f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - EvB 4.3 nie wgrywa programu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
EvB 4.3 nie wgrywa programu
Autor Wiadomość
mlody101

Dołączył: 26 Sty 2014
Posty: 3
Wysłany: Nie Sty 26, 2014 10:07 pm   EvB 4.3 nie wgrywa programu

Przez długi czas nie mialem problemów, z wgrywaniem programów poprzez And-Load. Dzisiaj jak wypiąłem atmegę32A i w jej miejsce włożyłem atmegę32 (wczesniejszą wersję bez literki A na koncu) i w atmel studio zmieniłem ustawienia projektu na Atmegę32 a następnie po skompilowaniu próbowałem wysłać poprzez And-Load i nic uznałem że wrócę do Atmegi32A i okazało się że poprzez and-load nie jestem w stanie nic wysłać (to żadnego uC) Sprawdziłem Fuse Bity poprzez avrdude i jest ok - popraz avrdude też jestem w stanie programować mój uC lecz efekt programowania widać dopiero po odpięciu zasilania i ponownym uruchomieniu. Przycisk reset nie reaguje.

Ma ktoś jakiś pomysł co się mogło posypać i dlaczego nie mogę wysyłać poprzez And-Load?

tak żeby nie zakładać nowego tematu teoretycznie różnice między Atmegą32A a Atmegą32 nie są wielkie - tylko pobór prądu i zmiana rezystancji przy resecie, lecz w rzeczywistości atmega32 strasznie zwalnia i nie wykonuje mojego programu. wszystko działa jakby w zwolnionym tempie i to tak 100razy. Czy to jest kwestia programowania, czy samego procesora?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Sty 26, 2014 10:25 pm   

Moim zdaniem albo masz złe ustawienia projektu (złe F_CPU) albo mimo wszystko fusebuty źle ustawione.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
mlody101

Dołączył: 26 Sty 2014
Posty: 3
Wysłany: Nie Sty 26, 2014 10:42 pm   

Dzięki za tak szybką odpowiedź.

F CPU nie zmieniałem w projekcie i w obu wypadkach mam 16MHz

to że dalej mam źle ustawione fuse bity to odnosi się do braku możliwości wgrywania poprzez And-Load? postąpiłem zgodnie z instrukcją http://forum.and-tech.pl/viewtopic.php?t=911
i wyświetla mi że hFuse mam na D0 a lFuse mam na EF wgrałem plik flash o nazwie BOOTLOADER-am32.hex

Sprawdziłem na innym komputerze - ta sama sytuacja. And Load czały czas czeka na wciśnięcie reset.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Sty 27, 2014 1:20 pm   

A czy po wciśnięciu resetu coś się dzieje?
Wygląda mi to na nieprawidłowe wgranie czegoś lub uszkodzenie któregoś z układów podczas wkładania/wyjmowania - ciężko to jednoznacznie stwierdzić na odległość.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
mlody101

Dołączył: 26 Sty 2014
Posty: 3
Wysłany: Pon Sty 27, 2014 6:09 pm   

sprawa wygląda następująco:
jak klikam "program" na komputerze, to procesor się resetuje, lecz nie wgrywa dalej programu. Po naciśnięciu Reset na płytce uC się resetuje, lecz nic się nie wyświetla w And-Load.

Jak programuję poprzez AVR Dude - to program się wgrywa, lecz płytka przestaje reagować na przycisk reset. dopiero odpięcie od zasilania i ponowne podpięcie powoduje że płytka rusza. Po zaprogramowaniu i podpięciu ponownym płytka jakby samoczynnie się resetuje tak 6-7 razy i dopiero rusza, po resecie przyciskiem rusza po jednym dwóch mrugnięciach lcd.

Brak reakcji na przycisk reset w andloadzie zrzucałem na ftdi, lecz komunikacja działa w obie strony bo spokojnie mogę odczytać fusebity. raczej nic na płytce nie uszkodziłem i to też nie wina procesora bo ten sam problem występuje na dwóch uC atmedze32 i atmedze32A

Kwestie różnic i prędkości to programując nowy procesor nie ustawiłem fuse bitów na zewnętrzny oscylator :roll: ale już działają tak samo.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Sty 28, 2014 11:01 pm   

Cóż, problem z resetem wygląda dziwnie...
Jak będę miał znów czas wolny to pomyślę jak zidentyfikować problem na odległość.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wieslaw

Dołączył: 18 Lut 2014
Posty: 1
Wysłany: Wto Lut 18, 2014 10:29 pm   

piotr94 napisał/a:
Cóż, problem z resetem wygląda dziwnie...
Jak będę miał znów czas wolny to pomyślę jak zidentyfikować problem na odległość.


Witam, podpinam się do tematu. Mam taką samą sytuację jak wyżej. EvB 5.1 v5 Atmegę644p.
Win 7 64bit.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 19, 2014 12:01 am   

Procesor na pewno musi być ustawiony na zewnętrzny oscylator - inaczej nie ruszy bootloader.
Sam mam windows7 x64 i nigdy nie było takiego problemu...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group