f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - ZL11AVR, BascomAvr i programator AVRProg USBv2 pod Win7

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ZL11AVR, BascomAvr i programator AVRProg USBv2 pod Win7
Autor Wiadomość
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 7:40 pm   

Raczej tak, bo nie ma w zasadzie innej mozliwości, komputer z programatorem za pomocą USB, programator z zestawem uruchomieniowym za pomocą oryginalnego kabla zakończonego złączami Kanda. No chyba, że odwrotnie powinienem podłączyć właśnie to złącze, o 180 stopni , tylko nie wiem czy się układ nie zjara jeśli to będzie błąd. Załączam screeny, na zdjęciu 2.jpg narysowałem o co mi chodzi, czy może muszę odwrotnie wpiąć wtyczkę.

2.jpg
Plik ściągnięto 320 raz(y) 93,78 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 313 raz(y) 110,66 KB

 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 7:54 pm   

Spróbuj połączyć ręcznie piny według dokumentacji programatora i płytki.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 8:19 pm   

Ok, spróbuję jutro, bo nie mam kabla do łączenia goldpinów. Druga sprawa to podobnie jak w przypadku zworek, nie potrafię jednoznacznie określić, który z pinów złącza Kanda na płytce zestawu uruchomieniowego, to np. VCC, który MISO. Obok jednego z pinów na płytce jest nadrukowany mały trójkąt, który pewnie oznacza określony pin, ale nie mam pewności. W programatorze jest na wtyczce Kandy wypust, który pozwala jednoznacznie okreslić poszczególne piny, na płytce tego nie ma. Jak stwierdzić to na 100% ? Jeszce zauważyłem jedną rzecz, w Bascom AVR jest w Opcjach zakładka Communications, o której w żadnych instrukcjach nic nie znalazłem, jest w niej możliwość ustawiania Portu, czy aby nie trzeba tego ustawić - podobnie jak w zakładce Programmer - na ten sam Port i ten sam Baudrate ?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 10:45 pm   

Nie, tam nic nie trzeba zmieniać...
Trójkąt oznacza pin nr 1...
Jak jutro będę mieć chwilę to zobaczę do instrukcji i powiem co i jak...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 10:58 pm   

Przyjrzałem się obrazom i swoim płytkom i...
Kabel ma być odwrócony o 180 st.
Tzn wypust na wtyczce ma być po tej samej stronie co ten trójkąt...
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 9:17 am   

Otrzymałem dzisiaj odpowiedź od człowieka, który sprzedał mi zestaw uruchomieniowy, zajrzał na tę naszą dyskusję i zauważył, że źle podpinam Kande pod płytkę, musi byc obrócona o 180 stopni, ta strzałka na płytce oznacza pin1 i żyła kabla Kanda oznaczona kolorem czerowonym musi być właśnie po stronie tej strzałki- czyli tak jak zauważyłeś (swoją drogą, skoro są to zestawy do nauki, to powinny być lepiej dopracowane do nich instrukcje - miejmy nadzieję, że chociaż ta nasza korepsondencja komuś, kiedyś się przyda). Jak znajde chwilę to sprawdzę, czy wszystko działa, czy nie uszkodziłem procka. Wspomniał też o możliwości złego ustawienia fuse-bitów i tym samym zablokowanie procesora, ja żadnych ustawień fise-bitów nie zmieniałem, więc mam nadzieję, że to nie to.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 11:03 am   

raczej fusebity nie powinny się zmienić, choć ja raz miałem zmienione zaraz po lutowaniu w m2560 :D
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 11:58 am   

WIKTORIA !!!
Ruszył, problem leżał w odwrotnym podpięciu Kandy do płytki testowej,oprócz tego źle miałem ustawiony chip, było 2313def.dat, a powinno być attiny2313.dat i jeszcze musi być ustawiony Programmer --> STK500 native driver, a nie STK500(requires stk500.exe). Piotr, wielkie dzięki za wszelką pomoc i anielską cierpliwość, może będzie okazja odwdzięczyć się jakowymś piwem - oczywiście bezalkoholowym :wink: . Mogę zacząć się w końcu uczyć tego Bascoma. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 12:30 pm   

cóż, jeśli mam być szczery, to spróbuj poświęcić jeszcze z godzinkę i użyć stk500 (requires stk500.exe), bo z doświadczenia wiem, że tryb native driver działa jak mucha w smole (przynajmniej u mnie na komputerze)
daj znać jak u Ciebie z czasem programowania w tym trybie
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 12:48 pm   

Mogę poświęcić i dwie godzinki, tylko co miałbym zrobić żeby uruchomić ten tryb ?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 1:00 pm   

no skoro teraz wiesz, że programator działa, i masz zainstalowane avr studio, to masz w jego katalogach masz katalog STK500. Otwórz go, skopiuj całą zawartość, potem bezpośrednio na dysku C utwórz sobie powiedzmy folder PROG i tam skopiuj te wszystkie pliki do tego folderu.
następnie wskaż zawarty tam plik stk500.exe w bascomie w wyborze programatora jako stk500 (requires stk500.exe) i daj znać co wyjdzie.
jak coś nie zadziała to ściągnij to: http://www.and-tech.pl/fo...php?t=1204#3035
i użyj pliku z dopiskiem pause i daj screena.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 1:03 pm   

OK, będę próbował, dam znać wieczorem, co z tego wyszło.
 
     
pisiorek 

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 23
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 9:49 pm   

Tym razem obyło się bez kłopotów, chodzi na trybie STK500(requires stk500.exe). Dziękuję i pozdrawiam.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 9:56 pm   

Cieszę się że działa i życzę miłej przygody z mikrokontrolerami ;-)
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group