f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - AVRProg USBv2 + BASCOM 1.11.9.8

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
AVRProg USBv2 + BASCOM 1.11.9.8
Autor Wiadomość
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
  Wysłany: Sob Lis 06, 2010 10:06 am   AVRProg USBv2 + BASCOM 1.11.9.8

Witajcie
Mój problem wygląda następująco:
mam programator jak w temacie i na bascomie 1.11.9.5 wszystko chodzi bez zarzutów (mówię o trybie STK500 (requires STK500.exe) oraz STK500 native driver)
niestety po aktualizacji bascoma do wersji 1.11.9.8 tryb STK500 (requires STK500.exe) przestał działać (wyświetla cię komunikat Could not connect to STK500 on port Com3)
Poniżej rozwiązanie:
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
Ostatnio zmieniony przez piotr94 Pią Sty 14, 2011 11:50 am, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
  Wysłany: Wto Lis 16, 2010 6:42 pm   

Problem rozwiązany, napisałem malutki program, któłry przepisuje ciąg znakółw -ccomCOM na -ccom.
Kod:

STK500 BASCOM PATCH
(c) 2010 by Piotr Rzeszut
http://www.piotr94.net21.pl/

Patch rozwiązujący problemy z programatorem stk500 w bascomie 1.11.9.8
Aby używać poprawki należy:
1. rozpakować archiwum
2. wgrać plik stk500patchv1.0.exe lub stk500patchv1.0pause.exe do katalogu z dotychczas używanym plikiem stk500.exe
3. wskazać w BASCOM'ie w okienku STK500EXE nowo skopiowany plik (stk500patchv1.0.exe lub stk500patchv1.0pause.exe) zamiast starego stk500.exe
4. gotowe, programowanie w trybie STK500 (requires stk500.exe) działa tak jak w BASCOM 1.11.9.5
---
Pliki w archiwum:
1. README.txt
2. stk500patchv1.0.exe - normalny tryb programowania
3. stk500patchv1.0pause.exe - zatrzymanie okienka programatora na ekranie po zakończeniu operacji


Testujcie i piszcie czy działa ;-)
Pozdrawiam

stk500patch.zip
Pobierz Plik ściągnięto 1045 raz(y) 272,17 KB

_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
Ostatnio zmieniony przez piotr94 Sro Kwi 04, 2012 8:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 6:27 pm   

super dziękujemy za rozwiązanie problemu :)
 
     
gervee

Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 6
Wysłany: Pon Sty 31, 2011 9:58 pm   

U mnie nie chce działać. Bascom w wersji 1.11.9.8. Żeby zadziałało to za każdym razem muszę wejść w Options -> Programer i wskazać położenie pliku stk500patchv1.0pause.exe czyli np. "C:\Program Files\Atmel\AVR Tools\STK500\stk500patchv1.0pause.exe".

Po tym po kompilacji 1 raz udaje się zaprogramować układ.

Ps.
Widzę, że jeśli umieszczę projekt w folderze, do którego elementy ścieżki nie przekraczają 8 znaków to działa za każdym razem np. w "d:\rar\proj_ele\" działa a w "d:\rar\projekty_elektronika\" już nie chce.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 4:17 am   

Umieść cały folder z plikiem stk500.exe i patchem jako lokalizacje na dysku c, np. C:/prog/
Problemem jest zbyt długi tekst polecenia, jeśli ścieżka do pliku exe będzie krótsza to będzie programować z każdego katalogu, oczywiście w ramach rozsądku długości sciezki:-)
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
gervee

Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 6
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 11:37 pm   

piotr94 napisał/a:
Umieść cały folder z plikiem stk500.exe i patchem jako lokalizacje na dysku c, np. C:/prog/
Problemem jest zbyt długi tekst polecenia, jeśli ścieżka do pliku exe będzie krótsza to będzie programować z każdego katalogu, oczywiście w ramach rozsądku długości sciezki:-)


Dobra rada :) ... dopiero ten sposób zadziałał u mnie.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 11:42 am   

cóż, niektóre z tych programów pisano jeszcze pod stare windowsy, które skracały ścieżki, i teraz w "nowej erze" trzeba wszystko na C:/ dawać :D
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group