f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Instalacja programatora pod Windows Vista x86

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja programatora pod Windows Vista x86
Autor Wiadomość
PiotrekP

Dołączył: 16 Paź 2011
Posty: 7
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 12:10 pm   Instalacja programatora pod Windows Vista x86

Posiadam Windows Vista 32bity. Próbując zainstalować programator kierowałem się instrukcjami:

1. Connect AVR-CDC device to the system. Windows launches the
New HardwareWizard.
2. Specify the folder in which "lowcdc.inf" exists, without
connecting to "Windows Update" nor searching automatically.
On Windows 2000, use "avrcdc.inf".
Ignore the warning that the driver is not certified.
3. Check the virtual COM port number in the Ports section of
the Device Manager.
4. Double click "lowcdc.vbs" to switch transfer modes.

Wszystko szło chyba w porządku, utworzył mi się Virtual Communications Port(COM5).
Natomiast kiedy próbuje wykonać ad.4 wyskakuje mi komunikat Windows Script Host który głosi co następuje :

Skrypt: D:\ ... \drivers avrprog usb v2-2\avrcdc_inf\lowcdc.vbs
Wiersz: 10
Znak : 1
Błąd : Niezgodność typów : '[string: "5.7"]'
Kod : 800A000D
Źródło: Microsoft VBScript-błąd czasu wykonywania

Jak sobie z tym poradzić? Czy to poważny problem? Czy może coś źle zrobiłem ?
Proszę o pomoc i wyrozumiałość :)

Z góry dziękuję.

piotrva: zmiana tematu na stosowniejszy
Ostatnio zmieniony przez piotr94 Nie Paź 16, 2011 1:15 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 1:17 pm   

Cóż, a czy programator działa po tych operacjach?
Osobiście polecam zapoznanie się z tymi materiałami: http://and-tech.pl/pl/download/avr-prog-usb-v12
Instalacja pod Windows Vista x86 (32-bit) nie różni się zbyt wiele od instalacji pod Windows XP przedstawionej w instrukcji obsługi. Z tego co wiem pod Vistą 32-bit wystarczy normalnie wgrać sterowniki i powinno wszystko działać - nie ma problemów z podpisami sterowników.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
PiotrekP

Dołączył: 16 Paź 2011
Posty: 7
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 4:12 pm   

Dziękuje za pomoc:)

Trudno mi powiedzieć czy działa, jak już pisałem jestem zupełnym nowicjuszem...
Podłączam programator do płytki EvB 4.3 , próbuje wgrać pewien program za pomocą avrdude-GUI, tak jak pokazano w pdfie . Zaznaczam odpowiednie opcje i klikam przycisk terminal. W tym momencie włącza mi się czarna konsolka.

W konsolce komunikat:
avrdude.exe : AVR device initialized and ready to accept insructions
Reading | ####...### |100 % 0.07s
avrdude.exe: Device signature = 0x1e960a
avrdude.exe>

Rozumiem że jako użytkownik powinienem coś wpisać w konsolce ?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Paź 16, 2011 4:59 pm   

Hmm, programator działa poprawnie - wykrywa Ci procesor atmega644p. Po co klikasz przycisk terminal? Tam już tylko wybierasz plik hex do wgrania do procka (sekcja "flash"), wybierasz z listy procesor atmega644p i klikasz "program-write-verify" - plik powinien zostać wgrany do uC.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
PiotrekP

Dołączył: 16 Paź 2011
Posty: 7
Wysłany: Wto Paź 18, 2011 4:51 pm   

W wersji 1.0.4 avrdude-GUI mam przycisk "Erase-Write-Verify", ale to jest chyba ten sam przycisk o którym Pan pisze. W każdym razie po wciśnięciu go, program ładuje się bez problemów ;)

Wszystko działa poprawnie.
Dziękuje za pomoc.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Paź 18, 2011 8:04 pm   

O to chodziło, pomyliłem nazwy po prostu.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group