f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Problem z adc

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z adc
Autor Wiadomość
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Pon Maj 13, 2013 6:24 pm   Problem z adc

Witam!
Mam maly problem. Nie moge zdefiniować w programie
Kod:
Config Adc = Single , Prescaler = Auto , Reference = aref
Start Adc

Moge gdy wpisze
Kod:
Avcc
albo
Kod:
Internal

Jest to jedna z funkcji w programie mogę tam mieć coś nie tak?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Maj 14, 2013 9:06 pm   

O jaki procesor chodzi?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Sro Maj 15, 2013 9:16 pm   

Przepraszam zapomniałem dodać. Atmege 32.Testuje to na naszej plytce. Napisałem tylko krotki programik na test samego adc i jest to samo, dodatkowo na" internal" pomiary sa bardzo nie stabilne i potrafią podwoić swoja wartość na Avcc pomiar jest stabilny i dokładny( w miarę przyzwoitości,mierze zwykłym multimetrem). mam podłączony wys graficzny od siemensa s65 i może ta biblioteka coś chrzani.Pytam ,tylko z ciekawości,bo pomiar na Avcc jest dla mnie zadowalający,bede mirzyl napiecie akumulatora. Kompilator w wersji 1.11.9.0
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Maj 16, 2013 1:54 pm   

A czy na AREF, przy wyborze wewnętrznego źródła napięcia odniesienia, dajesz kondensator 100nF do masy?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Czw Maj 16, 2013 3:15 pm   

nie,nie dokładałem. bardziej mnie interesowało zewnętrzne,bo chciałem wypróbować to.Dodam kondensator i zobaczę ,czy sie zmieni.
Edit
włożyłem kondensator bezpośrednio przy nóżkach procesora i napięcie na internal pokazuje juz dobrze.Wiec jeden problem z głowy.Teraz walczę z Uart, jak nie będzie mi to wychodziło to założę inny temat.
Ostatnio zmieniony przez grzeniu 73 Czw Maj 16, 2013 3:34 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Maj 16, 2013 3:26 pm   

Hmm, nie widzę w czym problem.
Zgodnie z helpem BASCOMA możesz wybrać:
AREF/OFF - wtedy musisz podać napięcie z jakiejś diody referencyjnej na nóżkę AREF i dodatkowo kondensator 100nF do masy.
AVCC - wtedy do AREF powinieneś podpiąć tylko kondensator 100nF do masy
INTERNAL - wewnętrzne kalibrowane napięcie 2,56V - wtedy też na AREF powinno być podpięte 100nF do masy.
Poza tym zaktualizuj BASCOM'a - strasznie stara ta wersja...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Pią Maj 17, 2013 10:46 pm   

zle deklarowałem zrodlo odniesienia.Wpisywałem AREF i bascom rzucał sie o skladnie.Doczytałem,ze powinno byc OFF i jest ok.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group