f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Instalacje AVRProg STK500v2 pod Windows 7 x64

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: piotr94
Nie Maj 15, 2011 6:59 pm
Instalacje AVRProg STK500v2 pod Windows 7 x64
Autor Wiadomość
simoon87 

Wiek: 29
Dołączył: 07 Mar 2010
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
  Wysłany: Nie Mar 07, 2010 8:22 pm   Instalacje AVRProg STK500v2 pod Windows 7 x64

Witam, jeśli ktoś ma problem z instalacja programatora pod win 7 x64 z powodu braku podpisu cyfrowego oto rozwiązanie:

1. Podczas ładowania systemu wcisnąć F8 aby wejść do menu wyboru trybu systemu,
2. Z listy wybrać "wyłącz wymuszenie podpisów sterowników",
3. Podłączyć programator,
4. Po pojawieniu się komunikatu o niezidentyfikowaniu urządzenia wejść w Menadżer Urządzeń,
5. Wybieramy instalacje sterownika z dysku i wskazujemy na sterowniki Vista x64,
6. Od tej chwili AVR studio i inne programy wykrywają nasz programator.

Mam nadziej ze komuś to pomoże ;)
Ostatnio zmieniony przez And-Tech Czw Gru 09, 2010 6:26 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
Yacek

Dołączył: 01 Kwi 2010
Posty: 1
  Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 11:21 pm   

Witam!
Mnie tam nie pomogło, pod 7
po podlaczeniu programatora pojawia się urządzenie AVR-Doper-próba aktualizacji sterowników i wskazanie tych dla Visty 64, nie zmienia stanu rzeczy.
A w urządzeniach pojawilo się Virtual Communications PORT(COM3),
AVR studio nie wykrywa programatora. I koniec
Moze jakas wskazówka ?
Pozdrawiam
 
     
simoon87 

Wiek: 29
Dołączył: 07 Mar 2010
Posty: 8
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 11:52 pm   

Prawdę mówiąc to podałeś mało szczegółów, mogę tylko zgadywać. Jeśli wskazujesz folder ze sterownikiem po wybraniu opcji "Aktualizuj sterownik..." to robisz błąd należy wybrać opcje "Przeszukaj mój komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika" następnie "Pozwól mi wybrać z listy sterowników urządzenie na moim komputerze" -> "Pokaz wszystkie" -> "Z dysku..." i wskazać konkretny plik lowcdc.ini . Za każdym razem gdy chcesz programować uruchamiasz Windowsa z trybem bez podpisu cyfrowego? Aktualnie używam Programmer's Notepad z WinAVR ale w AVRStudio tez działał, możesz spróbować zmodyfikowanych sterowników z jednego z tematów, bo te standardowe niby nie zawsze chodzą.

PS
u mnie tez programator wyświetlany jest jako Virtual Communications PORT
 
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 1:03 pm   

a więc, żeby zdementować wszystkie plotki:
1. urządzenie wyświetla się jako wirtualny port komunikacyjny i jest to poprawne zachowanie, gdyż ( http://radzio.dxp.pl/avrprog/ ) normalny stk500 jest właśnie na porcie rs232, a wersja firmy And-Tech emuluje jego działanie po USB
2. ja też jestem użytkownikiem Windows 7 x64 (64-bit) i znalazłem rozwiązanie tego problemu:
http://www.ngohq.com/home.php?page=dseo
a) instalujemy program
b) odpalamy w trybie admina
c) klikamy next/yes (ostrzeżenia o tym, że ingerujemy w system i wyłączamy niektóre zabezpieczenia microsoftu, oraz o tym, że microsoft lepiej wie, że oprogramowanie naszego programatora jest wirusem ;-) )
d) klikamy na Enable Test Mode i restartujemy komputer (teraz w prawym dolnym rogu pulpitu powinna wyświetlić się stosowna informacja)
e) instalujemy sterowniki programatora, wchodzimy do menadżera urządzeń i odnajdujemy nasz port wirtualny, ustawiamy go zgodnie z zaleceniami instrukcji
f) wchodzimy w szczegóły sterownika i odpisujemy ścieżkę pliku .sys, który nie jest podpisany cyfrowo
g) uruchamiamy pobrany program jak w punkcie c)
h) wybieramy Sign a system file i wklejamy tam wcześniej odpisaną ścieżkę
i) restartujemy komputer i programator powinien działać bez problemu
j) jeśli denerwuje nas napis o trybie testowym ponownie uruchamiamy program z punktu c) i wybieramy remove watermarks, zostajemy przekierowani na stronę www, gdzie wszystko jest opisane dokładnie po angielsku. Jeśli zrobimy wszystko jak należy to mamy niezmieniony w wyglądzie system operacyjny i działający programator
UWAGA. czasem wyskakuje okienko o przestarzałych sterownikach, wtedy nic się nie martwiąc klikamy "mimo to kontynuuj" (znów twórcy windowsa lepiej wiedzą do czego chcemy używać komputera...)
mam nadzieję, że pomogłem i z tego co wiem to działa to tez na Viście x64 (64-bit)
UWAGA. Jeśli ktoś coś zrobi źle i zepsuje sobie system operacyjny to nie biorę za to odpowiedzialności
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
torwan

Dołączył: 28 Kwi 2011
Posty: 1
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 7:23 pm   

Witam,

Dla mnie problem pozostaje nierozwiązany, to znaczy podane przez piotr94 rozwiązanie prowizoryczne działa, ale na pewno nie można go uznać za rozwiązanie problemu niedziałającego w WIN7 programatora. Nie po to wybrałem system Windows 7 64bit żeby wyłączać w nim sprawdzanie podpisania sterowników lub przełączać w tryb testowy i wyłączać watermarki.

Dodatkowo patchowanie systemu może okazać się niebezpieczne:
"UWAGA. Jeśli ktoś coś zrobi źle i zepsuje sobie system operacyjny to nie biorę za to odpowiedzialności".

Prawda jest taka, że produkt jest niezgodny z deklaracją producenta:

http://zestawyuruchomieni...p?id_product=19

"Możesz pracować na dowolnym systemie operacyjnym. Nawet na Windows 7."

Produkt nie działa w Windows 7 - powinien działać po zainstalowaniu dostarczonego przez producenta oprogramowania (sterowników), a nie działa. Normalnie może to być uznane za niezgodność produktu z deklaracją sprzedawcy.

Proszę o wskazanie sterowników, które można normalnie zainstalować w systemie bez potrzeby wyłączania zabezpieczeń systemu lub przestawiania go w tryb, który nie jest przewidziany do normalnej, codziennej pracy.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Kwi 29, 2011 3:14 pm   

Witam kolegę, a więc po kolei:
1. Napisałem taką wiadomość, gdyż nie chcę mieć kłopotów prawnych. Może kolega to potraktować na równi z ostrzeżeniami przy reklamach leków, czy napisem "Ta torba nie jest zabawką" lub "Uwaga gorące" na produktach w których przypadku tego typu komunikaty są oczywiste. Ale zawsze może znaleźć się malkontent, który zechce podać Cię do sądu. W takim razie programator też jest niebezpieczny, bo jak wsadzisz druty ISP do gniazdka 230V, to na 100% z programatora i prawdopodobnie z komputera poleci dymek... Chyba rozumie Kolega teraz skąd takie ostrzeżenie.
Równie dobrze system może zostać uszkodzony przez instalacje zwykłych "pudełkowych" programów (w moim przypadku np. zidentyfikowałem taki problem w przypadku jednej wersji programu Protel - system operacyjny Win7x64 padał każdorazowo po instalacji...)

2. Nie wypowiadam się oczywiście oficjalnie w imieniu firmy And-Tech, ale w tym względzie można by się doszukiwać jakie prawne znaczenie ma słówko "Może", ale prawnikiem nie jestem, więc dywagować na ten temat nie będę. Poza tym nie mam mowy o konkretnej wersji...
Powiem za to, że taka czy nie inna sytuacja wynika raczej z polityki firmy Microsoft, aniżeli producenta programatora. Niestety gigant z Redmond czasem chce zabezpieczyć swoje produkty, ale tym samym utrudnia życie użytkownikom. Tak stało się i tu, w kwestii podpisów cyfrowych. Jeśli tak na tym koledze zależy to można kupić "niewiele" droższe markowe programatory z podpisami do sterowników. Jeśli Kolega chce to można próbować uzyskać podpisy do tych sterowników za odpowiednią opłatą w Microsoft... pytanie tylko po co?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Pon Maj 02, 2011 8:07 am   

Programator AVR PROG USB v2 działa w Windows 7 w trybie HID, który obsługiwany jest przez AVRDude i ten tryb pracy polecamy w środowisku Windows 7.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group