f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Obsługa TPI/PDI w programatorze MKII pod avrdude

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Obsługa TPI/PDI w programatorze MKII pod avrdude
Autor Wiadomość
gwozdex 

Wiek: 33
Dołączył: 17 Gru 2012
Posty: 8
Wysłany: Sob Lis 02, 2013 6:31 pm   Obsługa TPI/PDI w programatorze MKII pod avrdude

Witam!
Zaktualizowałem wsad mojego programatora na najnowszy bo myślałem, że to jego wina. No ale przecież błąd zwraca avrdude...
Sam programator- po aktualizacji- działa bez problemu jeśli używamy interfejsu ISP.
Testowałem pod BASCOMEM oraz bezpośrednio pod avrdude z konsoli. W momencie gdy chcę zaprogramować układ ATtiny9 otrzymuję błąd jak w załączniku. Proszę o podpowiedź jak rozwiązać problem.

W dokumentacji avrdude ( ver. 5.11) znalazłem jeszcze taką informację:

"Problem: I want to use my AVRISP mkII to program an ATtiny4/5/9/10 device
through TPI. How to connect the pins?
Solution: Use the following pin mapping:

AVRISP_______Target______ATtiny
connector_____pins________pin #

1 (MISO)____TPIDATA_______1
2 (VTref)____Vcc_______ 5
3 (SCK)____TPICLK_______3
4 (MOSI)
5 (RESET)____/RESET_______6
6 (GND)____GND_______2"

Nic nie uszkodzę jeśli tego spróbuje?

Na wyrost zapytam jak wygląda sprawa z interfejsem PDI, którego póki co nie używałem, ale pewnie kiedys bede...

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Janusz.

avrdude_err.png
Plik ściągnięto 7713 raz(y) 10,96 KB

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Lis 02, 2013 7:39 pm   

Szczerze powiedziawszy to może być to problem z AVRDude (ten program ma masę + n błędów) - wskazywałoby na to też to, że wyskakuje komunikat jakoby programator nie wspierał TPI...
Poza tym, skoro zamierzasz programować te maleństwa, to na pewno nie w Bascom, w związku z tym polecam użycie dedykowanego oprogramowania firmy Atmel (Atmel Studio 6 - AVR Studio 4.x mają problem z asemblacją jakichkolwiek programów dla tych maleństw) - tam wszystko na 100% działa, a inne kombinacje nie mają najmniejszego sensu.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
gwozdex 

Wiek: 33
Dołączył: 17 Gru 2012
Posty: 8
Wysłany: Nie Lis 03, 2013 1:31 am   

Obawiałem się takiej odpowiedzi... Czyli jak rozumiem avrdude "myśli", że programator avrispmkII nie obsługuje interfejsów TPI/PDI?

Tak wiem, że z Bascomem to dużo nie zdziałam jeśli chodzi o ATtiny 4/5/9. Napisałem tyko, że sprzęt działa pod tym środowiskiem- nie mam zamiaru programować w tym środowisku takich układów.

Natomiast bardzo matrwi mnie to, że mając gotwy wsad do procesora (nawet tak małego) muszę instalować AVRstudio 6 żeby go zaprogramować. Poza tym skoro zamiennie będę używał avrgcc+avrdude dla "normalnych" procesorów i avrstudio dla attiny4/5/9 to wiąże się to ze zmianą firmware programatora... Zgodzimy się chyba, że to jest tragedia...
rozumiem, że to nie jest wina firmy And-tech, ale mimo wszystko dla mnie to nie jest pocieszenie. Może jest inna metoda??

A jak wygląda sprawa z PDI? Nie obejdzie się bez AVRstudio 6?

Dziękuję za odpowiedź.
Janusz.
[/quote]
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lis 04, 2013 9:36 am   

Ogólnie jeszcze jeśli chodzi o SAMO WGRYWANIE WSADU (PDI/TPI) to może pomóc jeszcze AVR Studio 4.18, choć nowsze układy na 100% nie będą obsługiwane.
Ale ogólnie nie rozumiem jednego u Ciebie - po co używać avrgcc+avrdude (co wskazuje na użycie języka C), skoro można skorzystać z wygodnego środowiska ze sprawdzonym interfejsem do programowania?
Ponadto jeszcze jedno mi przyszło do głowy, bo nie miałem czasu sprawdzić, czy na pewno masz dobre polecenie wpisane w avrdude? Próbowałeś wywołać to spod jakiegoś GUI?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
gwozdex 

Wiek: 33
Dołączył: 17 Gru 2012
Posty: 8
Wysłany: Pon Lis 04, 2013 12:49 pm   

Witam!

Cytat:
Ale ogólnie nie rozumiem jednego u Ciebie - po co używać avrgcc+avrdude (co wskazuje na użycie języka C), skoro można skorzystać z wygodnego środowiska ze sprawdzonym interfejsem do programowania?


Z bardzo prostego powodu, mianowicie już jakiś czas temu doceniłem plusy programów konsolowych. Nie chodzi o to, że jestem starym tetrykiem, ale umówmy się nowe programy w stylu Studio 6.1, WebPack (Xilinx) itp to potężne kobyły które:
1. zajmują po kilka giga na dysku- co najmniej mnie "boli"
2. wymagają doinstalowania kolejnych badziewi jak Visual studio Shell w wersji 200 z 19 service packiem lub MS Frameworka x.xx
3. no powiedzmy sobie szczerze nie pracują tak jak powinny.

Cytat:
Ponadto jeszcze jedno mi przyszło do głowy, bo nie miałem czasu sprawdzić, czy na pewno masz dobre polecenie wpisane w avrdude? Próbowałeś wywołać to spod jakiegoś GUI?


W załączniku widać polecienia z którego korzystałem; poniżej jego treść:
Kod:
 avrdude -p t9 -c avrispmkII -P usb:23:45 -e -U flash:w:"wsad.hex":a


Niestety wygląda na to, że masz rację- avrdude nie radzi sobie z TPI. Wykonałem kilka prób na kilku procesorach także wg. sposobu z dokumentacji avrduda, który opisałem w 1. poście i nic. Za każdym razem program nie widzi procka. Dodam, że ISP działa jak złoto.

Problem rozwiązałem... instalując Atmel Studio 6.1 :cry: Zaprogramowałem procesor Attiny9 bez najmniejszego problemu i to przy zasilaniu 4.6V które oferuje Wasz programator MKII (w środku pewnie jakieś diody są...).

Pozdrawiam.
Janusz.

PS. A takie pytanko odnoście Studio 6.1... ponieważ pracuje z nim 4 godziny: czy ktoś wie jak wrzucić wsad do procka jednym przyciskiem lub skrótem klawiaturowym lub podobnie. No przecież niemożliwe, że za każdym razem trzeba wybierać: menu Tool -> Device programing; nacisnąć Aply; przejść do zakładki Memories; nacisnąć Program.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lis 04, 2013 9:16 pm   

Ja z powodów, które wymieniłeś najwięcej programów na "stare" AVR'y pisze w AVR Studio 4.18, choć nie podoba mi się tamtejszy edytor i kolorowanie + brak podświetlania nawiasów. 6.x też są dla mnie za ciężkie, tak samo jak Eclipse, ale z dwojga złego wolę poczekać 30s na start Studio 6.1 i pisać kod w miarę szybko, niż klepać w konsoli, troszczyć się o makefile itp.

Co do programowania - w opcjach projektu, w okienku Tool (Programmer/Debugger) wybierasz programatori zapisujesz ustawienia. Od tej chwili kliknięcie przycisku Start Debugging (F5 - zielona strzałeczka) powoduje wgranie programu do procesora wybranym programatorem (jeśli to nie debugger to tylko wgra program i po sprawie)
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
gwozdex 

Wiek: 33
Dołączył: 17 Gru 2012
Posty: 8
Wysłany: Wto Lis 05, 2013 12:01 pm   

No to chyba już wszystko sobie wyjaśniliśmy. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Janusz
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group