f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - AND-Graph132

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
AND-Graph132
Autor Wiadomość
Edem

Dołączył: 28 Gru 2010
Posty: 2
  Wysłany: Wto Sty 04, 2011 9:01 pm   AND-Graph132

Witam,

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak uruchomić moduł AND-Graph132? Wg. opisu modułu uruchomienie jest banalnie proste jednak moje próby nie przynoszą oczekiwanego efektu. Tzn. moduł podłączony z zestawem EVB 4.3 z Atmega32 wg. opisu zawartego w poniższym algorytmie:
Kod:
' ------------------------------------------------------------------------------
'                      TEST NOKIA6100
' ------------------------------------------------------------------------------
/*
Connections
LCD_CS           PORTB4
LCD_CLK          PORTB7
LCD_DATA         PORTB5
LCD_RESET        PORTB1
LCD_BACKLIGHT    +5V
*/

$lib "lcd-pcf8833.lbx"
$regfile = "m32def.dat"
$crystal = 16000000
$hwstack = 32
$swstack = 8
$framesize = 24
Config Graphlcd = Color , Controlport = Portb , Cs = 4 , Rs = 1 , Scl = 7 , Sda = 5


Const Blue = &B00000011
Const Yellow = &B11111100
Const Red = &B11100000
Const Green = &B00011100
Const Black = &B00000000
Const White = &B11111111
Const Brightgreen = &B00111110
Const Lightgreen = &B01111100
Const Darkgreen = &B00010100
Const Darkred = &B10100000
Const Darkblue = &B00000010
Const Brightblue = &B00011111
Const Orange = &B11111000


Glcdcmd &H36                                                'memory access control - odwrocenie
Glcddata &HD0                                               'Dol Do Joystika
Glcdcmd &H25                                                'Set Contrast
Glcddata 73
Glcdcmd &HBF
Glcdcmd &H29                                                'Display On


Cls
Setfont Color16x16
Lcdat 10 , 2 , "AND-TECH" , Green , White
Setfont Color8x8
Lcdat 30 , 2 , "AND-GRAPH132" , Red , White
Box(0 , 80) -(132 , 90) , Red

End
$include "color16x16.font"
$include "color8x8.font"

Zasilanie modułu AND-Graph podpięte z płytki EVB (zasilana przez USB) +5V wraz z zasilaniem Backlight również +5V. Program jest ładowany do uC bez problemów. W trakcie uruchomienia AND-Grapha po załadowaniu programu umieszczona z tyłu dioda miga - sygnalizując najprawdopodobniej start programu. Niestety wyświetlacz nie reaguje. Przetestowałem także wszystkie znalezione w sieci algorytmy pisane zarówno pod C jak i Bascomie pod ten wyświetlacz jednak bez rezultatu. Dodam również że moduł ten wysłany był do serwisu jednak otrzymałem informację że jest sprawny... i tyle. Czy może ktoś podzielić się doświadczeniem w zakresie uruchomienia tego modułu?
Z góry dziękuję za pomoc,
Edem
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Sty 05, 2011 4:14 pm   

po pierwsze, co to znaczy, ze nie osiągnięto zamierzonego efektu? Wyświetlacz w ogóle nie zapala się, wyświetlają się niepoprawne dane?
Dioda z tyłu powinna stale świecić po podłączeniu zasilania, proszę więc sprawdzić czy nie ma gdzieś zwarcia i czy kable kontaktują poprawnie. Ewentualnie proszę poszukać na tym forum innych tematów związanych z tym wyświetlaczem, w szczególności poczytać o ewentualnym doginaniu pinów w złączu wyświetlacza i innych parametrach konfiguracyjnych.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Edem

Dołączył: 28 Gru 2010
Posty: 2
Wysłany: Sro Sty 05, 2011 7:21 pm   

Witam,
Jednak doginanie pomogło, wyświetlacz ruszył - dzięki za pomoc
Pozdrawiam,
Edem
 
     
acc 

Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 6
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 6:11 pm   

Mam identyczny problem z kolorowym wyświetlaczem, po załadowaniu hexa, LED z tyłu wyświetlacza mignie 2x i potem się wyłącza i nie świeci (no chyba że zresetuję atmegę to znów mignie 2x i potem cisza - btw. pracuję na 664p - jeżeli to miałaby być istotna informacja). Na ekranie nic się nie pojawia - cały czas jest czarny (wygaszony).

Jedyne co udało mi się zaobserwować to fakt że dioda LED z tyłu wyświetlacza jest zapalona tylko wtedy gdy trzymam joystick w pozycji "prawo" ale nic poza tym się nie dzieje.

Cóż począć? Czy jest na to jakaś rada? Próbowałem delikatnie dociskać piny wyświetlacza, niestety bezskutecznie - ekran milczy (tzn, nie świeci się)

Pozdrawiam i czekam na pomoc
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 8:15 pm   

w którą stronę doginałeś te piny?
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
acc 

Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 6
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 8:28 pm   

Dociskałem je w kierunku płytki, tzn może sprecyzuję:

Po doczytaniu o owym dociskaniu pinów delikatnie docisnąłem brązowy fragment znajdujący się na froncie płytki obok (na lewo od) joysticka. Efekt ten sam jak przed dociskaniem także nic to nie pomogło, chyba że to nie o to chodziło i źle doczytałem.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 11:26 pm   

Jeśli możesz to zrób makro zdjęcie złącz to narysuję co i jak, bo ją swój lcd przykleiłem do płytki
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
acc 

Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 6
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 8:35 am   

Mój LCD również jest przyklejony na pierwszych dwóch zdjęciach widać klej który o tym świadczy (górna krawędź wyświetlacza mniej więcej na środku widać przezroczystą kroplę).

Na razie nic nie odklejałem bo nie wiem czy to nie będzie się wiązać z utratą gwarancji.

Wysyłam zdjęcia makro jak to wygląda - jeżeli jakieś inne zdjęcia są potrzebne to proszę powiedzieć.

http://img710.imageshack.us/i/50968208.jpg

http://img515.imageshack.us/i/50756572.jpg

http://img137.imageshack.us/i/15349206.jpg

http://img265.imageshack.us/i/75324283.jpg
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 12:32 pm   

no to kolega nic nie podoginał :D
skoro LCD przyklejony (swój sam kleiłem, bo zamawiałem samą płytkę, a lcd miałem z demontażu) to najlepiej napisać e-maila do firmy and-tech, czy wyświetlacz masz przesłać do wymiany czy możesz go sam odkleić
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
acc 

Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 6
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 10:10 am   

ok, tak to wygląda po odklejeniu LCD:

http://img3.imageshack.us/img3/2906/69229481.jpg
http://img408.imageshack....92/10516066.jpg
http://img684.imageshack....48/29621339.jpg
http://img140.imageshack....07/37592266.jpg
http://img696.imageshack.us/img696/2530/kopia6.jpg

Pozwoliłem sobie edytować ostatnie zdjęcie i nanieść kolory, i teraz mam kilka pytań:

Czy chodzi o to by docisnąć do siebie fragmenty zielone? czy może muszę kontynuować demontaż tej plastikowej/gumowatej osłonki zaznaczonej na fioletowo, tak by dostać się do fragmentów niebieskich?

Staram się to opisać dokładnie, po krokach, bo może to przydać się dla potomnych to raz, a dwa, że wolę robić to na spokojnie by niczego nie uszkodzić bo w końcu zamieszczanie zdjęć nawet co 5 minut nic mnie nie kosztuje, a wolę być pewien jak to poprawnie wykonać.

No chyba że w tym doginaniu chodzi o kompletnie coś innego to proszę o dalsze instrukcje.

Pozdrawiam
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 11:36 am   

Złote piny zaznaczone czerwonymi kółeczkami na rysunku należy dogiąć w kierunkach zaznaczonych strzałkami.
ja to robiłem tak:
1. Wziąć najcieńszą igłę/szpilkę jaką masz
2. wsuwasz tę igłę/szpilkę między pin a plastikową część i bardzo delikatnie doginasz pin w kierunku pokazanym strzałkami
3. umieszczasz wyświetlacz na płytce i dociskasz złącze do płytki, po czym podłączasz wyświetlacz i powinien działać bez problemów, jeśli działa to możesz wziąć glue-gun'a i przykleić go spowrotem, jeśli nie to możesz jeszcze raz spróbować podoginać piny
ewentualnie możesz w ten sam sposób podoginać piny na płytce, tyle że w przeciwną stronę (na zewnątrz)

37592266.jpg
Plik ściągnięto 536 raz(y) 131,47 KB

_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
morock 

Wiek: 33
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 71
Skąd: Działdowo
Wysłany: Wto Lut 22, 2011 3:08 pm   

Czy jest możliwość programowego odwrócenia ekranu?? Interesuje mnie pozycja gdy złącze mam z prawej strony...
_________________
Pozdrawiam :)
 
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Lut 22, 2011 4:56 pm   

Mały przykład w BASCOM ie
polecam zajrzeć także do dokumentacji sterownika pcf8833, w celu pełnej konfiguracji

Kod:
$regfile = "m644pdef.dat"
'$regfile = "m32def.dat"
'$regfile = "m16def.dat"

$baud = 9600

$crystal = 16000000

$lib "lcd-pcf8833.lbx"
'dołączamy bibliotekę do obsługi wyświetlacza na sterowniku pcf8833 (zwykle czerwone PCB)

Const Mirror_x = 7
Const Mirror_y = 6
Const Ram_direction = 5
Const Line_order = 4
Const Color_mode = 3
Dim Cfg As Byte
'stałe pomagają nam czytelnie zapisać konfigurację

Cfg.color_mode = 1
'tryb kolorów 1 - kolory w formacie RRRGGGBB, 0 - kolory w formacie BBBGGGRR
Cfg.line_order = 0
Cfg.ram_direction = 0
'parametry dotyczące kolejnosci przesyłania danych o pikselach pozostawiamy bez zmian
Cfg.mirror_y = 0
'włączanie/wyłączanie odbicia lustrzanego względem osi Y
Cfg.mirror_x = 1
'włączanie/wyłączanie odbicia lustrzanego względem osi X

'powyższe parametry powodują poprawną interpretację kolorów i ustawienie dołu  wyświetlacza do joysticka

Config Graphlcd = Color , Controlport = Portc , Cs = 7 , Rs = 4 , Scl = 6 , Sda = 5
'konfigurujemy wyświetlacz

Glcdcmd &H25
'wysyłamy polecenie ustawienia kontrastu
Glcddata 50
'podajemy wartość kontrastu (z zakresu 0-127)

Glcdcmd &H36
'wysyłamy polecenie zapisu konfiguracji
Glcddata Cfg
'wysyłamy konfigurację

Glcdcmd &H21
'włączamy inwersję kolorów (aby kolory wyświetlały się poprawnie
'jeśli kolory są odwrócone zamiast powyższej komendy wysyłamy następującą
'Glcdcmd &H20
'wyłączamy inwersję kolorów

Glcdcmd &H29
'wysyłamy komendę włączającą wyświetlacz

Cls
'reszta kodu
End
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
morock 

Wiek: 33
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 71
Skąd: Działdowo
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 9:18 am   

dzięki za tak szybką odpowiedz, tutaj jest to ładnie opisane :)

próbowałem już różnych konfiguracji, wiem jak odwrócić obraz aby złącze było na dole lub u góry, jednak gdy chce aby było na boku, wtedy dzieją się cuda :P Na filmie ładnie tekst i grafika jest ułożona bokiem do wyświetlacza, zastanawiam się czy to po prostu nie są wgrane obrazki...

Glcdcmd &H36 'Rejestr ustawień
Glcddata &B01001000 <- złącze na górze
Glcddata &B10001000 <- złącze na dole

przeglądając fora utwierdzam się że jest to możliwe jedynie software-owo :(
_________________
Pozdrawiam :)
 
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 4:53 pm   

na 100% nie jest to zrobione zdjęciami, ale wyświetlacz tam jest obsługiwany przez arduino do którego sa biblioteki pisane w C i tam do wszystkiego (ręcznego wysyłania danych i ustawiania orientacji) masz dostęp.
sprawdź czy tu: http://www.nxp.com/acroba...s/PCF8833_1.pdf nie ma czegoś interesującego
a jak nie to polecam... C lub:
http://www.elektroda.pl/r...0242&highlight=
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group