f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Pytanie o zmienne

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o zmienne
Autor Wiadomość
radek86b 

Wiek: 31
Dołączył: 21 Lut 2013
Posty: 17
Skąd: Siedlce
Wysłany: Nie Lut 24, 2013 6:45 pm   Pytanie o zmienne

Napisałem krótki program sekundnik który odlicza czas ale właśnie do 255 jak go zmienić żeby odliczał tylko np od 0 do 59 ?
Wiem że wystarczy dodać na końcu: Loop Until Z=59 ale wtedy się zatrzyma a ja chcę żeby ponownie liczył jak w zegarku...
Kod:

$regfile = "m32def.dat"
            $crystal = 16000000
               Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.5 , Db5 = Portc.4 , Db6 = Portc.3 , Db7 = Portc.2 , E = Portc.6 , Rs = Portc.7
            Cls
             Dim Z As Byte
             Z = 0
             Do
              Cls
              Incr Z
              Lcd "czas" ; Z ; "s"
              Wait 1
          Loop
End

piotrva: kody umieszczamy w znacznikach code
Ostatnio zmieniony przez piotr94 Nie Lut 24, 2013 8:46 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Lut 24, 2013 8:50 pm   

A może instrukcja If sprawdzająca czy sekundy nie doszły do 60 (i wtedy ich wyzerowanie)?
Poza tym mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że ten sposób odmierzania czasu nie jest dokładny?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
radek86b 

Wiek: 31
Dołączył: 21 Lut 2013
Posty: 17
Skąd: Siedlce
  Wysłany: Nie Lut 24, 2013 9:17 pm   

A więc jest tak:

Kod:
 $regfile = "m32def.dat"
            $crystal = 16000000
               Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portc.5 , Db5 = Portc.4 , Db6 = Portc.3 , Db7 = Portc.2 , E = Portc.6 , Rs = Portc.7
            Cls
             Dim Z As Byte
             Z = 0
             Do
              Cls
              Incr Z
              Lcd "czas" ; Z ; "s"
              Wait 1

             If Z = 59 Then Z = 0
              Loop Until Z = 59
End
 
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 11:08 am   

Usuń już to Until - to nie ma sensu.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group