f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Problem z programatorem

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z programatorem
Autor Wiadomość
drow 

Dołączył: 25 Lut 2011
Posty: 4
  Wysłany: Pią Lut 25, 2011 10:06 pm   Problem z programatorem

Witam!
Zakupiłem programator AVRPROG USBv2
Instalacja przeszła bezproblemowo (przynajmniej na XP SP3)
Tylko nic nie działa :cry:

AVRStudio4, z najnowszym upgrade widzi programator (wykrywa go - obrazek STK500_1)
ale dalej sobie nie radzi (obrazek STK500)


Układ Atmega88 programuje się poprzez PONYPROG, port COM (bity OK)

Proszę o pomoc w uruchomieniu

Pozdrawiam

STK500_1.JPG
Plik ściągnięto 16586 raz(y) 38,48 KB

STK500.JPG
Plik ściągnięto 374 raz(y) 132,26 KB

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 12:59 am   

Załóź zworkę slowclk, jak podłączasz programator i zasilanie?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Sob Mar 05, 2011 5:04 pm   

Programator działa, pozostaje kwestia czy układ jest do niego poprawnie podpięty (niestety nie wszyscy producencie trzymają standard złącza ISP) oraz czy jest zasilony.
 
     
drow 

Dołączył: 25 Lut 2011
Posty: 4
Wysłany: Pią Mar 11, 2011 8:35 pm   

dodatkowy objaw: sygnał SCK w czasie prób odczytu sygnatury ma wartość około 1,5V (podłączony do procesora, mierzone oscyloskopem na nóżce proc.). DZIAŁAJĄCY (pony prog) programator sygnał SCK generuje na poziomie 5V.
czy to nie za mało?
SCK na programatorze BEZ podłączonego procesora ma również wartość około 1,5V

zasilanie zewnętrzne (brak zworek w programatorze)
podłączenie "przedzwonione" od procesora do wnętrza programatora -
numer pinu w kablu z programatora
1 - MOSI
3 - GND
5 - RST
7 - SCK
9 - MISO

próby ze slowclk nic nie dały

procek działa bez zarzutu (przeprogramowany już kilkadziesiąt razy poprzez ponyprog)
 
     
jano

Dołączył: 10 Mar 2011
Posty: 2
Wysłany: Pią Mar 11, 2011 10:43 pm   

Mam dla was mały eksperyment. Ustawcie multimetry na pomiar oporności, połóżcie swój programator na biurku i dotknijcie końcówkami pomiarowymi do obudowy :shock: :shock: :shock:
 
     
drow 

Dołączył: 25 Lut 2011
Posty: 4
Wysłany: Sob Mar 12, 2011 12:05 am   

jano napisał/a:
Mam dla was mały eksperyment. Ustawcie multimetry na pomiar oporności, połóżcie swój programator na biurku i dotknijcie końcówkami pomiarowymi do obudowy :shock: :shock: :shock:

obudowę zdjąłem niemal od razu
nie działa nawet wisząca w powietrzu
 
     
drow 

Dołączył: 25 Lut 2011
Posty: 4
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 12:23 am   

czyli najlepiej nie zawracać sobie głowy i wyrzucić do śmieci?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 5:04 pm   

a czy kolega kontaktował się e-mailowo z firmą?
Jeśli nie to polecam taki kontakt i może wysłanie programatora do firmy, w celu sprawdzenia i ewentualnej naprawy. Czy jesteś 100% pewny połączeń z procesorem?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
andrzejfor 

Wiek: 31
Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 4
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 5:28 pm   

Witam
Stawiam pierwsze kroki w avr wiec proszę o wyrozumiałość:

System: Vista 32-bity
Programator:AVRProg USB v2
Program :WinAVR 20100110
Procesor:Atmega 8A-PU
Zworka:JP2 jest załozona
Układ: złożony zgodnie ze schematem z tego kursu, zasilanie jest ze zasilacza(stad tez pytanie jesli zasilam układ z zasilacza to nie ma konieczności podpinania w złączu ISP nóżek"2,4,6,8,10"?) Próbowałem zasilacz również układ z programatora, również bez skutecznie:
Napiecie z zasilacza dostaje równiutkie 5V, na nóżkach atmegi do których podpięte są linie programatoora MOSI MISO SCK jest napięcie ok 3,7V a na RST 5V)
http://hobby.abxyz.bplace...php?pid=4&aid=2

Podłączam programator zgodnie z instrukcja zarówno w trybie HID jak i COM, sadze ze robię to dobrze i efekt kończy się sukcesem;p

Mam następujący problem, program kompiluje nastepnie gdy chce go załadować do pamięci Flash pojawia sie komunikat następującej treści
> "make.exe" program
avrdude -p atmega8 -P com1 -c stk500v2 -U flash:w:led.hex

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.07s

avrdude: Device signature = 0x1e9307
avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
To disable this feature, specify the -D option.
avrdude: current erase-rewrite cycle count is -50462977 (if being tracked)
avrdude: erasing chip
avrdude: stk500v2_command(): command failed
avrdude: stk500v2_command(): command failed
avrdude: stk500v2_program_enable(): cannot get connection status
avrdude: reading input file "led.hex"
avrdude: input file led.hex auto detected as Intel Hex
avrdude: writing flash (72 bytes):

Writing | avrdude: stk500v2_command(): unknown status 0x80
avrdude: stk500v2_paged_write: write command failed
################################################## | 100% 1.95s

avrdude: 72 bytes of flash written
avrdude: verifying flash memory against led.hex:
avrdude: load data flash data from input file led.hex:
avrdude: input file led.hex auto detected as Intel Hex
avrdude: input file led.hex contains 72 bytes
avrdude: reading on-chip flash data:

Reading | ################################################## | 100% 0.15s

avrdude: verifying ...
avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000
0x12 != 0x00
avrdude: verification error; content mismatch

avrdude done. Thank you.

make.exe: *** [program] Error 1

> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:04

Ostatnio pojawia mi się taki komunikat:
> "make.exe" program
avrdude -p atmega8 -P com1 -c stk500v2 -U flash:w:led.hex

avrdude: stk500v2_command(): command failed
avrdude: stk500v2_command(): command failed
avrdude: stk500v2_program_enable(): cannot get connection status
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.


avrdude done. Thank you.

make.exe: *** [program] Error 1

> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:01

Próbowałem połączyć się z programatorem z poziomu AVR studio czyta coś takiego :
Entering programming mode.. OK!
Reading fuses address 0 to 1.. 0xE1, 0xD9 .. OK!
Leaving programming mode.. OK!
PROSZĘ o pomoc[/b]
 
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 5:31 pm   

1. Jeśli nie zasilasz układu z programatora to tak czy inaczej WSZYSTKIE ZAZNACZONE NA SCHEMACIE PINY MUSZĄ BYĆ PODŁĄCZONE - inaczej możesz puścić układ/zasilacz/programator/komputer z dymem (w szczególności musi być połączona masa GND)
2. Czy programator na pewno zainstalował się jako COM1? Proponuję zmianę na inny numer COMU, gdyż 1 czasem jest w PC sprzętowo wyprowadzona na płycie głównej i może być konflikt.
3. Jak długie kable stosujesz między programatorem a komputerem i programatorem a układem
4. Czy wszystko podłączasz na stykówce? Jeśli tak to czy jesteś pewny stałego kontaktu wszystkich kabli? Czy kable nie są za długie/poplątane?
5. Spróbuj wgrać wsad spod AVRStudio (wersja okienkowa) i ustawić częstotliwość pracy na 125kHz (lub coś koło tego) bo co wnioskuję:
a) programator jakoś się łączy z procesorem - odczytuje jego sygnaturę/ pod AVRStudio nawet fusebity zczytuje
b) później następuje nieprawidłowe wgranie programu, co moze być spowodowane:
- drgającymi stykami połączeń między prog. a układem (lub złym kontaktem, za długimi przewodami)
- zbyt wysoką częstotliwością programowania w stosunku do taktowania procesora (najprawdopodobniej masz fabrycznego m8, więc fabrycznie chodzi @ 1MHz, a zatem częstotliwość programowania może wynosić maksymalnie 250kHz, czyli 1/4 częstotliwości taktowania, ja stosuję zwykle jeszcze nieco niższe częstotliwości, żeby na 100% nie było błędów)
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
andrzejfor 

Wiek: 31
Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 4
Wysłany: Wto Gru 20, 2011 6:58 pm   

1. układ podpięty zgodnie ze schematem
2. mam teraz podpięty do COM2
3.kabel USB długości ok 1m
4. tak wszystko podpięte na płytce stykowej

sterowniki.jpg
oto szczegóły sterownika
Plik ściągnięto 269 raz(y) 183,02 KB

menager.jpg
tak jest widziany w menadżerze, czy nie powinno się wyświetlać stk500v2?
Plik ściągnięto 251 raz(y) 152,39 KB

bład.jpg
takiej treść mam bład w avrstudio przy podpięciu przez com
Plik ściągnięto 270 raz(y) 153,17 KB

fuse.jpg
a oto ustawienia, czy są one dobrze?
Plik ściągnięto 260 raz(y) 140,75 KB

2011-12-20 18.45.11.jpg
układ, zdjęcie jeszcze bez podpięcia zasilania do ISP
Plik ściągnięto 282 raz(y) 1,17 MB

 
 
     
andrzejfor 

Wiek: 31
Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 4
Wysłany: Wto Gru 20, 2011 7:37 pm   

Próbowałem również w trybie HID:
avrdude gui 1.0.4.0

avrdude podaje sciezke do pliku dołoczonego do winavr( C:\WinAVR-20100110\bin\avrdude.exe)

HID.jpg
Plik ściągnięto 269 raz(y) 156,84 KB

 
 
     
andrzejfor 

Wiek: 31
Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 4
Wysłany: Sro Gru 21, 2011 1:37 pm   

Problem został rozwiązany dziękuje bardzo za pomoc, popełniłem błąd patrząc tylko na schemat i przy złączu nie podpiąłem masy przy nóżce nr 3.
W załączniku prezentuje różnice w podpięciu złącza.

ISP.jpg
Plik ściągnięto 346 raz(y) 90,81 KB

 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group