magistrali I2C używałem skryptu skanera zamieszczonego tutaj:

http://playground.arduino.cc/Main/I2cScanner

Skaner ten zwracał informację:

Scanning...
No I2C devices found

Dowiedziałem się, że brak odczytu może być spowodowany różnicą napięć na liniach SCL i SDA. Standardowo linie te powinny mieć 3,3V lub 1,8V. Jednak większość wersji Arduino zasila je 5 voltami. Tutaj kolejne pytanie - Jak jest w przypadku Anduino Leonardo?

Założyłem że w Anduino linie te są równiesz 5 voltowe i dokupiłem konwerter napięć. Próbując przy jego użyciu komunikować się z żyroskopem (zamiana 5v na 3,3v i na odwrót)
napotkałem kolejny problem. W momencie gdy anduino stara się skomunikować z GY-512 program przestaje działać. Program jest w stanie "zamrożenia" aż do momentu gdy odłączę któryś z kabelków łączących piny A4 i A5 z konwerterem i dalej żyroskopem (piny A0 i A1 nie dają żadnego wyniku).

Gdy odłączę którychś z tych pinów skaner wraca do poprzedniego "No I2C devices found"

Tak więc prosiłbym o potwierdzenie moich domysłów, że I2C zamieszczone jest na pinach A4 i A5 (mówię o oznaczeniach zamieszczonych na płytce - nie w schemacie), oraz o zdradzenie, jakimi napięciami sterowana jest magistrala I2C w od strony Anduino.

Gdyby ktoś umiał też pomóc mi w znalezieniu przyczyny tych błędów, byłbym bardzo wdzięczny. (Od razu zaznaczę że przy wejściu usb są w pozycji I2C, a nie Analog.

Dziękuje, i mam nadzieję na szybką odpowiedź (promotor nie śpi ;p )
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Mar 08, 2014 1:24 pm   

1. Pokaż schemat i zdjęcia połączeń. gdzie i jak podłączone są pull-upy?
2. Jakiego konwertera napięć użyłeś?
3. Co do opisu to jumpery te przełączają funkcje pinów A4 A5 czyniąc mapowanie pinów SDA i SCL kompatybilne ze starym Arduino - w instrukcji mamy rzeczywiście błąd - już zgłosiłem do poprawy.
4. Po co bawisz się z jumperami, skoro masz ładnie opisane piny SDA i SCL na górnym złączu?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Antoni Smolińsk

Dołączył: 07 Mar 2014
Posty: 2
Wysłany: Wto Mar 11, 2014 11:44 am   

Udało mi się rozwiązać problem - przepraszam za niepotrzebny temat - cała wina była po mojej stronie. Nie wiem do końca co nie działało - cały układ rozmontowałem i zmontowałem na innej płytce stykowej i wszystko działa znakomicie.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group