f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - programowanie attiny przez ft232 - błąd???

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
programowanie attiny przez ft232 - błąd???
Autor Wiadomość
qwee

Dołączył: 05 Lis 2011
Posty: 9
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 10:10 pm   programowanie attiny przez ft232 - błąd???

Chciałbym zaprogramowac Attiny2313 za pomocą płyty testowej EvB. Udało mi się podłączyć układ do wyjsc ft232 itd ( sprawy techniczne mam nadzieje miec już za sobą). Kożystałem z instrukcji zamieszczonych tutaj http://shop.onpa.cz/download/EvB-ISP.pdf
Wszystko gra do momentu próby komunikacji z procesorem wciskając "read" w sekcji fuse programu avrdude. Mianowicie wyskakuje coś takiego

Kod:
avrdude.exe: BitBang OK
avrdude.exe: pin assign miso 3 sck 5 mosi 6 reset 7
avrdude.exe: drain OK

 ft245r:  bitclk 38400 -> ft baud 19200
avrdude.exe: ft245r_program_enable: failed
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
             Double check connections and try again, or use -F to override
             this check.


avrdude.exe done.  Thank you.


Poradnik jest napisany dla atmegi16 wiec zastanawiam się czy polecene w lini command line option jest poprawne również dla tinny? Czy może ktoś poradzić co w tej sytuacji mam zrobić?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Lis 11, 2011 1:13 am   

Zmniejsz to baudrate. I sprawdź połączenia.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
qwee

Dołączył: 05 Lis 2011
Posty: 9
Wysłany: Pią Lis 11, 2011 8:45 am   

połączenia są ok.
podaje napięcia miedzy pinami a masą attiny

Vcc 4,9 V
SCK 4,5 V
MISO 4,5 V
MOSI 4,5 V
RESETT 4,5V

Do jakiej wartości zmniejszyć to baudrate?


________

jednak musiało być coś z połączeniem bo dziś wszysytko dziala poprawnie:)
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Lis 11, 2011 10:06 am   

1. Fajnie i to najważniejsze że działa.
2. Takie pomiary napięcia sensu nie mają - bo tam są przebiegi a nie napięcia stałe - tu miałby ewentualnie sens analizator.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group