f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Programy testowe wgrane na płytkę

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Programy testowe wgrane na płytkę
Autor Wiadomość
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Gru 19, 2013 4:16 pm   

Załączam plik hex dla procesora ATMega32.
Połączenie pinów:
Db4 = Portc.5
Db5 = Portc.4
Db6 = Portc.3
Db7 = Portc.2
E = Portc.6
Rs = Portc.7

pin RW zwarty zworką do masy.

Jest to skompilowany kod w języku BASCOM - jeśli nie zadziała oznacza to błędne połączenie lub inny problem (np. uszkodzenie lcd, procesora - powodem może być np. jednorazowe niewłaściwe połączenie - tu należy kontaktować się z działem serwisu).

Aktualnie pracuję nad przygotowaniem nowych programów przykładowych w języku C i ich uporządkowaniem.

kod1.zip
Pobierz Plik ściągnięto 422 raz(y) 613 Bajtów

_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Sebastian 

Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 10
Wysłany: Czw Gru 19, 2013 7:30 pm   

Ok LCD sprawny pod arduino na EvB 5.1 v5 nadal nie inicjalizuje się ani w trybie 4 bitowym ani w 8 bitowym.

Co do PortC mam od odwrotnie niż pozostałe czyli od dołu PC0 do góry PC7. Tak powinno być tak?

Czyli sprawdzam jeszcze program pod procesorem 32 bez A oraz 644.
Gdzie może być przyczyna i co sprawdzić przed reklamacją?

Pozdrawiam serdecznie,
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Gru 19, 2013 9:51 pm   

1. Jak rozumiem wgrałeś podany przeze mnie wsad do procesora ATMega32 (w tym przypadku literka A nie ma znaczena), który posiada fusebity ustawione zgodnie z zaleceniami And-Tech, połączyłeś poprawnie piny i nadal nie działa?
2. Czy sam zmieniałeś procesor na płytce?
3. Jeśli tak to czy wyłączyłeś za pomocą fusebitów bit JTAGEN?

Tak, na złączu PC piny idą od dołu od PC0 do PC7 u góry.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Sebastian 

Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 10
Wysłany: Czw Gru 19, 2013 11:15 pm   

mam jedną płytkę testową którą kupiłem dawno dawno temu. Działają mi tam dwa procki Atmega 32 i 644 i tam też wgrałem ten program .hex Twój z Bascoma. Na razie w EvB nic nie grzebałem.
Na przyszłość rozumiem że przy każdej zmianie procesora w EvB muszę wejść w Dude i n hFuse dać D9? Czy inaczej to ma wyglądać?


Sprawdziłem sobie porty na diodach LED. Wszystkie bity na portach dawały świecące diody. Tylko PD1 i PD7 nie dały tego rezultatu. Czy te piny mają inne zadanie które jest przypisane do ich działania. Czy jest to błąd w EvB?

Pozdrawiam i dziekuje za włączenie się w dyskusje.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Gru 20, 2013 6:22 pm   

Należy sprawdzić źródło sygnału zegarowego.
PD7 powinien normalnie świecić, na PD0 i 1 jest podłączony uart bootloadera.
Skoro wsad nie pomaga (jest to wsad tylko do proecesora Atmega32 - jeszcze spytam - czy podczas wgrywania wybrany jest dobry procesor?) to wskazuje to na problem sprzętowy - może wadliwe kable?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Sebastian 

Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 10
Wysłany: Wto Gru 31, 2013 1:21 am   

Ok, wszystko przez Windows 8.1 na XP chodzi OK.
Pozdrawiam serdecznie,
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group