f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - RFID i PWM

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
RFID i PWM
Autor Wiadomość
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Sro Cze 13, 2012 7:31 pm   RFID i PWM

Witam! Mam nadzieje,ze tu ktoś zagląda:) Napisałem program w Bascom i jest tam sterowanie podświetlaniem LCD przez Timer0 wyjście Pb.3. wszystko działało dobrze dopóki nie dołożyłem czytnika RFID podłączonego do int1. teraz na Pb.3 mam stan wysoki.Lcd caly czas świeci sie na max. czytnik i reszta programu działa prawidłowo.Mozna to jakoś rozdzielić? Czy należy zastosować PWM programowy?Nie dorzucam kodu bo jest dlugi raczej nikomu nie będzie sie chciało analizować.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Cze 13, 2012 10:43 pm   

Hmm, RFID w Bascom rzeczywiście korzysta z timera0 i tego nie da się (niestety) zmienić. Jedyne rozwiązanie to: a) zastosowanie innego timera z wyjściem sprzętowym PWM. b) zaproponowany przez Kolegę PWM programowy na innym timerze.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Sro Cze 13, 2012 11:10 pm   

timer2 tez mam zajęty. Czy na timer1 będzie to działało?na oc1a? Mam jeszcze prośbę.W sumie tez troszkę z RFID związana.
Kod:
   Karta_a1:


      Cls

      Locate 1 , 1

For J = 1 To 5 Step 1
Lcd " " ; Hex(tags(j))
            Next J

       Locate 2 , 1
         If A2 > 0 Then
         Lcd "karta prawidlowa"
         Locate 3 , 1
         Lcd " pozostalo    " ; A2

       Else
           Locate 2 , 1
           Lcd " Stan karty    0 "
           Locate 3 , 1
           Lcd "  Wymien karte    "

               End If

                 If L = 1 Then A2 = Restart
                 If L = 1 Then
                 Locate 1 , 1
                 Lcd " karta zresetowana   "
                 Locate 2 , 1
                 Lcd "                       "
                   Locate 3 , 1
         Lcd " pozostalo    " ; A2
                  L = 0
                  Decr Monety
                  End If
                Wait 1
          Return

jak sie pozbyć tego Wait 1.Jest to podprogram do którego wchodzę poleceniem Gosub po zidentyfikowaniu karty.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Cze 14, 2012 8:43 am   

1. Na timer1 też będzie działało, trzeba tylko odpowiednio skonfigurować PWM jako 8bit.
2. Nie wiem jaką role ma spełniać program, ani co to za urządzenie, stąd pomóc w usunięciu waita, który pewnie jakąś funkcję spełnia, jest niemożliwa do udzielenia.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
grzeniu 73 

Dołączył: 11 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Dania
Wysłany: Czw Cze 14, 2012 6:09 pm   

Program jest spory nie będę całego przytaczał. Ale opisze krótko o co chodzi.A wiec po zbliżeniu karty i odczytaniu numeru funkcja gosub przechodzę do podprogramu.tam wyswietla dane o karcie i wraca do programu głównego.Jednak bez wait robi to bardzo szybko dlatego jest ta instrukcja aby można bylo zobaczyć to co wyświetla.W sumie to działa w takiej formie ,ale chce sie tego pozbyć:)
moge napisać to tak: If licznik =2 then return? W sumie próbowałem tego ale nie działa,zresztą sie nie dziwie.Nie wiem do czego sie odwołać aby wrócić do programu głównego po ustalonym czasie. Druga sprawa. Wszędzie gdzie widziadłem to karta dziala w jakimś zamku ,ja wykorzystuje jak kartę telefoniczna.każda karta ma przypisane ileś tam impulsów ,które sa odliczane po użyciu.Rozwiązałem to w taki sposób ze w zmiennych zapisałem numery i w drugiej zmiennej przypisane impulsy.To działa,ale wcześniej trzeba wpisać karty do programu. to jest wada tego rozwiązania. Chciałbym to tak zrobić ze karta będzie przypisywana przy zbliżeniu,to akurat można zrobić,tylko jak przypisać do niej zmienna z impulsami albo żeby procesor liczył ile razy była użyta i po iluś razach dezaktywować. Dziękuje za wcześniejsze odpowiedzi!
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group