f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Problem z programatorem MKII po aktualizacji wsadu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z programatorem MKII po aktualizacji wsadu
Autor Wiadomość
gwozdex 

Wiek: 33
Dołączył: 17 Gru 2012
Posty: 8
Wysłany: Pon Gru 17, 2012 2:02 pm   Problem z programatorem MKII po aktualizacji wsadu

Witam! Do tej pory z sukcesem używałem w/w programatora. Co prawda od początku nie potrafiłem zmusić go do współpracy z BASCOMEM, ale z AVRDUDE nie było, żadnego problemu.
Poniższą komendą:
Kod:
avrdude -p 2313 -c avrispmkII -P usb:82:55 -e -U flash:w: test.hex:a
zaprogramowałem wiele układów. Niestety dziś wgrałem plik z nowym wsadem (oczywiście ze strony and-tech) opisany jako "firmware_NEW_avrdude" i programator przestał działać.Wgrałem ponownie plik "firmware Bascom Avrdude" ale to nic nie pomogło ( w ogóle to to są chyba te same pliki). Pomyślałem, że mógł się zmienić serial number programatora więc wpisuje polecenie rozpoznania wszystkich urządzeń podłączonych do portu usb. Efekt tego polecenia widać na zdjęciu w załączniku.
Poprzednio tym poleceniem ustaliłem, że programator jest podłączony do portu usb:82:55.

Proszę o pomoc co może być nie tak.
Pozdrawiam.
gwozdex
[/code]

avrdude.jpg
Plik ściągnięto 130 raz(y) 64,59 KB

 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Pon Gru 17, 2012 3:16 pm   

w polu usb ma Pan teraz XX
 
     
gwozdex 

Wiek: 33
Dołączył: 17 Gru 2012
Posty: 8
Wysłany: Pon Gru 17, 2012 3:34 pm   

Czyli tak jak powinno być. Poniżej załącznik będący wycinkiem z dokumentacji AVRDUDE. Ta komenda działa w ten sposób, że podaje się błędny adres - jakim jest "xx" i oczekuje się na wylistowanie wszystkich urządzeń podłączonych do usb.

Pozdrawiam.

avrdude2.jpg
Plik ściągnięto 112 raz(y) 75,29 KB

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Gru 17, 2012 3:56 pm   

A czy ponowiłeś doinstalowanie filtra lib-usb? Jeśli nie to musisz odpowiednim narzędziem najpierw usunąć wszystkie aktualnie zainstalowane filtry lib-usb, a potem wykonać od początku proces dodawania filtra od początku według zaleceń instrukcji. Wcześniej jeszcze trzeba usunąć urządzenie z menadżera urządzeń wraz z usunięciem sterowników - dzieje się tak dlatego, że zmieniony został serial i wtedy wszystko głupieje, jeśli sa zainstalowane stare sterowniki...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
gwozdex 

Wiek: 33
Dołączył: 17 Gru 2012
Posty: 8
Wysłany: Pon Gru 17, 2012 4:07 pm   

Czyli reasumując- muszę od początku instalować wszystko od nowa tak?? Może i to jest rozwiązanie, tylko podpowiedz mi prosze jeszcze jakiej jest to odpowiednie narzędzie?

piotr94 napisał/a:
A czy ponowiłeś doinstalowanie filtra lib-usb? Jeśli nie to musisz odpowiednim narzędziem najpierw usunąć wszystkie aktualnie zainstalowane filtry lib-usb.
 
     
gwozdex 

Wiek: 33
Dołączył: 17 Gru 2012
Posty: 8
Wysłany: Pon Gru 17, 2012 4:49 pm   

Udało się. Przyczyną były filtry USB- tak jak pisałeś. Dziękuję za szybką odpowiedz.

Pozdrawiam.
gwozdex

PS. i nawet z Bascomem działa... gratulacje dla twórców nowego firmware

avrdude3.jpg
Plik ściągnięto 105 raz(y) 59,07 KB

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group